Архів
Вівторок,
13 лютого 2018 року

№ 12 (19559)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • На прийомі у спеціаліста

Інсульт боїться оптимістів

Розмову вів
Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

Дедалі частіше причиною раптової смерті стає інсульт. Він являє собою гостре порушення мозкового кровообігу, яке супроводжується різними функціональними розладами. Ця патологія останнім часом значно помолодшала. Докладніше — у розмові з начальником відділу судинної нейрохірургії Інституту нейрохірургії імені академіка А.П. Ромоданова НАМН України професором Л. М. ЯКОВЕНКОМ.

— Леоніде Миколайовичу, на що насамперед потрібно звертати увагу, аби не трапилася ця біда?

— Коли мова йде про інсульт, дрібниць немає. Це може бути геморогічний інсульт, тобто крововилив у мозок через підвищений артеріальний тиск і атеросклероз, що, до речі, нині не рідкість і у молодих людей, а також ішемічний, зумовлений, знов-таки, гіпертонією і атеросклеротичним звуженням, або стенозом, тих артерій, що постачають кров у головний мозок. На жаль, кількість інсультів невпинно зростає. Серед причин смерті людей працездатного віку ця недуга посідає друге, а в деяких регіонах і перше місце.

У цьому й полягає підступність хвороби — що вона, на жаль, сьогодні раптово вражає багато людей працездатного віку. І це формує соціальну проблему: вона забирає здоров’я у людини, працівника у роботодавця і чимало коштів як у держави, так і у родини хворого.

Провокують гіпертонічний криз, на тлі якого може розвинутись інсульт, різні чинники. По-перше, коливання атмосферного тиску за примхливої погоди. По-друге, важкі, часто непосильні для літніх людей навантаження. Це не означає, що треба відмовитись од життєво важливої для багатьох фізичної роботи — носити воду, рубати дрова, працювати на городі та в садку. Однак, наскільки це можливо, у поважному віці потрібно обмежити фізичні навантаження і нервові потрясіння. Також у групі ризику люди, що ведуть малорухливий спосіб життя, набрали надмірну вагу, страждають від ішемічної хвороби серця, перенесли інфаркт міокарда, хворі на цукровий діабет, курці та любителі алкоголю.

— Зазвичай інсульт атакує раптово...

— Так. Перші його прояви — погіршення самопочуття: головний біль (частіше в потиличній ділянці), нудота, блювання, запаморочення, болі в ділянці серця і, природно, підвищення артеріального тиску. Надалі можливі занепад сил, слабкість або оніміння половини тулуба і кінцівок, сліпота, порушення мови і ковтання. Буває, що перестає бачити одне око.

— Якщо людина відчуває деякі з названих вами симптомів, що потрібно негайно робити?

— Мінімізація наслідків інсульту стовідсотково залежить від правильності дій хворого і його близьких. Передусім необхідно припинити різкі рухи і навантаження. Людину слід укласти в ліжко. Не варто давати йому препарати, що знижують артеріальний тиск. Відразу необхідно викликати «швидку допомогу». Коли вона приїде, будьте готові до того, що хворого покладуть у стаціонар. Не панікуйте, якщо в цей момент не матимете грошей. Усі українські лікарні мають препарати для надання невідкладної допомоги, якими вони забезпечуються за держпрограмою.

— Відомо, що людина, яка перенесла інсульт, потребує тривалого, інколи багатомісячного лікування.

— Так, але хотілося б дещо деталізувати. Хірургічні втручання при ішемічному і геморогічному інсультах сьогодні значно дієвіші й надійніші. Операції помічні при всіх видах стенозів — атеросклеротичних звужень сонних і хребтових артерій. Це так звана реконструктивна хірургія, яка виконує ще й роль вторинної профілактики. Щоб зробити таку реконструктивну операцію, далеко не завжди треба робити важку трепанацію. На допомогу приходить так звана внутрішньосудинна ендоваскулярна рентгенонейрохірургія. Якщо людині загрожує ця недуга або вона вже зазнала її, малотравматичне оперативне втручання забезпечить повноцінне життя на багато років. Крім того, у прооперованого пацієнта більше шансів, що подальше лікування буде успішним. Воно значно дієвіше і проводиться з меншою кількістю лікарських засобів, ніж до інсульту.

— Чи існують якісь профілактичні заходи?

— Потрібно частіше прислухатися до себе. В усьому світі люди після сорока років регулярно стежать за своїм артеріальним тиском. Що це означає? Кожен має знати свій звичний тиск. І якщо він час од часу «стрибає», тобто різко піднімається або знижується, необхідно звернутися до лікаря, який призначить курс для його стабілізації. Комплексна терапія не тільки нормалізує тиск, а й поліпшує роботу серця. Щоб уберегти себе від інсульту, слід кинути курити, дотримуватися дієти, яка знижує рівень холестерину. Особливо важливо обмежити вживання здобної, жирної і смаженої їжі. Людям із цукровим діабетом також потрібно бути пильними і постійно контролювати рівень цукру в крові.

Проблема профілактики цього захворювання настільки гостра, що була створена Українська асоціація боротьби з інсультом, яку очолив відомий нейрохірург академік Микола Єфремович Поліщук. Насамперед він розгорнув масову боротьбу із курінням — однією з головних причин патології судин. І результат уже є: в Україні суттєво поменшало курців, а відтак — ішемічних інсультів. Хоча число хворих на інші види цієї недуги, як я вже говорив, зростає.

І ще про таке. Жити повноцінно після інсульту можна навчитись на спеціальних курсах для пацієнтів та їхніх родичів, які діють при багатьох спеціалізованих клініках. Безкоштовні заняття покликані запобігти повторному інсульту, а також виробити оптимальний режим харчування, рухової активності тощо. Знання та навички, опановані на курсах, дають і психотерапевтичний ефект — хворі починають спілкуватись, обмінюючись особистим досвідом. І, головне, потрібно пам’ятати: здебільшого інсультом життя не закінчується, він, як і інші хвороби, «боїться» оптимістів. Якомога більше позитивних емоцій, яскравих вражень, щирих усмішок — і інсульт не спіткає вас знову.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове