Архів
Вівторок,
10 липня 2018 року

№ 52 (19599)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Домовлятися непросто

НІМЕЧЧИНА. Уряд досяг угоди стосовно біженців.

Докладніше...
Загроза залишається

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У графстві Вілтшир зафіксовано отруєння нервово-паралітичною речовиною «Новачок».

Докладніше...
Геополітичний компроміс

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. США, Південна Корея і Японія готові гарантувати Кім Чен Ину збереження влади.

Докладніше...
Зачистка за зачисткою

ТУРЕЧЧИНА. Набула чинності нова «репресійна» постанова уряду про «заходи із протидії терористичній діяльності».

Докладніше...
Безпрецедентна рятувальна операція

ТАЇЛАНД. Із затопленої підземної печери Кхао Луанг уже врятовано шістьох дітей.

Докладніше...
Руйнівний тайфун

ЯПОНІЯ. Рекордні дощі на заході призвели до повеней і зсувів ґрунту, які зносили автомобілі й будинки.

Докладніше...
Пияцтву — бій

ЛИТВА — одна з найбільш питущих країн Європи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

«Єдине вікно» відчинено

Марина ТІШКОВА.

Проблеми з оновленням складу Центрвиборчкому та проблеми із коаліцією — ці питання найбільше непокоїли депутатів наприкінці минулого пленарного тижня.

ВИБОРИ вже «на носі», а ЦВК й досі в підвішеному стані. Нагадаємо, строк повноважень її членів минув ще кілька років тому, а оскільки призначення нових — справа дуже делікатна, то у владному середовищі вирішили не відправляти команду М. Охендовського у відставку, поки не буде досягнуто всіх домовленостей щодо призначення заміни. Минулого четверга це питання мало вирішитись — у фракції БПП наполягали, що всі кандидатури погоджено, однак більшість політсил виступили проти «ручної ЦВК президента», а колеги по коаліції — фракція «Народного фронту» — утрималися.

Пропрезидентське крило вчинило демарш, відмовившись голосувати. Що, втім, роботі не завадило — вперше в цьому скликанні було ухвалено законопроект без підтримки БПП. Після голосування відразу виникло багато запитань — наприклад, чи існує бодай у якомусь вимірі коаліція, чи ще збереглися політичні домовленості між фракціями БПП та «Народного фронту»? Керівники останніх гаряче запевнили парламентських журналістів у кулуарах: це робочі моменти, все гаразд, а головне — вибори пройдуть за планом, а не достроково. Принаймні вони в цьому впевнені.

У вирі політичних інтриг вдалося ухвалити два закони економічної тематики. Запроваджено механізм «єдиного вікна» на митниці, що дасть змогу спростити деякі контрольні процедури при переміщенні товарів та скоротити час для їх оформлення. Також ухвалено зміни до законодавства щодо функціонування фінансового сектору.

Депутати не стали тягнути до «останнього дня» й затвердили минулого четверга календарний план на наступну, дев’яту, сесію. Вона розпочнеться 4 вересня нинішнього року й завершиться 25 січня наступного (так звана зимова, коротка).

У п’ятницю під час традиційної «Години запитань до уряду» про стан справ у довіреній галузі поінформувала міністр освіти Л. Гриневич. Цього разу вона зосередилася на сфері науки, котра, як відомо, перебуває у стані хронічного фінансового «голоду»: позаторік на неї передбачили 0,16% ВВП. За даними міністра освіти, нинішнього року показники зросли аж на 69%. Проте навряд чи цим можна пишатися: тепер на сферу науки виділяють 0,24% ВВП (трохи більше шести мільярдів гривень). 72,5% (4,5 млрд грн) — це фінансування Національної академії наук; 20% (1,2 млрд грн) — видатки Міносвіти; 7,5% інвестується в галузеву науку. Крім власне нестачі ресурсів, є ще одна важлива проблема: обмеження можливості міжвідомчої кооперації. Міносвіти не може фінансувати Національну академію наук, остання своєю чергою не має права матеріально забезпечувати спільні проекти в університетах.

У розвинених країнах цю проблему розв’язують системою грантів. Згідно із Законом «Про наукову і науково-технічну діяльність», передбачено таку практику розширити. У рамках реформи наукової галузі днями було створено Національний фонд досліджень України. Він займатиметься конкурсним розподілом коштів на фундаментальні й прикладні наукові дослідження, експериментальні розробки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибух на полігоні
Читати
Без води
Читати
Налагодили постачання
Читати
Проблеми кочового народу
Читати
Менше солодкого
Читати
Свинина коштуватиме дорожче
Читати
Подарунок Піднебесної
Читати
Шукатиме ресурси
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове