Архів
Вівторок,
12 червня 2018 року

№ 44 (19591)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Запитання — відповідь

Ключі до довголіття

«Чула з радіопередачі, що у більшості довгожителів лікарі відзначають високий рівень глутатіону та фолатів. Про що йдеться?»

Марія Чубар.

с. Заміхів Новоушицького району

Хмельницької області.

 

ГЛУТАТІОН — це внутрішньоклітинна молекула (синтезується в печінці), один із найпотужніших природних антиоксидантів, потрібних для процесу детоксикації, один із ключів до довголіття (вміст глутатіону в довгожителів вищий, ніж у решти людей). Після 20 років життя у здорових людей кожні 10 років уміст глутатіону зменшується приблизно на 10 відсотків.

Високий рівень глутатіону запобігає розвиткові патологій, посилює стійкість клітин організму до шкідливих хімічних і фізичних чинників (забруднене повітря, хімічні речовини в побуті, повітрі, харчах, ліках). Він також сприяє їхньому виведенню з клітин, тим самим зменшуючи ризик розвитку хронічних захворювань і мутацій. Глутатіон захищає нервові клітини від утворення бета-амілоїдних бляшок, убезпечуючи від хвороби Альцгеймера (старечої недоумкуватості), тобто гальмує старіння мозку, до того ж запобігає розвитку дегенерації сітківки (одна з причин втрати зору).

Доведено, що гальмують синтез глутатіону пластикові контейнери та упаковки для харчових продуктів, хлор у воді, неповноцінне харчування, хронічні стреси, депресія, світлове забруднення (сон із ввімкненим світлом, комп’ютером, телефоном).

Стимулюють синтез цього потужного природного антиоксиданту зелені овочі, броколі, спаржа, капуста, буряки.

Щодо фолатів (від фоліум — латиною «листок»), то вони є натуральною формою фолієвої кислоти — вітаміну В3. За дефіциту фолатів зростає небезпека розвитку серцево-судинних захворювань та хвороби Альцгеймера, ракових пухлин та внутрішньоутробних патологій у майбутньої дитини, знижуються розумові здібності.

Харчування, багате на фолати, на 90 відсотків запобігає розвитку дефектів нервової трубки в новонароджених та на 40 відсотків скорочує ризик вроджених вад серця. Найкращими джерелами фолатів є салат, брюсельська капуста. Також багаті на фолієву кислоту усі листові овочі.

До речі, до кожної страви корисно додавати чайну ложку оливкової олії першого холодного віджиму, 1-2 столові ложки подрібненого гарбузового насіння.

Оксана Скиталінська,

дієтолог.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове