Вівторок, 13 лютого 2018 року № 12 (19559)
http://silskivisti.kiev.ua/19559/print.php?n=38103

Найшла коса на камінь

Олена ГОРБУНЬ.

м. Вінниця.

ЕПОПЕЯ з «викраденим» у центрі Вінниці пам’ятником Тарасові Шевченку триває. Нагадаємо, наприкінці січня в обласному центрі демонтували тимчасове погруддя Кобзареві на центральній площі (раніше Театральна, а сьогодні Героїв Небесної сотні), аби встановити на його місці інший пам’ятник — «Дерево свободи» на честь загиблих майданівців. Подія розколола громаду міста на прихильників пам’ятника Шевченку та тих, хто виступає за його заміну на «Вишню скорботи» — інша назва монумента тим, хто поліг на Майдані.

Одразу після гучної події ситуація стала розвиватися стрімко і навіть… з елементами трагіфарсу. Активісти, не згодні з демонтажем Кобзаря, 5 лютого встановили на тому ж місці новий пам’ятник. Він подібний до демонтованого, щоправда, сумнівнішої якості. Якщо попередній був виготовлений з гіпсу та стояв на нашвидкуруч зробленому постаменті, обкладеному плиткою, то нинішній — пластиковий, прикрутили саморізами на оббиту чорною тканиною тумбу з фанери.

Перед встановленням погруддя на площі відбулося віче. Промовці на ньому наголошували, що Тараса Шевченка, загиблих героїв АТО та Небесної сотні треба об’єднати в одну експозицію — як борців за незалежність України. Лише так настане примирення.

Та чи буде воно? Бо у Вінниці, як кажуть, найшла коса на камінь. Активісти пообіцяли, що цілодобово охоронятимуть Кобзаря, а влада в особі міського голови Сергія Моргунова та голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія заявила, що дотримуватиметься букви закону, тобто прийнятого і ніким не скасованого рішення міської ради про встановлення на площі «Дерева свободи».

Нагадаємо, відкриття пам’ятника Героям Небесної сотні заплановане на 20 лютого. Чи вдасться владі наполягти на своєму і встановити «Вишню скорботи»? Хто візьме гору? Поки що жодна сторона конфлікту не збирається поступатися.