Архів
Вівторок,
13 березня 2018 року

№ 20 (19567)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Небезпечний прецедент

РУМУНІЯ. У місті Тигру-Муреш етнічні угорці влаштували масовий мітинг — вимагали самостійності.

Докладніше...
Схоже на руку Москви

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У Солсбері отруєно колишнього російського розвідника-перебіжчика.

Докладніше...
Маршрут для мігрантів?

СЕРБІЯ та ІРАН відновили авіасполучення після 27-річної перерви.

Докладніше...
Новий напад

АФГАНІСТАН. Терористи вчергове атакували провінцію Фарах.

Докладніше...
Приборкання норовливого

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Євросоюз упровадив нові обмежувальні заходи проти країни.

Докладніше...
Таке ось перемир’я

СИРІЯ. Урядові війська захопили частину Східної Гути.

Докладніше...
Ще один довічний керманич

КИТАЙ. Голова КНР отримав право на необмежений строк перебування при владі.

Докладніше...
Руйнівна стихія

ЯПОНІЯ вшанувала пам’ять 18,5 тисячі жертв землетрусу, цунамі та аварії на «Фукусімі-1».

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чи можна отримувати українську пенсію в Чехії?»

Аркадій МАЦЬКО.

с. Ракош

Хустського району

Закарпатської області.

 

ПИТАННЯ пенсійного забезпечення громадян України та Чеської Республіки вирішуються з урахуванням Договору між Україною та Чеською Республікою про соціальне забезпечення від 04.07.2001, який набув чинності з 01.04.2003 (далі—Договір), і Адміністративної угоди про застосування Договору між Україною та Чеською Республікою про соціальне забезпечення від 25.06.2003.

Відповідно до пункту 2-го статті 40-ї Договору у разі переселення громадянина з території однієї договірної сторони на територію іншої договірної сторони на постійне проживання пенсія виплачується тією договірною стороною, що її призначила.

У разі переїзду пенсіонера в Чехію для розгляду питання про переказ пенсії з України в Чехію на адресу Пенсійного фонду України потрібно надіслати (самостійно або за посередництва Чеського управління соціального забезпечення) заяву про переказ пенсії в Чеську Республіку, офіційно посвідчену копію документа про постійне проживання на території Чехії та інформацію, засвідчену банківською установою про реквізити банку та номер особистого рахунка.

Якщо особа виїхала в Чехію до досягнення пенсійного віку, то відповідно до Договору здійснюється призначення пенсії кожною стороною пропорційно набутому страховому стажу на території кожної зі сторін.

Статтею 6-ю Договору передбачено, що на працівників поширюються правові норми тієї договірної сторони, на території якої здійснюється їхня трудова діяльність. Водночас пунктом 4-м статті 39-ї Договору передбачено, що періоди страхування, набуті згідно з правовими нормами договірних сторін їхніми громадянами до набуття чинності цього Договору (до 01.04.2003), буде зараховано як періоди тієї договірної сторони, на території якої громадянин на цей день або востаннє перед цією датою постійно проживав.

Якщо громадянин станом на 01.04.2003 постійно проживав на території Чехії, страховий стаж, набутий ним як на території Чехії, так і на території України до цієї дати, зараховується при обчисленні пенсії в Чехії.

У разі постійного проживання станом на зазначену дату на території України за весь страховий стаж до 01.04.2003, набутий на території України та Чехії, зараховується при призначенні пенсії в Україні.

За період страхового стажу, набутого після 01.04.2003, призначається частина пенсії тією стороною, на території якої страховий стаж набуто.

Для порушення клопотання про призначення пенсії в Україні потрібно звертатися в Чеське управління соціального забезпечення з документами, що підтверджують страховий стаж, набутий на території України, для оформлення необхідних формулярів та подальшого направлення Пенсійному фонду України для розгляду питання призначення пенсії.

Якщо особа, яка постійно проживає на території України, має стаж, набутий на території Чехії з 01.04.2003, то для порушення клопотання про призначення пенсії в Чехії слід звертатися в територіальне управління Пенсійного фонду України за місцем проживання для оформлення необхідних формулярів та подальшого направлення чеській стороні.

 

«У липні 2015-го мені призначено пенсію, відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність». Після її призначення відпрацював понад два роки на наукових посадах. Чи маю я право на перерахунок наукової пенсії?»

Максим ХОРОБРИЙ.

смт Вороновиця

Вінницького району

Вінницької області.

 

ЗАКОНОМ України від 03.10.2017 №2148-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» внесено зміни до статті 37-ї Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», згідно з якими пенсійне забезпечення наукових (науково-педагогічних) працівників здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Таким чином, для здійснення вам перерахунку наукової пенсії підстав немає.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли підведемось?
Читати
Захищають Батьківщину
Читати
Ми тепер в «аспірантурі»
Читати
Незабаром станемо годівницею
Читати
Активне жіноцтво
Читати
Заощаджують ресурси
Читати
Все ті ж обличчя
Читати
Молоко — на експорт
Читати
Цукровиробники активізувалися
Читати





Мал. М. Капусти.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове