Архів
Вівторок,
13 лютого 2018 року

№ 12 (19559)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Розповідає лікар

Гірчак проти кровотечі

Любов Салій,

фітотерапевт.

«Мій чоловік страждає від частого проносу й спричиненого ним геморою з кровотечею. Чи є якісь рослини, помічні при такій біді?» — запитує жителька Тернопільщини Ніна Б.

ВАМ потрібен гірчак зміїний, або ракові шийки. Це багаторічна рослина заввишки 30-100 см. Росте майже скрізь на вологих луках поблизу річок, ставків. Корінь у гірчака зовні чорний або темно-коричневий, сплюснутий, дуже схожий на шийку рака (звідси й народна назва). Заготовляють його ранньої весни або пізньої осені.

Корінь гірчака зміїного справді має в’яжучі, кровоспинні, жовчогінні та сечогінні властивості. Препарати з нього регулюють функцію травного тракту, добре зупиняють зовнішні й внутрішні кровотечі. З усіх рослин це чи не найліпший засіб від діареї (проносу). Готують відвар із коріння на воді. Ввечері в 0,5 л води кладуть столову ложку подрібненого коріння, кип’ятять 5—10 хвилин на слабкому вогні, настоюють ніч, вранці проціджують. Випивають упродовж дня за три прийоми до їди однаковими порціями. І так через день упродовж 1-2 місяців, залежно від тяжкості недуги.

Відвар рекомендується також у разі коліту, ентероколіту, дизентерії, виразки шлунка з кровотечами. Його вживають при жовчнокам’яній та сечокам’яній хворобах. Унаслідок застосування препарату скорочуються м’язи жовчного міхура та клубочки нирок, що стимулює відходження піску й каменів.

Є ще один гірчак — перцевий (водяний перець). Цю рослину ще називають бережкою, гемороїдальником, зубом вовчим, чередником тощо. Росте він в основному на вологих місцях у листяних і змішаних лісах, на луках, берегах водойм. Народна медицина рекомендує гірчак перцевий як кровоспинний засіб при геморої й маткових кровотечах, при хворобах сечового міхура. Траву гірчака перцевого використовують як протипухлинний засіб, а також такий, що очищає рани, тамує біль.

Відвар: 1-2 столові ложки порошку трави на 0,5 л води. Кип’ятять увечері 5 хвилин на слабкому вогні, ніч настоюють. Випивають рівними порціями упродовж дня за 30 хвилин до їди. І так 10-15 днів поспіль. За потреби проводять два-три курси.

Свіжа потовчена трава, залита олією, є хорошим розтиранням при облітеруючому ендартериїті та варикозному розширенні вен на ногах. Утирати потрібно на ніч через день.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове