Вівторок, 13 лютого 2018 року № 12 (19559)
http://silskivisti.kiev.ua/19559/print.php?n=38111

  • На зв’язку — Житомирщина

За випробуваною схемою

Михайлина ЗІНЧУК.

СВОГО часу жителі села Вереси Житомирського району виділили із власних паїв землю під кілька пасовищ. Однак державний кадастровий реєстратор кілька разів на підставі недоліків у проектах землеустрою відмовляв у внесенні відомостей про ці ділянки до Державного земельного кадастру. Тобто громадські пасовища не узаконювалися.

Поки сільрада вчергове «усувала недоліки», головне управління Держгеокадастру в Житомирській області у відповідь на звернення 30 громадян, які не мають жодного стосунку до цього села, видало накази про відведення їм 60 га вересівських пасовищ для ведення особистого селянського господарства. Більше того, власникам корів, а їх близько 300 у Вересах, стало відомо, що за такою ж схемою вони от-от можуть залишитись і без решти 170 га пасовищ.

Обурені люди провели збори, на яких вирішили для початку відстоювати свої права на землю шляхом колективних звернень до обласної прокуратури та суду. Проте якщо їхні справедливі вимоги не почують у судах та владних кабінетах, селяни готові вдатися до радикальних дій.

Госпіталь осучаснюється

ОБЛАСНИЙ госпіталь ветеранів війни у Бердичеві — один із найстаріших лікувально-оздоровчих закладів України. Нещодавно він відсвяткував своє 70-річчя. Торік тут запрацювали нові відділення — бальнеологічне і центр неврологічної допомоги та психологічної реабілітації.

За словами головного лікаря закладу Павла Журбенка, бюджетних коштів постійно бракує. Добре, що допомагають спонсори. Зокрема, нещодавно Малинська паперова фабрика і районна спілка воїнів-«афганців» передали 100 комплектів постільної білизни.

Сьогодні пацієнтами госпіталю є здебільшого учасники АТО. Торік тут пролікувалися та пройшли реабілітацію 2 тисячі бійців. Їхні відгуки про заклад — лише позитивні.

Якщо господарювати з розумом

ЧЛЕНАМ сільськогосподарського виробничого кооперативу «Маяк», що у селі Старий Майдан Пулинського району, спокій лише сниться. У їхньому господарстві почався отіл корів. А їх у кооперативі аж 400, із них 170 дійних.

Щомісяця господарство має від продажу молока близько 200 тис. гривень. У лютому надходження збільшаться, адже після отелу надої молока зростають. Керівник СВК «Маяк» Леонід Корзун повідав, що торік господарство продало понад 100 телят. А це теж вагомий прибуток. Заробляє кооператив і на продажу м’яса. А завдяки тому, що корови «виробляють» органічні добрива, СВК «Маяк» зібрав у середньому по 40 центнерів зернових із гектара. Тож якщо господарювати з розумом, каже Леонід Корзун, матимеш і хліб, і до хліба.

На гачку рибоохорони

ОБЛАСНИЙ рибоохоронний патруль зафіксував у січні 132 випадки порушень правил риболовлі. У місцевих рибалок вилучено понад 300 кілограмів риби та 273 знаряддя незаконного лову. Найбільшою кількістю порушників «відзначився» Ружинський район, де у численних водоймах фермери розводять рибу. Днями на одній із них затримали двох чоловіків, які приїхали зі столиці, аби «на дурняк» сітками наловити риби.

Тому можна сказати, що зима — аж ніяк не спокійна пора для рибоохоронних патрулів. Роботи вистачає. Багато рибалок, вийшовши на лід, свердлять неймовірну кількість лунок, опускають у них замість п’яти вудок 10-15, використовують всілякі «косинки», «тиночки», «драчі». За подібні порушення інспектори на перший раз виносять попередження, а у тих, хто попався знову, конфіскують вудки та інше знаряддя, злісних порушників штрафують.

Зробіть ковзанку

ХОЧЕТЕ кататися на ковзанах чи грати в хокей — зробіть ковзанку самі.

Скажімо, Сергій Пушкар, мешканець селища Головине Черняхівського району вже шостий рік поспіль, щойно місцеву річку скує кригою, прорубує ополонку, встановлює біля неї переносну насосну станцію і поливає лід водою, допоки він не стане потрібної товщини. Коли поверхня добре промерзне, Сергій зчищає нерівності, «відполіровує» її гарячою водою. Ковзанка виходить рівна — хоч яєчко коти. Пушкар — колишній тренер із хокею, залюбки навчає сільських хлопчаків тонкощам цієї гри. Усім охочим дає уроки фігурного катання, влаштовує змагання з бігу на ковзанах.

Гаджети, начувайтеся

У КОРОСТИШІВСЬКІЙ районній дитячій бібліотеці обладнано нову ігрову кімнату, яку назвали «Бібліоняня». Тепер батьки можуть залишати тут своїх дітей і відлучатись у справах на годину-дві. Працівники бібліотеки пограються з малюками, підберуть їм яскраві книжечки, зі старшими — почитають, помалюють, повчать створювати саморобки.

Бібліотекам нелегко доводиться у наш комп’ютеризований час. Щоб «вистояти» проти електронних розваг, коростишівські бібліотекарі вишукують нові форми й методи роботи з читачами, популяризують книжку, намагаються зробити свій заклад місцем сімейного відпочинку. Щосуботи безкоштовно з дітьми працює логопед. У планах — заняття з української та англійської мов і допомога старшокласникам у підготовці до ЗНО.

Жили у лісі лосі...

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ лось — ще донедавна звичний для наших лісів красень — занесений у Червону книгу України. Сьогодні на нашій території їх нараховується ледве 6 тисяч, з них 2 тисячі мешкають у лісах Житомирщини.

Але така сумна статистика аж ніяк не зупиняє браконьєрів. Днями вони безжально знищили ще трьох лосів. Мешканці села Будо-Вороб’ї Малинського району натрапили в лісі на рештки двох убитих тварин і повідомили про це поліцію. На місце злочину прибули інспектори з охорони навколишнього середовища та слідчо-оперативна група Нацполіції. Зловмисники не встигли далеко втекти, тож оперативники доволі швидко вийшли на їхній слід і затримали. Порушено кримінальну справу за статтею 248-ю Кримінального кодексу України «Незаконне полювання».

Ще не закінчили оформлення протоколів у Малинському райвідділі поліції, як у зеленому масиві Житомирського лісгоспу АПК знайшли тушу ще одного лося. Хтось підстрелив бідолашну тварину і просто покинув помирати.