П’ятниця, 12 січня 2018 року № 3 (19550)
http://silskivisti.kiev.ua/19550/print.php?n=37779

  • Гаряча тема

Зима без снігу, літо — без хліба?

Василь ПІДДУБНЯК.

Сніг в Україні стає, схоже, таким же дефіцитом, як на Африканському континенті. Якщо в Карпатах хоч трохи «пахне» зимою, то на півдні — справжня грибна погода, а в Херсоні перед Новим роком навіть зацвіла кульбаба!

ПРОКОЛОЛИСЬ у своїх зав-бачаннях народні прогностики, народні прикмети не справджуються, зимові шапки «гріють» шафи…

Тільки й розмов про те, що ж воно діється з нею, торішньою і вже нинішньою, погодою?

Свою відповідь дає поважне американське космічне агентство NASA. За повідомленням прес-служби відомства, Україна опинилася в зоні аномальних кліматичних умов на планеті. Це видно з опублікованої кліматичної карти, складеної за даними, зібраними в період з 26 грудня 2017 року по 2 січня 2018 року. На карті позначений поділ температурних відхилень по всій земній кулі.

Згідно з картою, а також порівняннями нинішніх кліматичних показників із середніми за 2001-2010 роки, висновок однозначний: Україна перебуває в зоні протиприродної теплої зими. Прес-служба агентства NASA зауважила: «Зараз, коли східна частина США замерзає, порівняно м’які умови домінують у багатьох інших частинах світу, в Європі, більшій частині Азії та Близького Сходу спостерігається аномально тепла погода».

Чого ж, справді, чекати від зими, яка невідомо скільки перебуватиме у неприродній для цієї пори року «зоні»? Директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда (про це повідомляє агентство Укрінформ) заспокоїв українських хліборобів і решту народу: «Зазвичай ранньоосінній період в Україні майже кожного року з дефіцитом вологи. Посіви озимих чекають дощу, а дощ приходить дуже пізно, таким чином, минають оптимальні терміни сівби озимих культур, і вони можуть у принципі не розвинутись до фази кущіння, щоб нормально перезимувати. Але саме завдяки таким аномально теплим умовам навіть пізно посіяні озимі культури цього року продовжували вегетацію, і на сьогодні їхній стан задовільний і добрий практично в усіх без винятку регіонах України. В цьому є певний позитив».

Так-то воно так, але хто може гарантувати навіть цей «певний позитив», коли он як поля зазеленіли — наче у березні?

Лише поступове зниження температурного режиму дасть змогу озимині знову пройти відповідні фази загартовування і благополучно протистояти несприятливим погодним умовам подальшого зимового періоду. Про це повідомляє АПК-Інформ із посиланням на агрометеорологічний огляд Національної академії аграрних наук України.

Згідно із зазначеним оглядом НААНУ, у результаті підвищення температури і при достатній зволоженості верхніх шарів ґрунту протягом більшої частини грудня біля рослин озимих зернових культур відзначалися слабкі процеси життєдіяльності, що виявлялося в посиленні процесів дихання, фотосинтезу, росту й утворення листкових пластинок, розвитку кореневої системи. Ті самі фактори сприяли виходу посівів озимих зернових зі стану зимового спокою, що супроводжується витратою пластичних речовин і зниженням морозо- й зимостійкості.

Однак з огляду на можливі погодні перспективи, а також стан рослин озимих культур, у значної частини яких дещо знизилася морозостійкість на час закінчення першого дуже теплого місяця зими, подальша їх зимівля може стати досить складною або катастрофічною. Також є ймовірність утворення притертої крижаної кірки на полях. Експерти зазначають, що найзагрозливішою може бути ситуація з озимими ячменем та ріпаком, а також зі сходами озимої пшениці, яку висівали в пізні терміни (після 15 жовтня).

У звіті також зазначено, що підвищений температурний режим і рясні опади, які випали у грудні, загалом були сприятливими для перезимівлі озимих зернових культур, які на більшості посівних площ перебувають у хорошому та задовільному стані. Однак у разі різкого зниження температурних показників повітря і ґрунту на тлі відсутності снігового покриву на полях озимі можуть зазнати пошкодження і навіть загинути.

Таке застереження особливо актуальне для українського Степу, де до розряду «аномальних» потрапили випробувані роками і роками технології зерновиробництва в умовах зони ризикованого землеробства. Ба більше!

Глобальне потепління до кінця ХХІ століття зробить Південь України непридатним для землеробства. Такий прогноз міститься у звіті ФАО — Продовольчої організації ООН.

Вчені передбачають, що при підвищенні середньої температури від 1,8°С до 4°С Україна втратить близько 20% свого аграрного потенціалу, причому основний збиток припаде на південні регіони з посушливішим кліматом.

Відзначимо, що в 2015-2017 роках врожайність зернових у Західній Україні була в 1,5 разу вище, ніж у південних регіонах, завдяки рівномірнішим опадам.

Однак не будемо про сумне. Навіть без надії варто сподіватися на краще. Тим паче що на «кухні погоди» очікуються переміни.

«Увесь наступний тиждень у нас нарешті погуляють морози, — сповістила синоптик Укргідрометцентру Наталка Діденко. — Щоправда, скромні переважно. У нічні години —2-6 градусів. У денні — або близько нуля, або 0-3 градуси морозу. Весь тиждень буде сухим, є шанс помилуватися нарешті зимовим сонечком».