Вівторок, 10 липня 2018 року № 52 (19599)
http://silskivisti.kiev.ua/19599/print.php?n=39452

  • Хороша новина

Дім під мирним небом

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

У Комиш-Зорі Більмацького району — входини, тут урочисто відкрили багатоквартирний будинок для тимчасово переміщених осіб. Відремонтований він грантовим коштом уряду Німеччини, а втілював проект у життя Український фонд соціальних інвестицій.

ТУТ облаштовано чотири квартири — дві двокімнатні й дві однокімнатні, в яких мешкатимуть десять чоловік із п’ятьма дітьми, що прибули з Донецька і Маріуполя. Оселі після капітального ремонту мають гарний сучасний вигляд: просторі кімнати, кухні, є лоджії. Меблі для квартир придбала на свої гроші Комиш-Зорянська селищна рада.

Що означає отримати дах над головою, добре відомо людям, які змушені були податися світ за очі, подалі од війни. Під час урочистостей схвильовані новосели будинку Тетяна Сафонова й Ілля Пономарьов вдячні слова адресували місцевій владі та представникам уряду Німеччини, які з цієї нагоди завітали в селище. До речі, німці зробили іще одну добру справу для селища — надали кошти Комиш-Зорянській ЗОШ І-ІІІ ступенів на заміну старих вікон на енергозбережні. Загальна вартість двох проектів — 4,7 мільйона гривень.

Селище Комиш-Зоря є першою залізничною станцією за межами Донецької області. Тому з початком бойових дій сюди, у спокійну місцину з хорошою інфраструктурою, а головне — з добрими співчутливими людьми, поїхали переселенці.

— До нас прибували люди лише з сумками та дітьми, — згадує селищний голова Ігор Гнатуша. — Взимку й улітку. Ми здавали всі будинки — практично ніхто не брав грошей за те, що приїжджі в них мешкали. Селяни все їм зносили — каструлі, сковорідки. У селі по-доброму до них ставляться. Усіх переселенців, які живуть у громаді, об’єднали у спілку, щоб отримати для них грантову підтримку. Ось і цей будинок ОТГ відремонтувала та провела ремонти у школах грантовим коштом. Так хочеться показати людям, які живуть на тимчасово окупованій території, що ми справді досягаємо позитивних змін, робимо життя кращим. А довести це можна не голослівно, а тільки хорошими прикладами.

Об’єднана громада успішно розвивається, уже здійснено чимало соціальних проектів для людей, недарма із селом пов’язали свою долю понад 130 внутрішньо переміщених осіб, які проживають тут постійно, а більш як 500 — зареєстровані.

На фото Василя Прохоровича: переселенці прижилися в Комиш-Зорі, тепер у них є дах над головою.