Вівторок, 12 червня 2018 року № 44 (19591)
http://silskivisti.kiev.ua/19591/print.php?n=39171

  • Військова панорама

Дарованому коневі...

Михайло ГУБАШ.

КАБІНЕТ міністрів України затвердив угоду з Туреччиною щодо військово-фінансового співробітництва, а також протокол про реалізацію фінансової допомоги, яку Туреччина надасть нам у сумі 9,3 млн турецьких лір (близько 2 млн доларів). З них 9 млн лір виділяють на замовлення в оборонних підприємств Туреччини товарів і послуг для забезпечення Збройних сил України, 0,3 млн лір — для короткотермінової підготовки у військових навчальних центрах збройних сил Туреччини. Тобто гроші беріть, але витрачайте їх на все наше. Втім, і за таку допомогу треба бути вдячними, адже, як кажуть, дарованому коневі у зуби не дивляться. Головне, щоб не виявився за приказкою — бери, Боже, що мені не гоже.

Йому зверху видно все

МИКОЛАЇВСЬКИЙ авіаремонтний завод «НАРП» достроково передав черговий відремонтований літак-розвідник Су-24МР Повітряним силам ЗСУ. Як повідомили у прес-службі «Укроборонпрому», фахівцями підприємства був виконаний середній ремонт літака: після повної перевірки всіх вузлів і агрегатів зроблено їх ремонт чи заміну. Відтак літак-розвідник пройшов успішні льотні випробування у присутності представників Повітряних сил ЗСУ та був прийнятий українськими льотчиками. Для довідки: Су-24МР — надзвуковий літак-розвідник, який може проводити дальну — до 400 км від лінії фронту розвідку. Для цього він оснащений радіолокаційною станцією (РЛС) бокового огляду, яка дає змогу фіксувати наземні об’єкти, в тому числі фортифікаційні споруди та техніку противника, чутливими камерами з високою роздільною здатністю, системами фіксації опромінення РЛС та датчиками для виявлення замаскованих об’єктів.

Важко в навчанні — легко в бою

БЛИЗЬКО 16 тис. військово­службовців з озброєнням і військовою технікою у складі підрозділів ЗСУ поточного року візьмуть участь у 19 багатонаціональних навчаннях. Шість із них пройдуть на території України і 13 — за її межами. Про це повідомили у Генштабі Збройних сил. Ці навчання спрямовані на підготовку до відбиття збройної агресії проти України та є інтегрованим елементом підготовки наших військовослужбовців. У Генштабі наголосили: «Цінність міжнародних навчань Української армії полягає в можливості отримання бойового досвіду збройних сил провідних країн світу та в підвищенні рівня сумісності, що дозволяє українським підрозділам діяти спільно з підрозділами інших держав. Крім того, міжнародні навчання сприяють ефективному реформуванню ЗСУ та впровадженню стандартів НАТО в їхній повсякденній діяльності». При цьому зазначили, що Україна практично відійшла від практики участі переважно у міжнародних військових навчаннях миротворчого спрямування. І це зрозуміло — сьогодні пріоритетом воїнів має бути захист Батьківщини.

Хапуга в погонах

НАШІ військовослужбовці, виконуючи міжнародні зобов’язання, продовжують брати участь у складі миротворчих місій у різних куточках світу. Цим не проти скористатися деякі військові чинуші, залучені до процесу формування миротворчих підрозділів. Останній приклад — дії одного з менеджерів відділу кадрового центру Збройних сил України. Далі процитуємо повідомлення військової прокуратури, співробітники якої затримали хабарника на гарячому: «Встановлено, що ця посадова особа в травні 2018 року вимагала від громадянина неправомірну вигоду в розмірі 25 000 гривень за призов на військову службу і включення його до складу підрозділів Збройних сил України в українському миротворчому контингенті у Демократичній Республіці Конго». Суму хабара, інформується, він одержав двома частинами, що задокументовано під час стеження. Хабар вилучили, затриманому готують повідомлення про підозру в одержанні неправомірної вигоди.

По руках дають, але не відрубують

НАБУ розслідує 22 кримінальних провадження, в яких перевіряються факти зловживання службових осіб підприємств, що входять до концерну «Укроборонпром». Антикорупційне бюро перевірило фінансові порушення та неефективне управління ресурсами на сотні мільйонів гривень. За результатами аналізу складено 26 аналітичних довідок та передано в роботу детективам.

Результати аудиту держконцерну «Укроборонпром» засвідчили перерахування 198 мільйонів гривень фіктивній фірмі та 41% неефективних підприємств. Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на проект «Марлін». За його даними, перевірка Державної аудиторської служби за період з 2015-го та 9 місяців 2017 року виявила, зокрема, що учасник концерну — ДП «Спецтехноекспорт» перерахувало 198 млн гривень фірмі ТОВ «Картер груп», яка, за даними Генеральної прокуратури, має ознаки фіктивності. У звіті також вказано, що перевірка контрагентів концерном проводиться несвоєчасно. Зазначається також, що аудиторам не вдалося підтвердити фактичну наявність створених матеріальних цінностей на загальну вартість близько 177 млн гривень. Через порушення строків доставки продукції Міноборони нарахувало концерну штраф на загальну суму близько 13 млн гривень. Водночас Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) відкрила провадження за результатами державного фінансового аудиту діяльності концерну «Військторгсервіс» Міністерства оборони.

А міг би й розстріляти

КЕРІВНИЦТВО КНДР провело кадрові зміни на трьох важливих посадах в армії. Нових очільників отримали генеральне політичне бюро (ГПБ), армія, генеральний штаб та міністерство оборони. Кадрові ротації у Пхеньяні підтвердили і в США, де готуються до зустрічі Кім Чен Ина та Дональда Трампа в Сінгапурі, яка запланована на 12 червня. За оцінками аналітиків, ідеться про оновлення кадрів на молодші: приміром, новий 63-річний очільник ГПБ на 21 рік молодший за попередника. Раніше південнокорейські ЗМІ повідомляли, що Кім Чен Ин побоюється військового перевороту. «За винятком відвідання Китаю двічі цього року, Кім Чен Ин ніколи не залишав Північної Кореї після приходу до влади... І це буде перший випадок, коли він залишить Пхеньян у встановлену дату, тому він, імовірно, хвилюється через багато речей», — цитує місцеве джерело агенція Reuters.