Архів
Вівторок,
12 червня 2018 року

№ 44 (19591)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Зверніть увагу

Якщо «тягне» ногу

Ірина ШВАБ,

невропатолог.

Нині більшає пацієнтів із запаленням сідничного нерва. Такі хворі нарікають, що їм «тягне» ногу, болить так, що стати на неї не можна. Що це за хвороба, чому виникає?

ТЕ, що в народі називають запаленням сідничного, чи стегнового, нерва, у медицині має назву радикулопатія. Йдеться про патологію нервових корінців. Характерні ознаки — сильний біль у поперековій частині хребта, який через кілька днів мігрує в нижні кінцівки. Згодом з’являються нові симптоми — наприклад, болять стегно, коліно, передня частини гомілки, ногу важко вирівняти. Таке буває при ураженні стегнового нерва. А про негаразди зі сідничним свідчить біль у ділянці сідниці, задньої поверхні ноги, підколінної ямки, стопи. Також може виникати відчуття затерплості й оніміння.

Чому так відбувається? До таких наслідків може призвести переохолодження, у результаті чого виникає набряк і перетискання нерва, підняття важкого предмета, незручне положення під час роботи, скажімо на городі, різке нахиляння чи інший рух тулубом.

Люди при цьому роблять компреси, застосовують зігрівальні мазі, мовляв, від тепла їм легшає. Такий метод знівелює больовий синдром тільки на короткий час, не вирішивши проблеми загалом. Адже причина криється у ділянці поперека: саме там, де ушкодився нерв. Тому не варто займатися самолікуванням. Лише лікар зрозуміє, як правильно зарадити пацієнтові.

Також майте на увазі: інколи біль, сприйнятий як запалення нерва, може бути спричинений іншими захворюваннями.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове