Вівторок, 12 червня 2018 року № 44 (19591)
http://silskivisti.kiev.ua/19591/print.php?n=39175

  • Тим часом

Власними силами

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

СЬОГОДНІ, коли Степова зона ризикованого землеробства потерпає від вітрової ерозії ґрунтів, а погодні умови дедалі непередбачуваніші, запорізькі селяни не раз добрим словом згадують лісосмуги, які під державним наглядом вони висаджували у шістдесятих роках. Як і скрізь, на Запоріжжі декілька років тому їх почали активно вирубувати на дрова, а тепер-от дуже про це шкодують.

Поки можновладці ніяк не розберуться, під чиїм крилом мають перебувати лісосмуги, передбачливі господарі починають їх відновлювати. Зокрема, власними силами робить це сільгосппідприємство «Ольвія» у Приазовському районі. Його керівник Анатолій Тиховод вважає, що доцільно полезахисні лісосмуги передати на баланс правонаступникам колгоспів. «Наше господарство є правонаступником колгоспу імені Чапаєва, — міркує Анатолій Миколайович. — Земельні паї ми орендуємо, при цьому ще й доглядаємо лісосмуги. Під час проведення проектних робіт щодо розпаювання земель були передбачені й полезахисні насадження».

У господарстві, відповідно до цього проекту, впродовж двох останніх років насадили три лісосмуги, виростивши саджанці з насіння софори японської. Загальна площа нових чотирирядних захисних лісосмуг становить 14 гектарів, їх протяжність шість кілометрів. Як відомо, лісонасадження знижують швидкість вітру на 20-25 відсотків, один метр лісосмуги захищає від суховію 20-30 гектарів посівів, а взимку затримує 80 кубічних метрів снігу. Хлібороби знають, що на площах, прилеглих до лісосмуг, врожайність культур на 10-20 відсотків вища. Тож, прагнучи зібрати високі врожаї, не забуваймо дбати про їхню «сторожу».