Вівторок, 15 травня 2018 року № 36 (19583)
http://silskivisti.kiev.ua/19583/print.php?n=38910

  • На зв’язку — Хмельниччина

Мовою статистики

Лариса Пилипенко.

ОБЛАСНЕ управління статистики оприлюднило останні дані щодо розміру середньої заробітної плати в регіоні. У березні вона становила 6875 гривень. Це на 18% нижче, ніж пересічно по Україні.

Вищу за середню в області заробітну плату в березні отримали працівники сфери фінансової та страхової діяльності (9817 гривень), державного управління й оборони, обов’язкового соціального страхування (9319 гривень), промисловості (8682 гривні), сільського господарства, лісового та рибного господарств (7116 гривень). Серед промислових видів діяльності найвищі зарплати — у працівників підприємств із постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (14084 гривні). Загальна сума заборгованості з виплати заробленого станом на 1 квітня — 5,6 мільйона гривень. Вчасно не одержали своїх кревних 135 працівників економічно активних підприємств. Кожному з них не виплачено в середньому по 5 754 гривні.

Обіцяють працювати ефективніше

В ОБЛАСТІ відновлює роботу штаб боротьби з рейдерством. Торік він діяв упродовж серпня-листопада. За інформацією начальника обласного управління юстиції Віктора Худняка, тоді було розглянуто дванадцять заяв від фермерів, чотири з яких стосувалися безпосередньо захоплення землі. Завдяки втручанню штабу чи не вперше були відкриті кримінальні провадження щодо рейдерських захоплень.

Нині цей орган планує працювати не тільки у форматі зібрання, а й виїжджатиме у громади, де зловживання із землею спровокували соціальні загострення. Новий антирейдерський штаб насамперед звертатиме увагу на стан розслідування кримінальних проваджень за фактами захоплення земель, які розглядалися торік. Зокрема, це стосується 250 гектарів у Новоушицькому районі, оренду яких припинено шляхом підробки документів та незаконного розподілу службовцями Держгеокадастру земельних ділянок біля села Колодіївка Кам’янець-Подільського району.

Дуже прозорі судді

ПІСЛЯ того як через поважний вік пішов у відставку голова апеляційного суду області, відбулося обрання нового чільника. Особливість процедури полягала в тому, що голосування за претендентів на посаду відбувалося у присутності працівників суду, журналістів, представників громадськості. Як переконують у прес-службі судового органу, таке прозоре обранння — прецедент для країни. У виборах узяли участь усі вісімнадцять суддів обласного апеляційного суду. Перед журналістами та представниками громадських організацій служителі Феміди пройшли через кабіну для голосування й опустили бюлетені у прозору урну для голосування. Підрахунок також відбувавсь у відкритому режимі. Більшість проголосувала за свого колегу Сергія Болотіна, суддівський стаж якого становить 14 років.

Якість послуг — все ж головне

ЗНАДОБИЛОСЯ лише 18 днів, щоб петиція про повну відмову від маршруток у Хмельницькому набрала необхідний мінімум — 500 підписів. Тож тепер за законом електронне звернення про перехід на великогабаритні автобуси має розглянути міськвиконком.

Містяни давно скаржаться на вкрай незадовільне обслуговування малими перевізниками. Пасажирів насамперед не влаштовують технічний стан рухомого складу, грубість водіїв, непрозорість оплати за проїзд. Хоча, звичайно, є чимало й тих, хто вважає, що без маршруток транспортне сполучення у місті погіршиться. За словами виконувача обов’язків начальника міського управління транспорту та зв’язку Сергія Шепурева, поки що місто не має можливості повністю відмовитися від маршруток, бо є мікрорайони, де великі автобуси просто не проїдуть. Але, наголошує чиновник, незалежно від петиції, робота щодо заміни малогабаритного транспорту на великогабаритний уже ведеться. Поточного року кількість одиниць останнього суттєво збільшиться.

На допомогу фермеру

У ШЕПЕТІВЦІ на виробничих потужностях ТОВ «A3TEХ-Україна» налагоджується випуск міні-тракторів «OGGUN» американської компанії «CleBer LLC». Згідно з підписаною між сільгоспвиробниками угодою про ліцензійне виробництво, українська компанія виготовлятиме техніку, залучаючи якомога більший обсяг місцевих комплектуючих. А загалом у планах — стовідсоткове виготовлення тракторів в Україні.

«OGGUN» розроблений за сучасною «Технологією Дизайну Відкритих Систем», яка передбачає відкритий доступ до його основних вузлів. Завдяки цьому в разі поломки фермер матиме змогу швидко отримати потрібні деталі та полагодити несправність, не користуючись складними інструментами та без допомоги спеціалістів із обслуговування. Це не лише заощаджує гроші та час сільгоспвиробника — відпадає потреба у спеціалізованих станціях і гаражах для ремонту.

Усміхнене століття

СВІЙ сотий день народження відзначила мешканка села Чотирбоки Шепетівського району Пелагея Гнатівна Наумець. Її віковий шлях може бути прикладом для тих, хто пасує перед труднощами та негараздами. У Другу світову війну юна Пелагея примусово була вивезена на роботи до Німеччини. Сьорбнула там чимало лиха. Після перемоги повернулася в рідне село і все життя важко й сумлінно працювала.

Односельці відгукуються про Пелагею Гнатівну як про енергійну людину, котра з оптимізмом та добрим гумором ішла життєвою стежкою. Спогади довгожительки, попри всі випробування, що випали на її долю, завжди світлі та добрі. З неодмінною усмішкою, при повній пам’яті, в оточенні рідних та односельців зустріла Пелагея Гнатівна свій поважний ювілей.

Обережно: плазуни

У СЕЛІ Кам’янка Славутського району місцеву жительку вкусила гадюка. Плазун трапився жінці, коли вона працювала на власному городі, що знаходиться неподалік лісу. Постраждалу з ознаками важкого отруєння госпіталізували до реанімаційного відділення Славутської ЦРЛ.

Зазвичай гадюки самі не нападають. Роблять це тільки задля самозахисту, коли людина випадково на них наступає, захоплює рукою разом із травою тощо. Тож треба бути дуже уважними і обережними, перебуваючи у місцях можливого мешкання отруйних плазунів.