Архів
П’ятниця,
12 січня 2018 року

№ 3 (19550)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Новий прем’єр — нова команда

У ПОЛЬЩІ змінили керівників дев’яти міністерств.

Докладніше...
Приборкання проросійського президента

МОЛДОВА. Спікер парламенту підписав закон проти пропаганди.

Докладніше...
Економіка-банкрут

ВЕНЕСУЕЛА. Рівень інфляції у країні за підсумками року перевищив 2600%.

Докладніше...
Націоналісти підняли забрало

РУМУНІЯ. Три політичні партії вимагають автономії для Трансильванії.

Докладніше...
Гостинність під контролем

США. Республіканці у конгресі представили проект нового закону про імміграцію.

Докладніше...
Етнічне завоювання Європи

УГОРЩИНА. Прем’єр-міністр назвав новоприбулих до Європи біженців «мусульманськими загарбниками».

Докладніше...
Спека б’є рекорди

АВСТРАЛІЯ. У Сіднеї зафіксовано найвищу температуру за останні 79 років — 48 градусів за Цельсієм.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Несумісні поняття

Руслана ЗІНЧЕНКО.

У Запоріжжі сталася трагедія: загинув дворічний малюк. Священик УПЦ Московського патріархату, якого запросила ритуальна служба, просто перед похованням відмовився відспівувати дитину. Перед цим він допитавсь у батьків, де вони хрестили сина. Дізнавшись, що у храмі, який належить УПЦ Київського патріархату, московський панотець заявив, що дитина не хрещена, тож він її не відспівуватиме, і, незважаючи на вмовляння батьків, зібрав речі й подався геть.

ДИТИНУ таки відспівали. Священик Київського патріархату, якого знайшли убиті горем батьки, приїхав на похорон.

Попри шалений негативний резонанс у суспільстві в Запорізькій єпархії УПЦ МП дії священика, що відмовився відспівувати малюка, схвалили. «Він вчинив згідно з канонами. Ставлення моралі і сьогоднішньої людської думки до канонів церкви — це несумірні поняття. Це як притягувати закони ньютонівської механіки до законів квантової фізики», — заявив архієпископ Запорізький та Мелітопольський УПЦ МП Лука.

Представники інших християнських церков, що мають свої парафії в Україні, вчинком московського попа ошелешені. Мовляв, з’ясовувати у батьків перед похованням, де саме вони хрестили трагічно загиблу дитину, — аморально.

«Це не момент, коли треба з’ясовувати, як то сказати, конфесії, патріархати, канонічність-неканонічність. Момент похорону — це момент трагедії, болю. І потрібно просто співчуваючи, бачачи страждання батьків, йти назустріч і співстраждати — те, що робив Христос», — вважає керівник департаменту інформації УГКЦ протоєрей Ігор Яців.

Керівник Чернігівської єпархії УПЦ КП Євстратій Зоря на своїй сторінці у соцмережі написав, що священика, який під час поховання відмовився звершувати чин похорону (відспівування) дворічної дитини, важко таким вважати.

«Мабуть, в МП думають, що таке їхнє ставлення погіршує становище Київського патріархату, — висловив здогад священнослужитель. — Так само, як невставання під час оголошення імен Героїв України чи неспівання Гімну на зустрічі визволених бранців «руского міра», на їхню думку, «сприяє миру та єднає Україну».

Безумовно, хтось вважає, що священик Московського патріархату вчинив так, як того вимагає статут церкви. Питання віри — річ тонка. Але, на думку етнографа кандидата філологічних наук Лариси Веселовської, відмова йде врозріз із релігійними традиціями. У давні часи в Україні, якщо дитина народжувалася дуже слабенькою, ніяк не починала кричати, бабка-повитуха могла її охрестити. Для цього вона розводила свячену воду простою і поливала малюка три рази зі словами: «В ім’я Отця, Сина і Святого Духа. Амінь», — і давала дитині ймення. У разі, якщо дитина залишалась живою, священик довершував обряд без занурення у воду і нарікав ім’ям, яке дала пупорізка. Коли ж немовля помирало, жоден служитель церкви не піддавав сумніву охрещення її повитухою, і дитинку відспівували згідно із християнськими канонами...

То, можливо, «несумірні поняття», про які згадував архієпископ Запорізький, — це християнська мораль і заполітизована антиукраїнська сутність УПЦ Московського патріархату.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Поступово очищають
Читати
Машина не розкіш
Читати
Їхати не бояться
Читати
Робочі руки та голови на експорт
Читати
Медкартки — в комп’ютері
Читати
I таким перераховують
Читати
Катаємо Європу
Читати
Ув’язнені на чужині
Читати
«Варяг» під свята
Читати
Кінематограф ожив
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове