Вівторок, 15 травня 2018 року № 36 (19583)
http://silskivisti.kiev.ua/19583/print.php?n=38915

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Пенсіонерка, яка не працює, хоче добровільно сплатити єдиний внесок із метою перерахунку пенсії. Чи можна укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування?»

Валентина Лісниківська.

с. Борщів

Радомишльського району

Житомирської області.

 

ПРАВО на добровільну сплату єдиного внеску мають особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах із роботодавцями, визначеними пунктом 1-м частини першої статті 4-ї Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон про ЄСВ), і не належать до платників єдиного внеску, зокрема іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України (абзац п’ятий частини першої статті 10-ї Закону про ЄСВ).

У зазначеному переліку осіб не передбачено обмежень, які унеможливлювали б укладення договору добровільної участі для пенсіонерів, що не працюють.

Отже, підстав для відмови в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування для пенсіонерів, що не працюють, немає.

 

«Я отримую пенсію за віком, але за станом здоров’я мене може бути визнано особою з інвалідністю. Проте хвилююся, чи не зменшиться розмір моєї пенсії у зв’язку із встановленням інвалідності. Чи правда, що пенсія за інвалідністю менша за пенсію за віком?»

Дмитро БУГАЙ.

смт Вендичани

Могилів-Подільського району

Вінницької області.

 

СТАТТЕЮ 33-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) визначено, що пенсія за інвалідністю залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: особам з інвалідністю І групи —100% пенсії за віком; особам з інвалідністю II групи — 90% пенсії за віком; особам з інвалідністю III групи — 50% пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27-ї і 28-ї Закону (враховуючи набутий страховий стаж особи та заробіток, з якого сплачувалися внески).

Водночас до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії за інвалідністю, крім наявного страхового стажу, зараховується також період із дня встановлення інвалідності до досягнення особою загальновстановленого пенсійного віку (стаття 24-та Закону).

За наявності необхідного страхового стажу непрацюючі особи з інвалідністю на їх вибір мають право на призначення пенсії за інвалідністю в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27-ї і 28-ї цього Закону. По суті, це розмір пенсії за віком.

Коли є підстави як для пенсії за інвалідністю, так і для пенсії за віком, встановлюються надбавки (на догляд, утриманців), підвищення, додаткові пенсії, пенсія за особливі заслуги перед Україною.

Зокрема, постановою Кабінету міністрів України «Про підвищення пенсійного забезпечення громадян» від 16.07.2008 №654 передбачено встановлення надбавки на догляд у розмірі 50 грн:

1) особам з інвалідністю І групи;

2) самотнім особам з інвалідністю II групи, які потребують постійного стороннього догляду;

3) самотнім особам з інвалідністю II групи, які досягли пенсійного віку;

4) самотнім особам з інвалідністю III групи, які досягли пенсійного віку;

5) самотнім одержувачам пенсій за віком та за вислугу років, які потребують постійного стороннього догляду.

Зазначена надбавка встановлюється названим категоріям громадян, які отримують пенсії за законами України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Встановлення надбавки на догляд не передбачене для тих пенсіонерів, що одержують пенсії, призначені за іншими законами, та пенсіонерів, які вже отримують державну соціальну допомогу на догляд, відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю».

За чинним законодавством самотньою вважають особу, яка не має працездатних родичів, зобов’язаних за законом її утримувати. Обов’язок утримання громадян законодавством покладено на їхніх дітей (незалежно від їх спільного чи окремого проживання з батьками). У цьому разі самотніми особами з інвалідністю або самотніми одержувачами пенсій за віком та за вислугу років є громадяни, які не мають праце-здатних дітей (незалежно від їх місця проживання), зобов’язаних за законом їх утримувати.

Також вважають самотньою особу, що має дітей, котрих визнано особами з інвалідністю чи які досягли пенсійного віку.

Для встановлення надбавки на догляд потрібні такі документи:

— з інвалідністю І групи — довідка про інвалідність;

— самотнім особам з інвалідністю II групи, які потребують постійного стороннього догляду, — заява про встановлення над-бавки; заява про те, що пенсіонер не має працездатних дітей (незалежно від їх місця проживання), котрі зобов’язані за законом його утримувати; висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що особа потребує постійного стороннього догляду; довідка про склад сім’ї, видана за місцем проживання;

— самотнім особам з інвалідністю II та III груп, які досягли пенсійного віку, — заява про встановлення надбавки; заява про те, що пенсіонер не має працездатних дітей (незалежно від їх місця проживання), котрі зобов’язані за законом його утримувати; довідка про склад сім’ї, видана за місцем проживання.

Якщо продовжити відповідь на перше запитання, то зазначимо, що статтею 10-ю Закону визначено право вибору виду пенсії. Тобто передбачено: якщо особа має одночасно право на різні види пенсії, призначається один із цих видів пенсії за її вибором. При цьому за нормами статті 45-ї Закону переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що перебувають на час переведення з одного виду пенсії на інший у пенсійній справі, а також додаткових документів, отриманих органами Пенсійного фонду.

Отже, визнання вас особою з інвалідністю не призведе до зменшення розміру вашої пенсії, адже ви маєте право залишитися на пенсії за віком чи отримувати пенсію за інвалідністю в розмірі пенсії за віком.