Архів
Вівторок,
12 червня 2018 року

№ 44 (19591)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Вистачає й внутрішніх проблем

КАНАДА. У місті Мальбе провінції Квебек завершився саміт країн «Великої сімки».

Докладніше...
Безпрецедентний саміт

У СІНГАПУРІ сьогодні має відбутися офіційна зустріч президента США Дональда Трампа і лідера КНДР Кім Чен Ина.

Докладніше...
Гостинність має межі

НІМЕЧЧИНА. Уряд анонсував перегляд політики щодо біженців.

Докладніше...
Кабель і дипломатична нота

ЯПОНІЯ висловила ще один протест Росії.

Докладніше...
Грошова ін’єкція проти гіперінфляції

АРГЕНТИНА погодилась на умови МВФ і отримає 50 мільярдів доларів допомоги.

Докладніше...
Перейшли від слів до дій

ІТАЛІЯ. Уряд країни виконав свої погрози і закрив порти для кораблів із врятованими у Середземному морі біженцями.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Мені 42 роки. У квітні встановили інвалідність ІІ групи. З якого часу я маю право на одержання пенсії по інвалідності?»

Максим ХОЛОШВІЙ.

м. Диканька

Полтавської області.

 

ЗГІДНО зі статтею 32-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — закон), особи, визнані інвалідами II групи, у віці від 40 до 42 років мають право на пенсію по інвалідності за наявності дев’яти років страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією.

Страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Страховий стаж обчислюють за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку — на підставі документів і в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набуття чинності цього закону.

Пенсію призначають із дня звернення, крім випадків, коли її нараховують із більш раннього строку. Зокрема, зазначену пенсію надають із дня встановлення інвалідності, якщо звернення за нею відбулося не пізніш як через три місяці з дня встановлення інвалідності (стаття 45-та закону). Відповідно до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, днем звернення за пенсією вважається день отримання органом, що призначає пенсію, заяви про її призначення.

Якщо до заяви про призначення пенсії додано не всі необхідні документи, орган, що надає пенсію, письмово повідомляє заявника про те, які з них слід подати додатково. Якщо вони будуть подані не пізніш як через три місяці із дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів, то днем звернення за пенсією вважатимуть день приймання заяви про призначення пенсії. Якщо документи, які треба подати додатково, не буде подано протягом трьох місяців, пенсію призначають за наявними документами.

 

«Мій чоловік помер 2016-го. Вже другий рік я не можу перейти на його пенсію у зв’язку з неможливістю отримати довідку про заробітну плату за період його роботи в зоні відчуження, оскільки підприємство, де він працював, перейшло в управління Київського відділення «Укртелекому», а архівні дані залишилися на підприємстві «Укрспецзв’язку», яке не є правонаступником. Як бути в такому разі?»

Антоніна ПОРОХНЯ.

с. Бузова

Києво-Святошинського району

Київської області.

 

СТАТТЕЮ 54-ю Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», передбачено, що пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи може бути призначено за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством. Дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою.

Довідки про заробітну плату за період роботи з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС видають підприємства, установи та організації, з яких осіб було відряджено на ліквідаційні роботи.

У разі ліквідації підприємства, установи, організації, з яких особу було відряджено на ліквідаційні роботи, з визначенням правонаступника довідку про зарплату за роботу в зоні відчуження видає правонаступник, але тільки за наявності в нього архівних документів, що підтверджують роботу особи в зоні відчуження.

Якщо підприємство, установу, організацію ліквідовано без визначення правонаступника, довідка про заробітну плату за роботу в зоні відчуження видається в порядку, визначеному постановою Кабінету міністрів України від 26.09.2012 №886.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Заробітчани «витягують» економіку
Читати
Дали «добро» на зняття імунітету
Читати
Підсумки безвізу
Читати
Несемо мир, але не собі
Читати
Остерігайтеся підробок
Читати
Одні зберігають...
Читати
...Iнші продають
Читати
Чия земля? ОТГ
Читати
Пильнуйте за дітьми
Читати
Новий «тарифокомандувач»
Читати





 Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове