Архів
Вівторок,
13 березня 2018 року

№ 20 (19567)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Небезпечний прецедент

РУМУНІЯ. У місті Тигру-Муреш етнічні угорці влаштували масовий мітинг — вимагали самостійності.

Докладніше...
Схоже на руку Москви

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У Солсбері отруєно колишнього російського розвідника-перебіжчика.

Докладніше...
Маршрут для мігрантів?

СЕРБІЯ та ІРАН відновили авіасполучення після 27-річної перерви.

Докладніше...
Новий напад

АФГАНІСТАН. Терористи вчергове атакували провінцію Фарах.

Докладніше...
Приборкання норовливого

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Євросоюз упровадив нові обмежувальні заходи проти країни.

Докладніше...
Таке ось перемир’я

СИРІЯ. Урядові війська захопили частину Східної Гути.

Докладніше...
Ще один довічний керманич

КИТАЙ. Голова КНР отримав право на необмежений строк перебування при владі.

Докладніше...
Руйнівна стихія

ЯПОНІЯ вшанувала пам’ять 18,5 тисячі жертв землетрусу, цунамі та аварії на «Фукусімі-1».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Слава України

Щедра нива Володимира Моргуна

Видатному українському вченому-генетику та селекціонеру — 80

Микола ЮРЧИШИН.

Він народивсь і виріс у самому серці України — в селі Новоселиця Чигиринського району Черкащини в родині, де свято шанувалася праця на землі. Тож питання вибору справи життя перед Володимиром не стояло, він знав, що хоче стати агрономом. Обраний фах здобував у Знам’янському сільськогосподарському технікумі, а згодом — в Українській сільськогосподарській академії.

З ВЕЛИКОЮ повагою і вдячністю згадує Володимир Васильович свого першого наукового керівника — вченого селекціонера, професора Михайла Олексійовича Зеленського, викладачів та керівництво академії. Саме їм, вважає Моргун, він завдячує всіма своїми професійними досягненнями.

Наукову діяльність Володимир Моргун розпочав ще студентом. Згодом захистив кандидатську, докторську дисертації. У 47 років став членом-кореспондентом, а в 52 — академіком АН УРСР. Володимир Васильович обіймав посаду директора Інституту фізіології рослин АН УРСР, який після об’єднання з генетичними відділами Інституту молекулярної біології і генетики він реорганізував в Інститут фізіології рослин і генетики НАН України. З 2009 р. Моргун є академіком-секретарем відділення загальної біології Національної академії наук України.

У газетній статті неможливо перелічити всі наукові вершини, яких досяг ювіляр! Із найвагоміших — створення спільно з ученими інших наукових установ нового типу напівкарликової пшениці, яка започаткувала «українську зелену революцію» в технології вирощування високих урожаїв цієї культури. За це Моргун був удостоєний Державної премії України в галузі науки і техніки.

Згодом було виведено цілу серію сортів для різних рівнів господарювання. Це, зокрема, Подолянка, Богдана, Наталка та інші, що займають найбільші посівні площі в Україні і за виробничою надійністю є неперевершеними. На вирощування українських сортів видано понад 3000 ліцензій! Загалом в Україні озима пшениця селекції Володимира Моргуна та його колег висівається на площі приблизно 2 млн га, що становить 30 відсотків усіх посівів цієї культури. Валовий збір зерна становить щороку понад 6,8 млн тонн, що задовольняє потребу держави в продовольчому зерні пшениці. А озимі сорти Смуглянка, Золотоколоса, Фаворитка та Астарта вперше за історію України забезпечили отримання рекордних врожаїв — від 124 до 140 ц/га.

Володимир Васильович — це справжня скарбниця наукових знань. Він створив наукову школу генетиків рослин в Україні, серед його учнів чимало талановитих агрономів, які плекають нашу хліборобську славу держави.

За видатні особисті заслуги перед Українською державою у створенні та широкому впровадженні високопродуктивних сортів зернових культур, багаторічну плідну наукову та громадську діяльність у 2008 році Указом Президента України Володимир Васильович Моргун був удостоєний звання Героя України. Він є почесним академіком Угорської академії наук, почесним професором ряду вітчизняних ВНЗ.

Ювіляр першим очолив рух за одержання в країні європейських урожаїв, заснував «Клуб 100 центнерів». Він певен: Україна має збирати стабільно не менш як 80 млн т зернових, а аграрний потенціал її чорноземів оцінюється в 100 млн т зерна щорічно. «Хліб — це наші нафта, газ і золото!» — любить повторювати Моргун.

Володимир Васильович сповнений сил та енергії. Хай довгим буде його вік. З роси і води Вам, шановний хлібодаре!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли підведемось?
Читати
Захищають Батьківщину
Читати
Ми тепер в «аспірантурі»
Читати
Незабаром станемо годівницею
Читати
Активне жіноцтво
Читати
Заощаджують ресурси
Читати
Все ті ж обличчя
Читати
Молоко — на експорт
Читати
Цукровиробники активізувалися
Читати





Мал. М. Капусти.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове