Вівторок, 12 червня 2018 року № 44 (19591)
http://silskivisti.kiev.ua/19591/print.php?n=39177

  • На зв’язку — Львівщина

Аграріям — «ProZorro»

Ілько КОЛОДІЙ.

З ІНІЦІАТИВИ департаменту агропромислового розвитку ОДА проведено нараду з виробниками та постачальниками харчових продуктів краю щодо активізації їх участі у державних закупівлях у системі «ProZorro».

Координатор системи Мирослав Сімка розповів про особливості її роботи, що дасть змогу агровиробникам ретельніше аналізувати тендерну документацію і розширювати ринки збуту продукції. Відтак учасники наради на основі прикладів розглянули та проаналізували актуальну інформацію про планування процедур державних закупівель, обговорили кваліфікаційні критерії до кандидатів — виконавців закупівель, кроки виконання укладених договорів та процедури їх оскарження.

Хай завжди буде сонце

У ПУСТОМИТІВСЬКОМУ районі відкрили сонячну електростанцію «Щирець-1». Запланована орієнтовна кількість електроенергії на рік — 2169000 кВт/год. Загальна сума інвестицій — два мільйони євро.

До кінця року планують відкрити ще вісім центрів альтернативної енергетики в інших районах. Для регіону важливо переконати виробників сонячних панелей розміщувати виробництво саме тут, на його території, адже це додаткові робочі місця, податки, можливості для експорту.

Автокрановий запрацює

ПІД ЧАС зустрічі високопосадовців України і Білорусі досягнуто домовленості стосовно відновлення уже з 1 липня роботи ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів», колись потужного машинобудівного підприємства, яке впродовж останніх кількох років простоювало. У жовтні-листопаді в експлуатацію запустять третину заводу, виготовляючи перші автокрани. Для цього залучать близько 150 мільйонів гривень, створять до 300 робочих місць. Згодом за умови повного функціонування заводу з’явиться близько тисячі робочих місць.

Співпраця науки і виробництва

У НАЦІОНАЛЬНОМУ університеті «Львівська політехніка» відбувся «Індустріальний день». Актуальні питання промисловості об’єднали представників влади, наукового середовища та бізнесу, котрі розглянули проблеми та перспективи розвитку промисловості області. Зокрема, реалізацію кластерної політики побудови економіки регіону, виклики індустріального розвитку, можливості ІТ-технології... Захід тривав у межах українського індустріального тижня.

Квартира для сиріт

У ЖОВКВІ вручили ключі від двокімнатної квартири двом братам. Житло придбали у межах програми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

За повідомленням начальника Служби у справах дітей Львівської ОДА Володимира Лиса, квартиру купили за кошти, виділені з обласного, районного та міського бюджетів.

Заступають на службу Вітчизні

В НАЦІОНАЛЬНІЙ академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбувся урочистий випуск молодих офіцерів. Звання лейтенанта отримали понад три сотні вихованців вишу. Серед них 25 учасників бойових дій на Сході України, які 2014 року вступили на навчання до академії безпосередньо з фронту.

Восьмеро військовослужбовців за мужність та професіоналізм, виявлені у зоні бойових дій, нагороджені орденами та медалями.

Всі випускники продовжать службу у бойових частинах ЗС України. Чимало з них після становлення на первинних посадах та злагодження у підрозділах відбудуть для виконання завдань за призначенням у районах проведення Операції об’єднаних сил.

Поліцейські з... косами і сокирами

ПРАЦІВНИКИ Золочівського відділу поліції взяли участь у толоці, яку ініціювала та організувала міська рада. «Озброївшись» косами, сокирами та іншими необхідними інструментами, поліцейські спільно з жителями райцентру прибрали територію парку відпочинку «Здоров’я». Що ж, хороший приклад для наслідування!

Гіркі трофеї в солодкому місці

У БУРЯКОПЕРЕРОБНОМУ цеху цукрового заводу в cелі Павлів Радехівського району під час чистки лотків у мийному відділенні виявили п’ять підозрілих предметів, схожих на застарілі боєприпаси, — чотири артилерійські снаряди та ручну гранату. Про небезпечні знахідки повідомили рятувальників. Спеціальний центр швидкого реагування ДСНС України їх вилучив і знешкодив.

Фестиваль, фестиваль!

ЯК РОЗПОВІЛА головний диригент та арт-директор Міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt Оксана Линів, цього року в програмі чимало новацій. Так, фестиваль проходитиме у Свірзькому замку, де можна буде побачити оперу Дмитра Бортнянського «Алкід». У Львові ж новою локацією буде заднє подвір’я палацу Потоцьких. Там відбудуться концерт — відкриття фестивалю і спеціальна дводенна програма для дітей.

22 липня у Львові на закритті прозвучить оригінальна скрипка В-А. Моцарта. Вона використовувалась композитором під час останніх років життя у Відні. На скрипці Моцарта гратиме відомий австрійський скрипаль Франці Стадер.

Iриси в долині Дністра

НА ТЕРИТОРІЇ краю виявлено унікальний, найбільший із відомих в Україні осередків півників сибірських — ірисів, де росте близько трьох тисяч генеративних особин виду. Науковці кафедри ботаніки Національного університету імені Івана Франка звернулися до влади з ініціативою створення ботанічного заказника загальнодержавного значення «Долина ірисів». Обласна влада цю ідею підтримала. Тож заказник планують створити на площі 18 га на вологих і заболочених луках у долині Дністра поблизу села Надітичі Миколаївського району.

Захищають хабарника?

СПІЙМАЛИ на гарячому — йдеться про голову села Сопошин Жовківського району. Гроші він отримав за сприяння у виділенні землі учасникам АТО. Сума хабара — 2,5 тисячі доларів. Із міченими купюрами його затримали просто біля сільради. Інформацію підтвердили в Національній поліції області. Цікавим у цій історії є те, що громада — більш як 100 чоловік — стала на його захист і на знак протесту перекрила центральну трасу.