Архів
П’ятниця,
13 квітня 2018 року

№ 28 (19575)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Будемо з капустою

КАПУСТА — холодостійка культура, її насіння починає повільно проростати вже за температури 2ОС, при цьому сходи з’являються через 15 днів, а за 10ОС — через 10 днів, 12ОС — через вісім. Оптимальна температура для проростання насіння — 18-20ОС. За цих умов дружні сходи з’являються на 3-4-й день. Подальше підвищення температури негативно позначається на насінні, затримується його проростання і, відповідно, знижується схожість.

Капуста — культура довгого дня, світлолюбна, яка абсолютно не переносить загущення, дуже страждає від затінення, особливо в період появи сходів. За нестачі світла сіянці сильно витягуються.

При появі масових сходів плівку з ящиків знімають. Протягом перших трьох діб сходи досвічують безперервно. Потім лише вранці й увечері стільки часу, щоб сумарний світловий день для розсади становив 16 годин.

Посіви в перші п’ять діб не поливають, а лише обпудрюють попелом, щоб унеможливити захворювання чорною ніжкою. Після утворення першого справжнього листка сіянці розпікіровують у горщики, наповнені поживною сумішшю (відро перегною, відро польової землі, півлітрова банка попелу, півсклянки суперфосфату).

При появі третього листка з допомогою ручного обприскувача проводять перше підживлення рослин сечовиною (40 г на 10 л води). Перед цим розсаду поливають, а після підживлення злегка обприскують водою. Другий раз проводять підживлення у фазі чотирьох-п’яти листків настоєм попелу (півлітра на відро води, витримати протягом п’яти діб). У ньому міститься багато калію, вапна, фосфору, а також бор, марганець та інші мікроелементи.

Розсаду капусти переносять на постійне місце, коли утвориться шість-вісім справжніх листків. За один-два дні до цього сіянці підживлюють (20 г простого суперфосфату на 10 л води). Ця обробка підвищує холодостійкість капусти і поповнює запас поживних речовин, вельми необхідних перед висаджуванням розсади в ґрунт.

Що ж до білих черв’яків, які під’їдають капустяне коріння, на що нарікають чимало наших читачів, то, найімовірніше, вони вилупились із яєць, відкладених метеликом-білокрилкою. Заходи боротьби зі шкідником такі — підкопайте корінь і полийте інтавіром (розводьте препарат згідно з інструкцією). Зверху обпудріть рослини попелом. Дехто в попіл додає червоний мелений перець.

Якщо уникаєте застосування «хімії» на городі взагалі, то доведеться поморочитись зі встановленням дуг, на які треба накинути найтонший укривний матеріал. Причому останній має щільно прилягати, без отворів. Знімають його, лише коли потрібно полити і спушити землю, й одразу знову накривають. Сформуються качани — вже шкідники не страшні, дуги можна знімати.

Версія для друку          До списку статтей

ТРАПЛЯЄТЬСЯ, з якихось причин ви припізнилися з посівною, себто не посіяли вчасно розсаду. Не біда. Якщо зробите все за рекомендаціями нашої дописувачки, яка вирощує майбутні перці, томати, баклажани в пластикових стаканчиках, ваша розсада наздожене сусідську, висіяну в березні. А поряд дамо описання способу одержання ранніх огірків, який перегукується з попереднім. Адже всім хочеться огірочків зі своєї грядки якомога раніше.

Відомо, що квочку найкраще садити у квітні — курчата встигнуть добре підрости до осені. Звісно, пташенят можна отримати й із інкубатора, але хіба він обігріє пухнастиків після вилуплення, вбереже від хижаків, навчить розшукувати корм? Тому не прогавте час, коли несучка заквоктала. Потім її потрібно перевірити, чи не зійде з гнізда, а також на наявність паразитів. Цим питанням, а також — як правильно відібрати яйця для насиджування, коли садити квочку на гніздо — буде присвячений один із матеріалів випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове