Архів
П’ятниця,
12 січня 2018 року

№ 3 (19550)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Новий прем’єр — нова команда

У ПОЛЬЩІ змінили керівників дев’яти міністерств.

Докладніше...
Приборкання проросійського президента

МОЛДОВА. Спікер парламенту підписав закон проти пропаганди.

Докладніше...
Економіка-банкрут

ВЕНЕСУЕЛА. Рівень інфляції у країні за підсумками року перевищив 2600%.

Докладніше...
Націоналісти підняли забрало

РУМУНІЯ. Три політичні партії вимагають автономії для Трансильванії.

Докладніше...
Гостинність під контролем

США. Республіканці у конгресі представили проект нового закону про імміграцію.

Докладніше...
Етнічне завоювання Європи

УГОРЩИНА. Прем’єр-міністр назвав новоприбулих до Європи біженців «мусульманськими загарбниками».

Докладніше...
Спека б’є рекорди

АВСТРАЛІЯ. У Сіднеї зафіксовано найвищу температуру за останні 79 років — 48 градусів за Цельсієм.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Хмельниччина

Є чим похвалитися

Галина ВЕРНИГОРА.

У ВОЛОЧИСЬКОМУ районі зафіксовано найбільшу врожайність зернових культур за всі роки незалежності України. Валовий збір їх, а також зернобобових по району — понад 2,78 млн тонн (друге місце в області), а середня врожайність — 73 ц/га (перше місце). Як ідеться у повідомленні РДА, це повністю гарантує продовольчу безпеку району та ресурс для експорту. Загалом Хмельниччина входить до трійки лідерів за кількістю зібраних зернових.

Для тваринництва — не кращі часи

ОБЛСТАТ оприлюднив підсумки діяльності агропромислового комплексу в 2017-му. В порівнянні з позаминулим роком гарні показники має рослинництво. Проте у галузі тваринництва торік на забій реалізували менше птиці та худоби. Так, першої зменшилося на 18,9%, свиней — на 2,3%, овець та кіз — на 1,6%, корів — на 1%.

Підступний мирний атом

НОВИЙ рік на Хмельницькій АЕС розпочався з надзвичайної ситуації. Третього січня на її промисловому майданчику поблизу Нетішина екстрено від’єднали від мережі другий енергоблок. За повідомленням національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом», це сталося через несправність в системі управління і захисту ядерного реактора. Ремонт тривав тиждень. У компанії наголошують, що радіаційна ситуація на промисловому майданчику і прилеглих територіях у нормі.

Тим часом, як відомо, на енергоблоці №1 Хмельницької АЕС вже понад два місяці триває плановий капітальний ремонт. До речі, вперше за історію ХАЕС одночасно було відключено обидва її реактори.

Старостат «на мільйон»

У СЕЛІ Сивороги Дунаєвецького району капітально відремонтували Будинок громад (старостат). Досі приміщення було вкрай занедбаним, малопридатним для обслуговування півтисячі жителів цього села та сусідньої Соснівки. Громада грошей на ремонт не мала. На нагальну суспільну потребу з державної скарбниці було виділено 1,268 мільйона гривень. Тож тепер Будинок громади Сиворогівського старостинського округу може похвалитися міцним дахом, утепленими стінами, новими вікнами та дверима і сучасним електроопаленням. У приміщенні, окрім старостату, будуть ФАП, пошта, кабінет дільничного поліцейського, обладнання для добровільної пожежної дружини і навіть концертний зал на 50 місць. Тож такі витрати цілком обґрунтовані. До речі, сьогодні в краї сформовано повноцінні 33 нові громади.

Кожний п’ятий на субсидії

СЕРЕДНЯ зарплата в області становить 6335 гривень. Це на 16% менше, ніж по країні. В облстатуправлінні поінформували, що вище середнього рівня отримують фінансисти і страховики — 9670 грн; працівники органів державного управління й оборони, соціального страхування — 9068 грн; оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів — 8170 грн; промисловості — 7189 грн, сільського господарства, лісового та рибного господарств — 6799 грн; брокери з нерухомості — 6615 грн. Можуть похвалитися середнім заробітком 9624 грн робітники підприємств з постачання електроенергії та газу. Тим часом ті, хто трудиться на підприємствах з організації харчування, виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфії, одержують 53-61% від середньообласного показника.

До речі, кожний п’ятий житель області користується соціальними пільгами. На початок січня офіційно зареєстровано майже 300 тисяч осіб, яких держава підтримує коштами на оплату послуг ЖКГ, придбання твердого палива та скрапленого газу тощо.

Для інвестора головне — прибутки

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ сміттєпереробний завод досі існує лише на папері. В обласному центрі, де катастрофічна ситуація з утилізацією побутового непотребу, вже підшукали для нього земельну ділянку. Фахівці зазначають: місце для будівництва заводу ідеальне. Ділянка площею 6,5 га — поруч діючого перевантаженого сміттєзвалища. Та проблема в тому, що немає інвесторів. Закордонні компанії не зацікавлені у такому бізнесі через малі тарифи на сміття, зазначають в управлінні ЖКГ Хмельницької ОДА.

Андрій, Матвій, Злата, Соломія...

ЯКИМИ іменами жителі області торік найчастіше називали новонароджених? Як розповіли у головному управлінні юстиції області, вибір батьків істотно різниться навіть по районах. Приміром, у Кам’янець-Подільському найпоширенішими іменами в грудні стали Андрій, Матвій, Марк, Злата, Соломія, Анна, Анастасія. Серед рідковживаних — Ерік, Мартін, Степан, Захар, Мирон, Аделія, Ніколь, Глафіра, Аміна. А, скажімо, у Дунаєвецькому районі найпопулярнішими іменами є Лілія, Катерина, Леонід, Руслана.

Пограбували будинок культури

ДАВНО такого не було в Ярмолинецькому районі: у селі Виноградів пограбували… будинок культури! Злодії вдерлись у приміщення вночі і поцупили все, що тільки можна продати або закласти в ломбарді: підсилювач звуку, два мікрофони, DVD-програвач, флеш-накопичувач, роутер… Вціліли лише сценічні костюми та народні інструменти. Мабуть, дуже вже «прикметний» товар для збуту, тож не стали чіпати. Ведеться слідство.

Як же без подяки?

ДОСІ жодний із давно працюючих і новостворених органів із протидії корупції та хабарництву не став на заваді посадовцям, які звикли брати «подяку». Найчастіше торік попадалися чиновники держадміністрацій, медики, освітяни, правоохоронці, працівники органів юстиції та місцевого самоврядування.

Так, на хабарі впіймали начальника відділення однієї з виправних установ області, який пообіцяв за 15 тисяч гривень посприяти в умовно-достроковому звільненні засудженого. Також було викрито начальника районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області просто під час оборудки з реалізації арештованого майна. «На гарячому» затримали ортопеда-травматолога однієї з поліклінік Хмельницького. Медпрацівник вимагав та одержав від хмельничанки «подяку» в сумі 7 тисяч гривень… За що б ви думали? Тільки за направлення на проходження медико-соціальної експертної комісії для встановлення групи інвалідності. Під час вступної кампанії ославилася заступник директора з науково-методичної роботи Хмельницького базового медичного коледжу. Педагог за $4,5 тисячі пообіцяла двом абітурієнтам гарантований вступ до навчального закладу…

Прикро, але жоден хабарник не сів за ґрати. Просто дивом дивуєшся, які лояльні до них наші українські суди.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Поступово очищають
Читати
Машина не розкіш
Читати
Їхати не бояться
Читати
Робочі руки та голови на експорт
Читати
Медкартки — в комп’ютері
Читати
I таким перераховують
Читати
Катаємо Європу
Читати
Ув’язнені на чужині
Читати
«Варяг» під свята
Читати
Кінематограф ожив
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове