Вівторок, 10 липня 2018 року № 52 (19599)
http://silskivisti.kiev.ua/19599/print.php?n=39451

  • На зв’язку — Буковина

Обновою задоволені

Зенон МИХЛИК.

ПЕРШУ партію вітчизняних трелювальних тракторів, що зійшли з конвеєра виробничої компанії «Д Лайт» (м. Харків), закупив Сторожинецький держлісгосп. Буковинські лісівники, які раніше мусили купувати спеціальну техніку, призначену для робіт у складних умовах гірської місцевості, за кордоном, задоволені надійністю українського аналога. Зокрема, виготовлені харків’янами трактори відзначаються високою прохідністю, стала безпечнішою і праця механізаторів, адже підсилено каркас кабіни.

Нова лісозаготівельна техніка працюватиме у Гільчанському та Банилівському гірських лісництвах. Надалі підприємство планує замінити старі «Урали», які доставляють заготовлену деревину з лісосік, сучасними лісовозами.

Знайшли рішення

ПОЗАЯК український кредитний ринок досі залишається доволі складним, буковинські господарники намагаються вирішувати свої фінансові проблеми через новий механізм — аграрні розписки. Зокрема, ними вже скористалися члени сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Дари Гуцульщини», що в Путильському районі, та ТОВ «Захід Агро», яке орендує землі у сусідньому Вижницькому. Кооператори під розписку дали у заставу тюковане сіно, а сільгосппідприємство — зерно ярої пшениці. Кошти надала кредитна спілка «Наші люди».

Гарячі вакансії

У СТУДЕНТСЬКОЇ молоді влітку є можливість дещицю підробити. І хоча молодим людям без досвіду і професійної підготовки важко конкурувати на ринку праці, пропозиції для них є. Як повідомив обласний центр зайнятості, він має для молоді як мінімум 50 гарячих літніх вакансій. Насамперед потрібні офіціанти та кухарі. «Ми дбаємо, аби студенти і підлітки, котрі мають бажання працювати, дістали таку можливість», — наголошує заступник директора центру Жанна Труфіна. Водночас вона нагадала, що молода людина, працевлаштовуючись, має обов’язково укласти з роботодавцем трудовий договір у письмовій формі. Тоді відпрацьований час буде зарахований до страхового стажу. Водночас, маючи такий документ, працівник буде юридично захищений, матиме соціальні гарантії.

Коровай і рогалик — родичі?

ВІДПОВІДІ на ці та інші запитання можна дістати, переглянувши документальний фільм «Буковинський обрядовий хліб» (автори — Микола Шкрібляк, Іванна Стеф’юк, Олег Сташкевич), створений у рамках етнографічного проекту «Спадщина». Репрезентація стрічки нещодавно відбулася в навчально-методичному центрі культури Буковини у Чернівцях.

У Кіцманському та Глибоцькому районах етнографічна експедиція зафіксувала не лише готові хлібні вироби, але й відзняла процес їх виготовлення. Серед різновидів — калачі батьківські та поклінні, «рогата», «білоголова» й «сирна» паски, інші випічки. Зокрема, фільм розповідає про унікальну для України традицію випікання великого хлібного «деревця» із 54 калачів. За словами заслуженого діяча мистецтв України Миколи Шкрібляка, цей дивовижний виріб претендує на включення до загальнонаціонального списку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Зблиснула надія

ДРУЖИНА Івана Миколайчука Марія, завітавши на Буковину в 77-річницю від його дня народження, була знову гірко розчарованою — кінотеатр у Кіцмані, що носить ім’я славетного актора, надалі залишається вкрай занедбаною пусткою. Уже десять років!

І ось з’явилася надія — депутати Кіцманської районної ради ухвалили рішення про передачу приміщення кінотеатру (уже колишнього) міській об’єднаній територіальній громаді. У ньому нові господарі планують облаштувати культурно-мистецький і спортивний центр. Тепер справа за коштами для реконструкції.

Контрабандисти нахабніють

ПОВІДОМЛЕННЯ про спроби контрабандистів перекинути через державний кордон десяток-другий тюків із сигаретами — уже майже буденність, адже такі випадки повторюються надто часто. Ця систематичність свідчить, що нелегальний бізнес тютюнових виробів набув чималого розмаху. І, захищаючи свої інтереси, поводиться все агресивніше.

Нещодавно зо два десятки порушників спробували блокувати рух наряду відділу «Красноїльськ» Чернівецького прикордонного загону, навіть учинили зухвалу спробу нападу на військових. Захищаючись, прикордонники застосували табельну зброю, поранивши у ногу одного з правопорушників. Однак наступного дня охоронцям кордону на тому ж напрямку довелося попереджувальним пострілом вгору зупинити іншу ватагу контрабандистів. Утікаючи, ті залишили 20 ящиків із сигаретами.

Духовний фундамент держави

ПІД ЧАС дводенного візиту на Буковину Святійший Патріарх Філарет, зокрема, взяв участь в урочистому засіданні Вченої ради Чернівецького університету імені Ю.Федьковича, на якому йому вручили диплом та мантію Почесного доктора. Цей ступінь присвоєний Предстоятелю Української православної церкви Київського патріархату за участь у створенні та становленні єдиного в Україні філософсько-теологічного факультету, де поєднуються світські й духовні спеціальності. Більшість його випускників нині несуть службу в УПЦ КП.

«Ми зараз усі живемо одним бажанням — утворення в Україні єдиної Помісної православної церкви, — висловив переконаність Патріарх Філарет. — Це матиме величезне державне значення. Тому й почалася така шалена боротьба проти незалежного українського церковного православ’я».

Дуб усе ж вистояв

ПІД ЧАС сильної грози блискавка влучила у 600-літній дуб біля села Малинці Хотинського району. «Такого спалаху я ще не бачив і такого потужного грому не чув, аж здригнувся весь будинок», — розповів працівник Хотинського лісгоспу Олександр Тимчук.

А дуб-велетень вистояв. Тільки від вогняного удару трішки відійшла кора, смугою оголивши деревину вздовж могутнього стовбура, товщина якого сягає 10 метрів. Лісівники одразу ж заходилися «підліковувати» пам’ятку природи, яка занесена до державного реєстру «Стародавні дерева України».