Архів
П’ятниця,
12 січня 2018 року

№ 3 (19550)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Новий прем’єр — нова команда

У ПОЛЬЩІ змінили керівників дев’яти міністерств.

Докладніше...
Приборкання проросійського президента

МОЛДОВА. Спікер парламенту підписав закон проти пропаганди.

Докладніше...
Економіка-банкрут

ВЕНЕСУЕЛА. Рівень інфляції у країні за підсумками року перевищив 2600%.

Докладніше...
Націоналісти підняли забрало

РУМУНІЯ. Три політичні партії вимагають автономії для Трансильванії.

Докладніше...
Гостинність під контролем

США. Республіканці у конгресі представили проект нового закону про імміграцію.

Докладніше...
Етнічне завоювання Європи

УГОРЩИНА. Прем’єр-міністр назвав новоприбулих до Європи біженців «мусульманськими загарбниками».

Докладніше...
Спека б’є рекорди

АВСТРАЛІЯ. У Сіднеї зафіксовано найвищу температуру за останні 79 років — 48 градусів за Цельсієм.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Морква

Олександр КУРДЮК,

 кандидат біологічних наук.

ЦЕЙ КОРЕНЕПЛІД входить до раціону людей не одну тисячу років. Найчастіше моркву наводять як приклад великих запасів каротину, що має позитивний уплив на зір. Хоча насправді за своїм вмістом вона значно складніша і характеризується вітамінами А, В1, В2, В3, В5, В9, C, D, Е, К, РР, мінеральними речовинами, залізом, міддю, бором, кремнієм, хромом, нікелем, кобальтом, калієм, магнієм, цинком, фтором. За кольором розрізняють білу, жовту, помаранчеву, червону і навіть моркву з фіолетово-бордовим відтінком.

Овоч застосовують для лікування захворювань печінки, нирок, шлунка, серцево-судинної системи, дисбактеріозу, онкологічних ускладнень, для покращання зору і рекомендують у раціон хворих на цукровий діабет. Для кращого засвоєння до морквяного соку додають невелику кількість оливкової, гарбузової, горіхової чи лляної олії.

Ангіна. На півсклянки свіжого соку беруть таку ж кількість кип’яченої води. П’ють повільними ковтками для лікування горла. За бажання — із додаванням чайної ложки меду.

Нежить. Закапують дітям по 1-2 краплі соку в кожну ніздрю (для дорослих — 2-3 краплі).

Запалення органів дихання, бронхіти тощо. Щогодини випивають по 2-3 ложки теплого молока, розбавленого навпіл свіжим соком. Можна змішувати із чайною ложкою меду.

Недокрів’я. Регулярно щоранку з’їдати по 100-150 грамів тертої моркви із додаванням олії або ж випивати півсклянки соку зі столовою ложкою рослинної олії різного походження.

Для поліпшення зору. Щоранку давати дітям перехідного віку 100 грамів тертої моркви разом з олією чи півсклянки соку. Або робити салат із додаванням яблук чи капусти, змащуючи його оливковою олією.

Камені в нирках. Розмолоти на кавомолці чайну ложку насіння і приймати рівними порціями тричі на день за півгодини до їди. Можна замінити настоєм двох чайних ложок перемеленого насіння в півлітрі окропу. Витримати в термосі чотири години, приймати по півсклянки чотири рази на день.

Сечогінний засіб. Заварити столову ложку подрібненого насіння в літровому термосі, настояти 3-4 години, пити по 3-4 склянки протягом дня.

Цукровий діабет. Рекомендується щоденне вживання 200-400 грамів вареної моркви, що зменшує потребу в інсуліні. Варену можна замінити на печену. Це додатково знижуватиме тиск.

Зниження кислотності шлункового соку. 200 грамів моркви відварити на повільному вогні в двох склянках води протягом 20-30 хвилин. Приймати разом із лляним насінням (половина чайної ложки на столову ложку рідини) тричі на день за 30 хвилин до їди.

Геморой. Уживати звечора по півсклянки соку або ж прикладати до вузлів компреси із натертої моркви чи змочені морквяним соком. З цією ж метою столову ложку висушеного і подрібненого бадилля моркви (морквиння) заливають двома склянками окропу, настоюють дві-три години і п’ють по півсклянки три-чотири рази на день.

Метеоризм. Залити в термосі півсклянки тертої моркви двома склянками окропу, настояти до ранку і приймати по півсклянки двічі-тричі протягом дня.

Опіки та ушкодження шкіри. Накладати на уражені місця дрібно натерту моркву, загорнуту у м’яку полотняну тканину, бинт чи марлю, а також у вигляді компресів, змочених соком. Такі компреси змінювати кожні 30-60 хвилин, бажано з меншим інтервалом, аби сік і морква не так швидко окислювались під дією кисню повітря.

Статеві розлади у чоловіків. Пити тричі на день за 30 хвилин до їди по третині-половині склянки свіжого соку з додаванням столової ложки меду.

Протипоказання. Суттєві застереження проти вживання моркви відсутні, однак не рекомендується її вживання під час загострення виразкових хвороб шлунка, дванадцятипалої та тонкої кишок. Побічним ефектом від надмірного споживання соку може бути жовтуватий відтінок шкіри обличчя.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Поступово очищають
Читати
Машина не розкіш
Читати
Їхати не бояться
Читати
Робочі руки та голови на експорт
Читати
Медкартки — в комп’ютері
Читати
I таким перераховують
Читати
Катаємо Європу
Читати
Ув’язнені на чужині
Читати
«Варяг» під свята
Читати
Кінематограф ожив
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове