Архів
Вівторок,
13 березня 2018 року

№ 20 (19567)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • День за днем

Продаж книг у вагонах

(За повідомленнями преси).

ВІДТЕПЕР читати дорогою зможе ще більше пасажирів «Укрзалізниці». Придбати книжки можна буде просто у вагонах потягів. Про запуск такого проекту повідомив Євген Кравцов, виконувач обов’язків голови правління ПАТ «Укрзалізниця».

Наразі купити книжки можна лише у вагонах «Інтерсіті» та «Інтерсіті+». Керівництво «Укрзалізниці» сподівається, що ця пропозиція ставатиме все популярнішою серед пасажирів, і вже розглядає можливість запровадження продажу книг в інших потягах. Євген Кравцов зазначає, що його команда відкрита для нових ідей щодо книжкового проекту, і запрошує до співпраці видавців та молодих авторів.

«Міф» поїхав до Канади

ДОКУМЕНТАЛЬНИЙ фільм «Міф» про Героя України, оперного співака Василя Сліпака вирушив у тур Канадою. Стрічка поєднує два жанри: кіно та концерт. У ній використано безліч архівних відео, на яких бачимо героя у повсякденні та на сцені. Покази пройдуть із 28 лютого по 30 березня у різних містах країни. Їх супроводжуватимуть режисери фільму Леонід Кантер та Іван Ясній.

Основна українська прем’єра «Міфу» відбулася 8 лютого у столичному кінотеатрі «Україна». Після цього стрічка вирушила у прем’єрний тур містами України.

Василь Сліпак був солістом у Паризькій національній опері. З початком Революції гідності очолив волонтерський рух і координував у Франції громадські акції, спрямовані на підтримку України. Із 2015 року воював на Донбасі. Загинув 29 червня 2016 року від кулі снайпера поблизу Луганського Бахмутського району Донецької області.

Жовква — ідеальне ренесансне місто

НА ТЕЛЕКАНАЛІ ZIK показали фільм про ідеальне місто Жовква з циклу «7 чудес України: історичні міста та містечка». Нині його можна переглянути в мережі або на сайті «Рідна країна».

Гостей міста з першого погляду вражає міська площа Ринок. Для здійснення містобудівного задуму були запрошені зі Львова відомі архітектори італійського походження, які втілили ідеї італійського ренесансу. Саме тому його й називають ідеальним ренесансним містом.

Вона — «Земля»

НА КАМЕРНІЙ сцені Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка відбулася прем’єра вистави «Земля» за романом Ольги Кобилянської. Інсценізацію містерії здійснив молодий режисер Давид Петросян, який став також її художником-постановником та автором збірної музики.

У виставі, крім основних героїв — родини Федорчуків, з’явилася ще одна дійова особа — Вона, власне, це і є земля, яка набула людської подоби. У самої Ольги Кобилянської земля також була персоніфікована: Івоніка та й інші персонажі звертаються до неї, як до живої істоти, що дихає, чує, відчуває.

Конкурс історичної прози

ІНТЕРНЕТ-ВИДАННЯ «ЛітАкцент» та видавництво «Темпора» оголосили конкурс історичного оповідання «ProМинуле-2018». Цього року його головною темою є «Українські визвольні змагання 1917—1921 рр».

Участь у конкурсі може взяти кожен, незалежно від віку, громадянства чи письменницького досвіду. До розгляду приймають твори українською мовою з оригінальним розкриттям теми, у яких дотримані хронологічні межі та наявні достовірні історичні деталі. Важливо, щоб подані твори раніше не публікувалися (зокрема в Інтернеті).

Кому ж дістанеться «Золота дзиґа»?

УКРАЇНСЬКА кіноакадемія оголосила короткий список фільмів, які претендують на національну кінопремію «Золота дзиґа». Після голосування членів академії із 59 фільмів довгого списку обрали 38 стрічок. У переліку — 11 повнометражних ігрових, 10 короткометражних ігрових, дев’ять документальних, вісім анімаційних картин.

Серед номінантів на другу національну кінопремію стрічки «Іній» режисера Шарунаса Бартаса, «Кіборги» — Ахтема Сеїтаблаєва, «Лагідна» — Сергія Лозниці.

Версія для друку          До списку статтей

Iз джерела мудрості

«Справа не в тому, щоби комусь якимось особливим чином поклонятись, а в тому, щоби бути достатньо чистими для того, щоби зв’язати світ божественної думки та земну втіленість, світ божественних енергій та земну матеріальність. Без виконання цієї божественної місії людина — не людина, а зрадник самої себе».

Микола РУДЕНКО,

письменник-дисидент, Герой України.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове