Архів
Вівторок,
13 березня 2018 року

№ 20 (19567)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Небезпечний прецедент

РУМУНІЯ. У місті Тигру-Муреш етнічні угорці влаштували масовий мітинг — вимагали самостійності.

Докладніше...
Схоже на руку Москви

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У Солсбері отруєно колишнього російського розвідника-перебіжчика.

Докладніше...
Маршрут для мігрантів?

СЕРБІЯ та ІРАН відновили авіасполучення після 27-річної перерви.

Докладніше...
Новий напад

АФГАНІСТАН. Терористи вчергове атакували провінцію Фарах.

Докладніше...
Приборкання норовливого

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Євросоюз упровадив нові обмежувальні заходи проти країни.

Докладніше...
Таке ось перемир’я

СИРІЯ. Урядові війська захопили частину Східної Гути.

Докладніше...
Ще один довічний керманич

КИТАЙ. Голова КНР отримав право на необмежений строк перебування при владі.

Докладніше...
Руйнівна стихія

ЯПОНІЯ вшанувала пам’ять 18,5 тисячі жертв землетрусу, цунамі та аварії на «Фукусімі-1».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Проблема

Оптимізація розумних і скорочення мислячих

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

НЕ ТАК давно українці вважалися нацією, яка чи не найбільше читала у світі, чим ми дуже пишались. Аж ось новина: Україна стала європейським аутсайдером за кількістю людей, що читають книжки! Компанія Research & Branding Group оприлюднила сумну статистику: опитування, проведене у жовтні-листопаді 2017 року, показало, що за останній рік 43% українців прочитали хоча б одну книжку, а 51% — не прочитали жодної.

Що сталося? Чому в нашій країні зникла мода на освіченість? Експерти кажуть, що на українців «тиснуть» наслідки складних 1990-х, розвал поліграфічної галузі, старіння бібліотечних фондів і навіть відсутність потреби бути освіченим.

До чого призведе втрата традиції читати художні твори? Якщо двома словами, то до втрати нацією здатності критично мислити й творчо опрацьовувати інформацію.

Звісно, цьому сприяла й комп’ютеризація. Звичною стала картина, коли маля, яке щойно навчилося складати літери в слова, проводить чимало часу біля екрана комп’ютера чи з новомодним планшетом у руках. Цієї інформації, як вважають батьки, цілком достатньо для розвитку. Та що там — вони й самі так час проводять. Книжок в оселі нема. По-перше, вони дорогі, по-друге — навіщо? Адже можна з Інтернету скачати й читати. Щоправда, не читають навіть і так.

Здавалося б, колективний розум мав би якось пручатися таким негативним тенденціям. Є ж чимало мудрих людей, які не втратили здорового глузду й бачення перспективи. Але й тут біда. Влада, покликана бути елітою, отим самим колективним розумом, потурає найгіршому, йде шляхом найменшого спротиву...

На початку 2018 року мешканці Жмеринки з місцевих ЗМІ дізналися, що до районного відділу культури надійшов лист: міська рада не має наміру продовжувати договір оренди приміщення з комунальним закладом «Жмеринська центральна міська бібліотека імені Володимира Вовкодава». Відтак треба звільнити приміщення. Що буде на місці бібліотеки? Прозорий офіс. Він потрібніший.

Громада відразу виявила спротив немудрій ініціативі «згори», сказавши тверде «ні» бажанню чиновників перенести бібліотеку з центру міста на околицю. За словами громадського діяча Сергія Швеця, у жмеринській «краплі води» відобразився український «всесвіт»: «Стало зрозуміло, що владі не потрібна духовно і культурно розвинена молодь і народ загалом. Влада свідомо хоче з наших дітей зробити дурнів, бо ними легко маніпулювати».

Звернення на підтримку бібліотеки підписали понад тисяча містян. Воно було передане меру Жмеринки, і лише тоді влада ввімкнула задню передачу й запропонувала залагодити питання, зібравши круглий стіл. Перемога? Активісти певні: як тільки громада послабить увагу до проблеми — усе повернеться на те, як потрібно чиновникам.

А ось іще один кричущий факт. У січні на засіданні постійної комісії обласної Ради з питань регулювання комунальної власності та приватизації більшістю голосів депутати погодили проект рішення «Про зміни в організації діяльності обласних бібліотек». Ним передбачено приєднання обласної наукової медичної бібліотеки до обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тимірязєва. Вінницьку обласну бібліотеку для дітей імені Івана Франка та обласну бібліотеку для юнацтва депутати запропонували об’єднати. Тобто із чотирьох бібліотек три фактично ліквідують, позбавивши статусу юридичної особи.

Тим часом у Європі, до якої ми все йдемо, та ніяк не дійдемо, підхід до бібліотек інший. Наприклад, у Швеції, де найвищий рівень соціального забезпечення громадян у світі, економічний розвиток країни напряму пов’язують з освіченістю населення. Муніципальна бібліотека — найбільш відвідуване культурне місце у Гетеборзі. Понад мільйон відвідувачів щороку! Це не тільки місце для зберігання сотень тисяч примірників книжок, журналів, газет, аудіокниг та компакт-дисків — це місце для спілкування.

У Фінляндії — другій за чисельністю регулярних читачів країні Європи — навіть у невеликих населених пунктах обов’язково є сучасні бібліотеки з книжковими новинками, свіжою пресою, музикою і фільмами. Пошук, замовлення, продовження терміну користування відбувається через Інтернет, книжку можна взяти в одному місці, а здати в іншому.

А у нас усе оптимізують, скорочують, урізають до мінімуму! Може, й справді готують до статусу аграрної колонії, де освічені й начитані не потрібні? Для тих, хто вирощуватиме ріпак і соняшник, достатньо мінімальних агрономічно-технічних знань. Про необов’язковість вищої освіти нещодавно прямо сказав Прем’єр Володимир Гройсман. А й справді: вивчаться, начитаються і… почнуть замислюватися.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли підведемось?
Читати
Захищають Батьківщину
Читати
Ми тепер в «аспірантурі»
Читати
Незабаром станемо годівницею
Читати
Активне жіноцтво
Читати
Заощаджують ресурси
Читати
Все ті ж обличчя
Читати
Молоко — на експорт
Читати
Цукровиробники активізувалися
Читати





Мал. М. Капусти.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове