Вівторок, 10 липня 2018 року № 52 (19599)
http://silskivisti.kiev.ua/19599/print.php?n=39446

  • З приводу

Допоможуть, порахують, запропонують варіанти...

Руслана ЗІНЧЕНКО.

Кількість антикорупційних органів у країні невпинно зростає. Нещодавно влада записала до списку своїх досягнень ще й створення Антикорупційного суду. Та чи з’явиться колись у ньому рядок «факти хабарництва не зафіксовані»?

ПОКИ що статистика свідчить про протилежне. За інформацією Генеральної прокуратури, якщо за п’ять місяців минулого року було зареєстровано 1084 факти хабарництва, то за такий же період нинішнього — 1152 (в середньому вісім випадків на день). Суми хабарів теж зросли на 20-40%. До речі, в кожному регіоні свої тарифи на неправомірну вигоду. Найбільші вони у великих містах (Київ, Харків, Дніпро) і в прикордонних регіонах поблизу лінії розмежування (Луганська та Донецька області).

У кожному державному відомстві свої корупційні особливості. Так, за даними Нацполіції, найчастіше на великих хабарах були спіймані її працівники Дніпропетровської, Київської та Миколаївської областей. Фігуранти найгучніших корупційних розслідувань — слідчі, які за свої послуги із закриття справ щодо особливо тяжких злочинів просили до 125 тис. гривень. Водночас у Чернівцях працівник слідчого відділу пропонував зробити аналогічну послугу всього за якихось три тисячі наших грошей.

Після того як був відновлений призов на строкову службу, знову почастішали випадки отримання неправомірної вигоди співробітниками військкоматів і медиками. Згідно з даними прокуратури, відкосити від армії у великих областях обійдеться дешевше, ніж у менших. Наприклад, в Одеській за таку послугу просили близько 300 доларів, а у Рівненській — до 1500 «зелених».

У чиновників державних установ свої розцінки. Як кажуть обізнані із ситуацією борці із корупцією, головний орієнтир для визначення суми подяки за сприяння у вирішенні проблеми — 10-15% місцевих цін за сотку землі. І ще з’явилася така характерна прикмета наших днів: подякувати можна і не грошима. «Сільські вісті» розповідали про працівника Вінницької мерії, котрий за перемогу у тендері узяв від фірми хабар... бойлером. Подібні випадки не поодинокі. Давали і брали ювелірними виробами, комп’ютерами, мобільними телефонами... Швидше за все, топ-менеджери вітчизняного чиновництва на таку дрібноту не розмінюються — вони виконують специфічні замовлення окремих громадян за квартири та елітні автомобілі, втім, перефразовуючи відомий вислів: «Кого не спіймали — той чесно заробив».

Водночас експерти наголошують: хоч громадяни звинувачують владу у провалі усіх антикорупційних починань, певною мірою у цьому винні вони також. Адже, згідно із останнім опитуванням міжнародної організації «Transparency International», 70% опитаних українців зізналися, що давали або брали подяку. 22% респондентів заявили, що толерантно ставляться до хабарів як до способу швидко вирішити проблемні питання. Тих, хто категорично не сприймає корупцію, — 37%, а безпосередньо боролися з корупцією лише 2% наших співвітчизників.