Вівторок, 13 лютого 2018 року № 12 (19559)
http://silskivisti.kiev.ua/19559/print.php?n=38109

  • Зимова Олімпіада-2018

Поза п’єдесталом

Микола МОТОРНИЙ.

Українська збірна на чолі із прапороносцем — біатлоністкою Оленою Підгрушною — під час церемонії відкриття зимової Олімпіади-2018.

У ПІВДЕННОКОРЕЙСЬКОМУ Пхьончхані відбулась офіційна церемонія відкриття ХХІІІ зимових Олімпійських ігор-2018. Південна Корея вдруге за історію приймає головне спортивне змагання людства — 1988 року в Суелі тривали ХХІV літні Олімпійські ігри. Таким чином, вона стала восьмою в світі країною, яка отримала право провести обидві Олімпіади — зимову і літню. Зазначимо, що вибороти проведення зимових Олімпійських ігор Пхьончхану вдалося лише з третьої спроби. Це маловідоме місто вирвало перемогу у європейських міст — німецького Мюнхена та французького Аннесі.

Представники 92 країн світу змагатимуться за медалі. Це на чотири більше, ніж на минулих Іграх-2014 у Сочі. Для шести із них це буде дебют на головних зимових змаганнях планети — а саме Еквадору, Еритреї, Косову, Малайзії, Нігерії та Сингапуру. Для виступу на Іграх зареєстровані 2925 спортсменів.

Талісманами Ігор-2018 стали тигреня Сухоран і ведмежа Пандабі. Сухоран — захисник усіх спортсменів та уболівальників. Пандабі є символом волі. Білий тигр із корейської міфології символізує довіру, силу і захист. «Sooho» — захист, «rang» — частина слова «ho-rang-i» («тигр»). На першій у Кореї Олімпіаді, в літньому Сеулі-1988, талісманом теж був тигр, але амурський (Ходорі).

Африка наступає. 2018-го на Білих Іграх дебютує Уганда (сноубордист Бролін Маведже) і Нігерія (жіноча бобслейна команда). Зимових медалей у Африки поки що немає.

Україна представлена 33 спортсменами, які змагатимуться в 9 із 15 видів спорту. На жаль, перші стартові змагальні дні не принесли нашій команді жодної медалі. Найбільше розчарували біатлоністи. Наші чоловіки і жінки не змогли втрутитися в боротьбу за призові місця. Зараз у столиці зимових Ігор-2018 сильний вітер і мороз до 20 градусів.