Архів
Вівторок,
12 червня 2018 року

№ 44 (19591)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Застереження

Очам теж потрібна гімнастика

Наталя Коновалова,

офтальмолог.

Тривала робота за комп’ютером призводить до розвитку короткозорості. За даними дослідників із Національного інституту ока США, приблизно 42 відсотки американців у віці 12-54 роки короткозорі. А у сімдесяті роки минулого століття, коли майже ніхто не знав, що таке комп’ютер, таких людей було лише 25 відсотків.

МОЖНА сказати, що наше око взагалі не розраховане на роботу за комп’ютером. Коли дивимось на монітор, не помічаємо, що кліпаємо лише 14-15 разів. А норма — 18-20. Через це зменшується зволоження ока, наша слізна плівка рветься і рогівка ока підсихає. Це своєю чергою викликає подразнення і почервоніння, відчуття піску в очах. Окрім того, часто спостерігається підвищене сльозовиділення: так око намагається компенсувати сухість. Проте цього все одно недостатньо, щоб його зволожити.

Ще один чинник: навколишній світ ми сприймаємо об’ємним та контрастним. На моніторі ж зображення пласке.

Через це в людей, що надто багато часу проводять перед монітором, можуть виникати різноманітні зайві зорові образи: сітка або рябіння в очах. До того ж, коли людина довго дивиться в одну точку, може погіршуватись кровопостачання ока, стає важко сфокусувати погляд на предметах удалині. Це лікарі називають комп’ютерним спазмом.

Щоб не зашкодити очам, рекомендую дітям дошкільного й молодшого шкільного віку взагалі не користуватися комп’ютерами або модними нині планшетами. Після 10 років — максимум 30-40 хвилин на день. У старшій школі — до 2-3 годин на день, причому з перервами. Дорослим, які змушені працювати за комп’ютером довше шести годин, варто через кожні 40 хвилин (годину) відпочивати 10-15 хвилин. У цей час корисно робити простенькі вправи: намагатися сфокусувати погляд на різних предметах, декілька разів сильно заплющувати й розплющувати очі (це покращить кровообіг), переводити погляд уверх-вниз, управо-вліво за повною амплітудою.

Рухати очима слід по діагоналі: скосити очі в нижній лівий кут, затим по прямій перевести вгору (аналогічно в протилежному напрямку). Корисно водити очними яблуками вертикально вверх-вниз, горизонтально вправо-вліво та за годинниковою стрілкою, а також зводити очі до носа (поставити палець на перенісся і дивитись на нього).

Надмірне сидіння за монітором часто призводить до синдрому «сухого» ока або синдрому «червоного» ока, тобто недостатнього зволоження. Буває, люди з невеликими порушеннями зору часто нехтують окулярами при роботі за комп’ютером, тоді спостерігається блефарит (почервоніння та набряк повік).

Спеціальні окуляри для комп’ютера можуть пом’якшити дію електромагнітного випромінювання монітора, проте тривожних симптомів вони не знімають. Є краплі, які допомагають при синдромі «сухого» ока. Проте перед їх використанням усе-таки варто порадитись із лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове