Архів
Вівторок,
13 лютого 2018 року

№ 12 (19559)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медичний лікнеп

Коли уколи, а коли таблетки...

Олена Решетник,

терапевт.

«Вам потрібні уколи», — каже лікар. А пацієнт задумується, чому не таблетки?! Адже від одного погляду на шприц стискається серце...

НА ЖАЛЬ, не завжди можна обійтися без ін’єкцій. В яких же випадках слід віддавати перевагу лікам у якійсь конкретній формі: розчин, таблетки, мазь тощо? Тут діє принцип: важливо, щоб активна речовина препарату забезпечила швидкий максимальний ефект, а побічна дія при цьому була мінімальною.

Ін’єкції ефективніші за швидкістю дії порівняно, наприклад, із таблетками. Тому доволі часто лікар, зваживши на стан пацієнта, спершу призначає уколи антибіотику, знеболювального, протизапального, а вже потім ці ж ліки — у формі орального (через рот) прийняття.

До речі, серед таблеток є «швидкі» й «повільні». Скажімо, під’язикові препарати діють швидше, ніж ті, які потрібно ковтати.

А як щодо капсул? Капсули мають оболонку, яка захищає діючу речовину від небажаних перетворень у шлунку. Оболонка розсмоктується лише в кишківнику. Саме тому капсули зазвичай не мають поділок — їх не можна розділити на частини, як пігулки, а слід пити цілими. Якщо поділ капсули можливий, то про це обов’язково має бути зазначено в інструкції.

Чи є принципова різниця між таблетками, сиропами та краплями?

Сиропи виготовляють переважно для дітей. Зрозуміло: малюка важко вмовити випити гіркі ліки. Щодо крапель, то деякі з них потрібно капати на цукор, деякі — у воду. У кожному разі розчини ліків діють швидше, ніж таблетки. Але й ефект минає швидше.

Нерідко однаково діюча речовина наявна і в таблетках, і в мазях, і в пластирях, і в свічках. У різноманітних формах виготовляють також протизапальні, знеболювальні ліки. Чи змінюється від цього їх уплив? Гелі та мазі надходять у кров через шкіру, обходячи печінку, завдяки чому помітно знижується токсична дія препаратів на організм. Те саме стосується і пластирів. Наприклад, при запаленні суглобів, розтягненні м’язів краще, якщо знеболювальний і протизапальний ефект буде досягнуто завдяки зовнішньому впливу. А щодо свічок (їх часто призначають дітям, вагітним), то вони знеболюють, знімають запалення набагато швидше, ніж деякі таблетки з тією ж діючою речовиною, при цьому не справляють такого комплексного впливу на організм, як ін’єкції чи таблетки.

Ніколи не застосовуйте однакового препарату в різних формах, за винятком призначеного лікарем. Передозування небезпечне.

Деякі ліки (переважно проти застуди) потрібно розчиняти в гарячій воді. Уважно читайте інструкцію. Наприклад, ліки з парацетамолом не можна розводити водою температурою понад 35ОС. Інакше активна речовина «звариться». І ще одне застереження: так звані шипучі протизастудні порошки не слід розмішувати металевою ложкою, найкраще — пластиковою. Метал окислюється, і в організм потрапляють шкідливі речовини.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове