Архів
Вівторок,
10 липня 2018 року

№ 52 (19599)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Домовлятися непросто

НІМЕЧЧИНА. Уряд досяг угоди стосовно біженців.

Докладніше...
Загроза залишається

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У графстві Вілтшир зафіксовано отруєння нервово-паралітичною речовиною «Новачок».

Докладніше...
Геополітичний компроміс

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. США, Південна Корея і Японія готові гарантувати Кім Чен Ину збереження влади.

Докладніше...
Зачистка за зачисткою

ТУРЕЧЧИНА. Набула чинності нова «репресійна» постанова уряду про «заходи із протидії терористичній діяльності».

Докладніше...
Безпрецедентна рятувальна операція

ТАЇЛАНД. Із затопленої підземної печери Кхао Луанг уже врятовано шістьох дітей.

Докладніше...
Руйнівний тайфун

ЯПОНІЯ. Рекордні дощі на заході призвели до повеней і зсувів ґрунту, які зносили автомобілі й будинки.

Докладніше...
Пияцтву — бій

ЛИТВА — одна з найбільш питущих країн Європи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Проблеми галузі

Справа реальна та вигідна

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото Миколи Тищенка.

Василь Лакоза прийшов на посаду керівника районного спеціалізованого підприємства «Новгород-Сіверськрайагролісгосп», що входить до структури КП «Чернігівагроліс», із малого бізнесу — займався переробкою та збутом лісопродукції. Тож не з чуток знає, наскільки важко підприємцям працювати без доступної сировини. Погодився очолити райагролісгосп, бо упевнений: налагодження партнерських відносин між державою та приватним бізнесом — справа цілком реальна та вигідна для всіх.

Утриматися на ринку

РОБОТА підприємства нині вибудувана таким чином, щоб отримувати якомога більший прибуток від продажу на зовнішні ринки продукції переробки (а це 60% у загальній структурі). Співпраця із малим та середнім бізнесом налагоджена за давальним принципом. Те, що не переробили самі, передається приватним підприємцям, які отримують за це гроші, що допомагає їм триматися на плаву, адже самотужки на великому ринку вони не втримаються. Завдання на рік амбітне — зорганізувати роботу господарства таким чином, щоб жоден куб кругляку не вивезли за межі Новгород-Сіверського району.

Вагомий заробіток будь-якого лісгоспу — продаж товарної деревини. Кажучи це, Василь Лакоза не стримує обурення: «У нас ринкова політика, а в держлісгоспах ціна нагнана на аукціонах. Через це десятки тисяч кубометрів лісу просто гниють на складах». Однак на підприємстві цю проблему успішно долають, налагодивши міжнародні контакти, — основними країнами збуту є Китай, Індія та Латвія. Піднебесна найперспективніша — там купують будь-яку деревину. Оскільки ліси відносно молоді, товарної деревини мало, натомість дуже багато сухостою. Ось із ним здебільшого й працюють, продаючи його китайцям.

Тут навіть змогли налагодити збут відходів — днями буде укладено вигідний контракт із Корюківською ТЕЦ, яка забиратиме їх за хорошою ціною. Підприємці також купують в агролісгоспу тирсу для виробництва пелетів.

Гроші треба вкладати у розвиток

ПІДПРИЄМСТВО працює прагматично, працівники намагаються стати максимально незалежними. Не кожен агролісгосп забезпечений власними саджанцями, а в Новгород-Сіверському вони є! Робота там вибудувана таким чином, щоб кожен майстер лісу (всього їх п’ятеро) мав свій невеликий розсадник. Цієї весни уже засаджено 30 гектарів площ. Збираються вийти на 100-відсотковий рівень забезпеченості власними саджанцями, адже головне завдання лісівників — це догляд за деревами, а не вирубування їх.

Завдання райагролісгоспу — це не тільки заготівля лісу і догляд за ним, а й побічне користування. Приміром, навесні лісівники висадили горіхи, плоди яких продаватимуть. Для захисту лісу від шкідників на деревах вішають шпаківні, для відпочинку людей обладнали спеціальні місця з альтанками.

Новгород-Сіверський райагролісгосп — малоресурсне підприємство, оскільки працює всього на 25 тисячах гектарів. У структурі насаджень переважає сосна, здебільшого це молодий ліс, а площі розкидані по всьому району, тому вибудовування правильної логістики — ключове завдання. Нині підприємство розробляє варіанти проміжних нижніх складів, які розташовуватимуться біля шляхів із твердим дорожнім покриттям. Особливо виручатимуть вони взимку та навесні, у період повеней.

Верстатник Геннадій Глянець і його помічник Олександр Воробей роботою, хоч вона дуже важка — щодня доводиться тягати і розпилювати важкі колоди, — задоволені. Середня зарплата по господарству — близько шести тисяч гривень. Для великого міста це, звичайно, небагато, але для райцентру (на підприємстві 180 працівників, 50 із яких мешкають у селах) гроші пристойні, крім того, люди мають роботу й упевненість у майбутньому.

Без охорони — ніяк

ВЕЛИКОЮ проблемою по всій Україні є крадіжки лісу. Щоправда, на Чернігівщині нема таких масштабів, як на заході. Господарство бореться з цим кількома методами. Найперше — забезпечують приватних підприємців доступною сировиною. Також активно співпрацюють із прикордонниками та правоохоронцями. У планах створення повноцінної лісової охорони, аби захистити господарство від дрібних злодіїв.

Часто новгород-сіверським лісівникам доводиться нести ще й соціальну місію, зокрема, у ситуації із забезпеченням жителів регіону дровами. Лісгосп погодив з обласним керівництвом пільгову ціну для сільського населення — 100 гривень за кубічний метр деревини, фактично за собівартістю. Для максимального здешевлення продукції санітарні вирубування проводитимуть поблизу населених пунктів, де потрібні дрова. На меті — усунути посередників і налагодити безпосередній контакт із сільрадами, які, наголошує директор, повинні більше уваги приділяти забезпеченню людей доступним паливом.

Кожну зайву копійку райагролісгосп вкладає у розвиток потужностей для переробки сировини. Так, нещодавно почали лагодити сушарку, замінювати старі котли, закупили багатопильні станки. Побачивши на власні очі підприємство, важко повірити, що такі разючі зміни сталися всього за півроку. А скільки ще запланованого!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибух на полігоні
Читати
Без води
Читати
Налагодили постачання
Читати
Проблеми кочового народу
Читати
Менше солодкого
Читати
Свинина коштуватиме дорожче
Читати
Подарунок Піднебесної
Читати
Шукатиме ресурси
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове