Архів
Вівторок,
13 березня 2018 року

№ 20 (19567)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Небезпечний прецедент

РУМУНІЯ. У місті Тигру-Муреш етнічні угорці влаштували масовий мітинг — вимагали самостійності.

Докладніше...
Схоже на руку Москви

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У Солсбері отруєно колишнього російського розвідника-перебіжчика.

Докладніше...
Маршрут для мігрантів?

СЕРБІЯ та ІРАН відновили авіасполучення після 27-річної перерви.

Докладніше...
Новий напад

АФГАНІСТАН. Терористи вчергове атакували провінцію Фарах.

Докладніше...
Приборкання норовливого

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Євросоюз упровадив нові обмежувальні заходи проти країни.

Докладніше...
Таке ось перемир’я

СИРІЯ. Урядові війська захопили частину Східної Гути.

Докладніше...
Ще один довічний керманич

КИТАЙ. Голова КНР отримав право на необмежений строк перебування при владі.

Докладніше...
Руйнівна стихія

ЯПОНІЯ вшанувала пам’ять 18,5 тисячі жертв землетрусу, цунамі та аварії на «Фукусімі-1».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Компенсує держава

Катерина СІПАКОВА.

КАБІНЕТ міністрів України збільшив компенсацію вартості за сільгосптехніку з 20 до 25%. Також був розширений список техніки з 800 до 2300 найменувань від 60 українських виробників. Про це повідомили у Мін­агропроді. Чиновники відомства наголосили, що у бюджеті-2018 на ці виплати передбачено майже 1 млрд гривень.

Згідно зі статистичними даними, на 1 жовтня 2017 року (дата першої виплати) сільгосппідприємства отримали компенсацію на суму 11,58 млн грн за придбані ними 149 одиниць сільгосптехніки. Це лише 2,3% із 550 млн грн, передбачених на програму «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників». Найактивнішими були аграрії південних областей України: 39 підприємств закупили 56 одиниць техніки на суму 24,9 млн грн. 24 сільгосптоваровиробники центральних областей придбали 35 одиниць агротехніки та обладнання на 10,3 млн грн. Машинно-тракторний парк 14 сільгосппідприємств східного регіону поповнився 29 одиницями нової техніки, за яку вони заплатили 11,2 млн грн. У Західній Україні 12 агрогосподарств закупили 19 одиниць вітчизняної техніки на 8,5 млн грн. Найменше — 10 одиниць на 3 млн грн — у рамках державної програми придбали сім сільгосппідприємств північних областей.

У регіональному розрізі найбільша кількість заявок надійшла із Запорізької, Миколаївської, Луганської та Черкаської областей. Не подали жодної підприємства Волинської, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей.

Втримали експортні позиції

ЗА ПІДСУМКАМИ 2017 року вітчизняний експорт агропродукції зберіг свої позиції на світовому ринку. За інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства, продаж за кордон аграрної й харчової продукції зріс на 16,3%, що принесло у грошовому еквіваленті $17,9 млрд.

Агропродукція становить 44,86% у загальному українському експорті. Основні його позиції займають соняшникова, сафлорова (бавовняна) олії, кукурудза, пшениця, тритикале та соя. Прибутковість вітчизняного експорту забезпечив і світовий ріст цін на кукурудзу (1,75%), пшеницю (18,13%) та сою (1,69%). Основними імпортерами нашої продукції є країни Азії, Європи та Африки. Рекордсменами в цьому стали Індія, Китай, Іспанія та Нідерланди.

Яке насіння...

У РАМКАХ виставки «Зернові Технології 2018» було проведено опитування серед 150 виробників, які обробляють ріллі не менш ніж 100 га, стосовно якості придбаного ними насіння. З’ясувалося, що кожне третє господарство наражалося на фальсифікат, а кожне четверте свідомо його купує. Щоправда, покупці контрафакту зізнаються, що подібна економія призвела до сумних наслідків — низького врожаю. Також у результаті дослідження було висловлено чимало побажань до насінницьких компаній. Насамперед це стосувалося надання знижок великим оптовим покупцям та посиленню уваги до нагальних проблем виробників.

Найчастіше в Україні фальсифікують насіння найбільш рентабельних культур — кукурудзи, соняшнику, сої та ріпаку. За оцінками експертів, контрафакт складає не менш як 15-25% загального насінного ринку.

Щоб родили сади

ФАХІВЦІ Дослідного господарства Подільської дослідної станції садівництва Інституту садівництва НААН України прогнозують гарний урожай яблук нинішнього року. За словами керівника закладу Миколи Неїлика, саджанці пережили зиму дуже добре, різке зниження температури у лютому не мало на них великого негативного впливу. Тож якщо у період цвітіння не буде сильних приморозків, то плодів на деревах буде рясно. Але, зауважив науковець, дуже важливо зробити правильну обрізку, адже кожен сорт має свою специфіку, свої особливості.

«Правильно сформована крона гарантує стабільний урожай та забезпечує понад 30% урожайності плодів у розрізі всіх заходів догляду за садом. Вона також сприяє довголіттю дерев, їх стабільному плодоношенню», — інформує Микола Неїлик. Водночас він нагадує, що за температури мінус десять градусів і нижче обрізання шкодить дереву, гілки стають крихкі, легко ламаються.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли підведемось?
Читати
Захищають Батьківщину
Читати
Ми тепер в «аспірантурі»
Читати
Незабаром станемо годівницею
Читати
Активне жіноцтво
Читати
Заощаджують ресурси
Читати
Все ті ж обличчя
Читати
Молоко — на експорт
Читати
Цукровиробники активізувалися
Читати





Мал. М. Капусти.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове