Архів
П’ятниця,
12 січня 2018 року

№ 3 (19550)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Весела світлиця

Господар «Веселої світлиці» Юрій ІЩЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Коли здійснюються мрії

Сподiватимемося!

Лариса ЧЕПІГА.

м. Київ.

Напередодні Нового року тітка Наталя повернулася з базару, тягнучи важезні сумки.

— Витратила всі наші гроші, ще й у сусідів позичила, зате свято зустрінемо, як годиться, — бадьоро примовляла вона, викладаючи на кухонний стіл двох угодованих качок, вагомі шматки м’яса на відбивні й сало з широким м’ясним прошарком, оселедці, довжелезну палку напівкопченої ковбаси, пакети з майонезом та апетитними соусами, гору овочів, червонобоких яблук, упаковку екзотичних ківі й навіть суперекзотичний ананас.

Ми з дядьком Євменом та двоюрідним братом Вальком вражено дивились на це їстівне розмаїття, котрого — з нашими прибутками періоду розвиненого капіталізму — не куштували, як і більшість співвітчизників, із давніх-давен.

— Нічого, якось викрутимося потім, — трохи винувато мовила тітка Наталя. — Кажуть, як Новий рік зустрінеш, так і проведеш. Не хлібом же та картоплею його зустрічати… Може, щось і зміниться на краще наступного року.

Хоча дядькові очі у передчутті ситої зустрічі Нового року й блищали, він зітхнув у відповідь на тітчині слова щодо гіпотетичних змін на краще в нашій державі.

— Хіба що Дід Мороз у лантусі щось хороше принесе, бо від обранців наших годі чекати… — і дядько кивнув на радіоприймач, з якого цілісінькі наші сірі будні галасували депутати.

— І все ж сподіватимемося — без цього не можна! — заперечила тітка, яка — відколи її пам’ятаю — відзначалася оптимізмом, і додала: — Знаєте, давайте запросимо на Новий рік Юрія Андрійовича з дружиною!

— А й правда! — зрадів дядько. — Гостей у нас стільки років уже не було через ці нестатки капосні!

І подався у вітальню до телефона.

— Дружина Юрія Андрійовича трохи загрипувала — чи прийдуть, чи ні, не знають, — сповістив дядько Євмен, повернувшись на кухню.

— Шкода, — засмутилася тітка. — В нас же стільки продуктів, так хочеться когось запросити...

— Чого довго думати? Гукнемо Олександра Павловича з Тетяною Іванівною!

— І з дітьми, — додала тітка Наталя. — Вони вже повиростали, отож Юльці з Вальком веселіше буде!

Дядько Євмен знову побіг до телефона.

— І з цими упевненості нема, — заклопотано повідомив він, повернувшись. — Їх теща запросила.

— Тоді телефонуй до Геннадія Сергійовича і Ганни Петрівни, — запропонувала тітка.

— Будуть точно! — після лаконічної телефонної розмови радісно сказав дядько. — Щоправда, з онуками — син із невісткою на новорічну ніч підкидають.

— З онуками, так з онуками! — погодилася тітка.

…А сьогодні, в останній день року, з раннього ранку тітка Наталя метушиться на кухні, де на плиті шиплять, шкварчать і парують святкові делікатеси.

Ми з дядьком Євменом та Вальком сервіруємо святковий стіл, застеливши його перед цим накрохмаленою білосніжною скатертиною.

За вікном — передноворічний оксамитовий вечір. І одночасно в моїй душі вибухає надія: можливо, тітка Наталя й має рацію, можливо, Новий рік стане для людей, таких, як ми, кращим, аніж цей, що йде в небуття. Хтозна!

…Біля вхідних дверей лунає дзвінок. Ось і гості! Мерщій кидаємося до дверей, відчиняємо… і завмираємо: на порозі — юрба людей! Ошелешено тикаюсь поглядом в обличчя: тут і Юрій Андрійович із дружиною Лідією Миколаївною, і Олександр Павлович з Тетяною Іванівною і з дітьми Петром та Ларисою, і Геннадій Сергійович з Ганною Петрівною та онуками, і ще якесь незнайоме обличчя.

— Ми й не думали, що ви стільки гостей запросили! — вигукує Юрій Андрійович. — Оце, заходячи в під’їзд, усі й зустрілися!

— А ми ще й тещу з собою прихопили! Знайомтеся — Мирослава Володимирівна! — весело повідомляє Олександр Павлович, і я здогадуюсь: оте не знайоме мені обличчя і є тещине.

Нарешті дядько Євмен і тітка Наталя приходять до тями і в один голос вітають гостей:

— Як ми вам раді! Як раді! Ми й не сподівалися бачити вас усіх!

На очах у тітки Наталі щасливі сльози.

По черзі заходячи на кухню, гості виставляють на стіл хто миску з варениками, хто — з холодцем, хто — тістечка, хто — поліетиленовий пакет із пиріжками, хто — каструльку із всесвітньо відомим салатом «Олів’є».

Тітка Наталя тільки руками сплескує:

— Та що ж ви стільки понаносили! У нас усього багато!

…І ось ми за святковим столом: велика родина друзів.

Піднімаємо фужери: прощавай, старий рік! Здрастуй, новий! Принеси нам довгожданого миру, щастя, достатку, здоров’я! Всім нашим родинам! Всій нашій Україні!

Сподіватимемося!..

Версія для друку          До списку статтей

Кожне сільце має своє слівце      

Дмитро ПОПОВИЧ.

с. Дениси Переяслав-Хмельницького району
 Київської області.

Раз на віку спіткнувся, а вже все село знає.

Чим вищий тин, тим миліші сусіди.

Живуть між собою, як риба з водою.

На двох весіллях одразу не танцюють.

Щоб сало до хліба мати, треба менше спати.

І дощить, і дме, мабуть, до Різдва йде.

 

— Галю, а де ж качалка? Невже ти мене розлюбила?

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове