Архів
П’ятниця,
13 квітня 2018 року

№ 28 (19575)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Краса, подарована Китаєм

«У нас росте чекалкін горіх. Плодів уродило минулого літа чимало. Та ми не знаємо, чи можна їх споживати. Розкажіть про цю рослину і яка користь від плодів?» — звертається Надія ТКАЧЕНКО з с. Миколаївського Миколаївської області.

ЧЕКАЛКІН горіх, або ксантоцерас горобиноподібний, вважається заморським деревом, оскільки його батьківщиною є Китай. Рослина належить до роду сапіндових. Дерево невисоке — до 3 м з густою кроною і схожим на горобинове листям. Особливо привабливий вигляд культура має в період цвітіння — одночасно з бузком. Безліч великих білих квіток зібрані у китицю завдовжки близько 25 см.

Звивистий стовбур цього горіха надзвичайно декоративний.

Чекалкін горіх має добре розвинену кореневу систему, що дає змогу йому приживатися на різних ґрунтах.

Плоди цієї рослини — округлі коробочки, що мають схожість із каштаном. Усередині — солодкувате на смак насіння, яке придатне в їжу в сирому і смаженому вигляді. Плоди містять 65-80% жирів і жирних кислот. Вважається також, що за складом вони найбільш близькі до фундука, навіть мають подібні смак і аромат. Містять мікроелементи і мінерали, характерні для горіхів: це група вітамінів B, E, PP і мінеральні солі.

Утім, в усьому потрібна помірність: 100 грамів на день буде достатньо для дорослої людини, а для дитини — 50 г.

Крім плодів, у їжу вживають листя. Його додають у літні салати.

Вирощування чекалкіна горіха має свої особливості з огляду на те, що рослина ця світлолюбна і добре приживається лише на цілком освітлених, прогрітих сонцем місцинах. Ксантоцерас не любить вітряної погоди, але протягів не боїться.

Разом із тим для гарного росту дерева необхідно добре удобрювати землю перед посадкою і під час росту. Ґрунт не повинен бути щільним, тому за необхідності в нього додають трохи піску. Необхідний дренаж: чекалкін горіх не переносить застою води в ґрунті, але не любить і посухи, тому вимагає помірного поливу.

Рясно плодоносити горіх починає на третій рік. Плодоношення рясне. При обсипанні врожаю потрібно стежити за тим, щоб плоди не з’їли миші та інші садові гризуни.

Аби дерево мало доглянутий вигляд і не потерпало від зайвої порослі, крону частково підрізають пізно восени або ранньою весною.

Розмножується чекалкін горіх насінням. Сіяти потрібно відразу на постійне місце, оскільки рослина утворює стрижневий корінь і погано переносить пересадку.


Версія для друку          До списку статтей

ТРАПЛЯЄТЬСЯ, з якихось причин ви припізнилися з посівною, себто не посіяли вчасно розсаду. Не біда. Якщо зробите все за рекомендаціями нашої дописувачки, яка вирощує майбутні перці, томати, баклажани в пластикових стаканчиках, ваша розсада наздожене сусідську, висіяну в березні. А поряд дамо описання способу одержання ранніх огірків, який перегукується з попереднім. Адже всім хочеться огірочків зі своєї грядки якомога раніше.

Відомо, що квочку найкраще садити у квітні — курчата встигнуть добре підрости до осені. Звісно, пташенят можна отримати й із інкубатора, але хіба він обігріє пухнастиків після вилуплення, вбереже від хижаків, навчить розшукувати корм? Тому не прогавте час, коли несучка заквоктала. Потім її потрібно перевірити, чи не зійде з гнізда, а також на наявність паразитів. Цим питанням, а також — як правильно відібрати яйця для насиджування, коли садити квочку на гніздо — буде присвячений один із матеріалів випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове