|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Свіжі огірки до зими ЗРОБИТИ запаси не тільки консервованих та солоних овочів, а й свіжих у домашніх умовах можна кількома способами. Насамперед — у холодильнику. Відбирають цілі плоди з товстою шкіркою. Кожен огірок загортають у паперовий рушник. Потім кладуть плоди в спеціальний поліетиленовий пакет з отворами для зберігання овочів. Перед закладанням на зберігання мити огірки не можна. Упакованими їх поміщають у нижній відсік холодильника з температурою від 0 до плюс 4ОС. Такі плоди зберігаються місяць-півтора. Заморожування вважається найрезультативнішим способом заготівлі. Такі плоди залишаються смачними, ароматними і зберігають корисні властивості. Тільки хрумтіти вони, на жаль, не будуть, але в зимових салатах і холодниках заморожені огірки просто незамінні. Тож ретельно їх миємо й зрізаємо кінчики. Потім нарізаємо так, як планується додавати в готову страву: кубиками, кільцями, півкільцями, брусочками. Розкладаємо одним шаром на тарілці або підносі, поміщаємо в морозилку на годину. Щоб овочі не втрачали вологу, прикриваємо їх харчовою плівкою. Через зазначений час огірки дістаємо, розфасовуємо по спеціальних (із дірочками) пакетах невеликими порціями, щільно запечатуємо і повертаємо на зберігання в морозильну камеру. Існує унікальний спосіб закрити в банках свіжі огірки — зі свічкою. Плоди ретельно миємо під проточною водою, розстеляємо їх на рушнику, щоб повністю висохли. Банки стерилізуємо і ретельно сушимо. Так само робимо із металевими кришками. Тару заповнюємо десь на 2/3, щоб зверху помістилася парафінова свічка. Встановлюємо її на огірки так, щоб банку можна було вільно закрити, і підпалюємо гніт. Свічка має горіти в незакритій банці 8-10 хвилин. Після вказаного часу банку закатуємо металевою кришкою. Робимо це акуратно, щоб не згасла свічка всередині. Вона буде горіти в закупореній банці, поки не вигорить усередині весь кисень. Зберігати таку заготовку слід у підвальному прохолодному приміщенні. З допомогою столового оцту можна створити стерильні умови для тривалого зберігання огірків у свіжому вигляді. В емальовану ємність із кришкою наливаємо столову ложку оцту, а зверху встановлюємо решітку так, щоб вона не торкалася оцту. На решітку викладаємо огірки і закриваємо кришкою. У прохолодному місці огірочки будуть зберігатися два-три місяці. Білок курячих яєць також може подовжити термін зберігання свіжих огірків. Плоди ретельно миємо й обсушуємо. Свіжий курячий білок трохи розбовтуємо і покриваємо огірки з допомогою пензлика. Білкова оболонка не повинна мати прогалин і перед закладанням на зберігання має повністю просохнути. Огірочки складаємо в зручну тару, переклавши їх вощеним папером. Такі огірки збережуться протягом двох місяців у прохолодному приміщенні. Добре лежать огірки в погребі. Свіжі зеленці миємо й обсушуємо. Укладаємо в глиняний горщик або інший посуд. Звичайний пісок ретельно промиваємо, сушимо і засипаємо ним зверху огірки. Посудину накриваємо і ставимо в погріб. Такі огірочки зберігаються до 7 місяців. Версія для друку До списку статтей | ПРИКАЗКА «де не посій, там і вродить» цілком підходить до овочевих бобових культур. І цією властивістю неодмінно слід скористатись улітку в повторних посівах. Не тільки задля корму для худоби — бобові повсякчас мають бути учасником грамотної сівозміни. Отже, читайте відповідну статтю у наступному куточку і сійте ці сидерати на ділянках, що вивільняються, — користь беззаперечна. На картоплю, крім колорадського жука, від якого ви вже, сподіваємось, «відбились», чигає ще одна небезпека — нематода. Придивіться уважно до кущиків: якщо вони в’януть, а листя дрібне і має бліде нерівномірне забарвлення, це свідчення присутності саме цього шкідника на городі. Знаючи його природу, зможете, дотримуючись наших рекомендацій, спланувати боротьбу з ним. Що робити, коли внаслідок тривалої спеки осипається цвіт на помідорах? Крім відповіді на це запитання, дамо пораду профілактичного характеру.
|