Архів
Вівторок,
13 лютого 2018 року

№ 12 (19559)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Твердий намір бути на чолі

НІМЕЧЧИНА. Ангела Меркель заявила, що до кінця терміну не залишить поста канцлера в коаліційному уряді.

Докладніше...
Атакували найманців

СИРІЯ. Міжнародна антитерористична коаліція на чолі зі США атакувала сили сирійського режиму.

Докладніше...
Провокація конфлікту

АЗЕРБАЙДЖАН. Президент Ільхам Алієв заявив, що столиця Вірменії — «споконвічно азербайджанська земля».

Докладніше...
Позбуваються монополіста

УГОРЩИНА. Прем’єр-міністр заявив про кінець російської «газової монополії» в країні.

Докладніше...
Пообіцяв народу світле майбутнє

В ІРАНІ відсвяткували 39-річчя Ісламської революції.

Докладніше...
Упав на зльоті

РОСІЯ. У Підмосков’ї зазнав катастрофи пасажирський літак Ан-148.

Докладніше...
Робота над помилками

БІЛОРУСЬ. Скасовано так званий податок на дармоїдство.

Докладніше...
У ритмі самби

БРАЗИЛІЯ. У Ріо-де-Жанейро відбувається найбільший у світі карнавал.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Прем’єр «готовий служити»

Марина ТІШКОВА.

Після «прогульної» минулої середи у четвер депутати таки змогли мобілізуватись і попрацювати більш-менш продуктивно. Загалом за два завершальні дні першого пленарного тижня нової сесії розглянуто півтора десятка проектів законів та постанов, ухвалено чотири закони.

У ЗАКОНОТВОРЧОМУ ужинку виразно виокремився блок соціальних питань. До четвертої річниці Революції гідності депутати прийняли черговий закон, який стосується членів родин Небесної сотні (108 сімей втратили своїх близьких у ті буремні дні). Згідно з ухваленими змінами до законодавства, дружині або чоловіку, якщо вони не взяли повторного шлюбу, дітям, які стали інвалідами до досягнення повноліття, батькам, котрі мають статус особи, на яку поширюється чинність Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надано право на дострокове призначення пенсії. Подбали...

Дітям-сиротам із анексованого Криму та ОРДЛО, які взяті на облік внутрішньо переміщених осіб і яким виповнилося 16 років (загалом таких знедолених у нас понад півтори тисячі, 215 із яких уже відзначили 16-ліття), дозволили ставати на квартирний та соціальний квартирний облік за місцем реєстрації як переселенець. Словом, щоб було видно турботливу руку державотворців.

Нову воєнну доктрину затвердили, рішення про збільшення чисельності Збройних сил до 250000 осіб тріумфально прийняли, почали розгортати нові військові частини. Й тут постала на весь зріст житлова проблема: казарм та сімейних гуртожитків не вистачає, а подекуди їх взагалі нема, тож військовослужбовці змушені влаштовуватися хто як може. Причому в законодавстві досі була передбачена допомога на винайм житла лише для офіцерського складу та курсантів вищих військових навчальних закладів. Депутати нарешті усунули колізію — згідно з прийнятими змінами, компенсація оренди житла поширюється і на військовослужбовців-контрактників рядового, сержантського та старшинського складу. Справедливість на папері дотримана, але питання, чи вистачить у держбюджеті коштів: за попередніми розрахунками, їх для цієї мети щороку потрібно майже 790 мільйонів гривень...

Україна входить у десяток країн з найвищим рівнем самогубств. Середній показник для нашої держави — 22 суїциди на 100 тисяч осіб, і в одному з двадцяти випадків має місце доведення людини до такого стану, в якому вона позбавляє себе життя. Однак у таких справах зазвичай усіх крапок над «і» не розставляють, закриваючи провадження за відсутністю доказів. Не так давно Україною прокотилася хвиля підліткових суїцидів, до яких постраждалих доводили через групи в забороненій нині соцмережі. Резонанс певною мірою посприяв тому, щоб були розроблені й прийняті у четвер зміни до Кримінального кодексу, якими встановлено кримінальну відповідальність за будь-яке сприяння особі у вчиненні самогубства або спробі самогубства шляхом приниження, шантажу і жорстокого поводження, примусу до дій, що суперечать волі людини, зокрема висловлені через Інтернет. Якщо провина маніпулятора буде доведена, йому загрожуватиме обмеження або позбавлення волі до трьох років.

Зачепили депутати й кілька питань культурної тематики. Ухвалено постанови про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв нинішнього року, зокрема 150-річчя з дня народження Лесі Українки. Крім того, за відповідним законом, об’єктам підводної спадщини України, на яких загинули люди (у виключній економічній зоні перебувають рештки 18 затонулих кораблів), надано статус морських меморіалів. Це вбереже їх від руйнування завдяки встановленню охорони. Мова насамперед про санітарний транспорт ЧФ СРСР «Армения», на якому затонуло близько 7000 осіб (наявний склад двадцяти трьох госпіталів) — найбільша катастрофа за кількістю людських жертв у Другій світовій війні й друга найбільша морська катастрофа в історії людства, теплоходи «Ленін» (затонуло 4000 людей) та «Зальцбург» із 2080 радянськими військовополоненими.

У п’ятницю в рамках традиційної «Години запитань до уряду» із парламентської трибуни виступив сам Прем’єр В. Гройсман. Він намагався словесно мобілізувати депутатів до роботи, особливо до ухвалення законопроектів авторства членів Кабміну. Державницькі обрії неозорі: вибудувати сильну й прозору економіку, подолавши корупційний виклик, зробити все для приваблення інвестицій, створити потенціал для відкриття нових робочих місць та збільшення заробітних плат, створити чесний Антикорупційний суд, завершити реформи децентралізації, для чого слід провести конституційні зміни, виборчої системи... І все це — фактично за рік, адже коли політикум увійде в передвиборну гонку, то буде не до законотворчої роботи. «Давайте разом повернемо відчуття гідності кожному українцю... я готовий служити цим цілям і готовий спільно з вами добитися цього результату», — запевнив на прощання В. Гройсман.

Утім, враження цей полум’яний виступ на депутатів не справив. Вони відразу почали засипати членів уряду проблемами. Наприклад, чому рішення про монетизацію субсидій, ухвалене без погодження з Мінрегіонбудом, фактично паралізувало всю систему розрахунків, від чого виникла загроза припинення постачання тепла, води, газу та надання послуг з утримання будинків? Чому обіцянка підвищити пенсії військовим пенсіонерам досі не реалізована, а запропонований Мінсоцполітики законопроект експерти з Міноборони назвали недолугим і закликали його переписати? Члени уряду гуртом якось відбилися, на цьому «Година запитань...», як завжди, й завершилася на обопільне задоволення.

Наступне пленарне засідання — 27 лютого.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Атака на гаманець
Читати
Iз тіні не виходимо
Читати
На краю демографічної прірви
Читати
Посунули американців
Читати
У гості й на роботу
Читати
Залишені сам на сам
Читати
Білорусам до смаку
Читати
Миротворці повернулися додому
Читати
Комунізму — кінець?
Читати
Неоціненний потенціал
Читати
Бурячки рядочками...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове