|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Вино з бузини СКЛАДНИКИ для простішого рецепта: 10 кг ягід бузини; 2 кг цукру; 6 л води. Переберіть ягоди, видаліть китиці й усе зайве. Подрібніть плоди на м’ясорубці чи соковижималці до стану кашки. На марлі відокремте сік від мезги і відставте його вбік. Віджату сировину залийте водою і поставте на п’ять діб у тепле місце. Затим отриманий настій злийте. З’єднайте його з раніше одержаним соком, додайте цукор, розмішайте, перелийте у ємність для бродіння. Закупорте герметичною пробкою з газовідвідною трубкою. Поставте в тепле місце. Вільний кінець газової трубки необхідно занурити в банку з водою, це забезпечить візуальний контроль інтенсивності процесу бродіння. Виноматеріал слід залишити на три тижні, а після того як бродіння припиниться, потрібно злити напій з осаду. Для цього скористайтеся тонким гумовим шлангом. Приготоване в домашніх умовах вино повинно дозріти, завдяки цьому воно набуде повноти смаку, тонкого аромату. Помістіть його в прохолодне місце на три місяці й лише потім розлийте по пляшках. А ось що потрібно на вино з прянощами: 3 кг ягід бузини; 1 кг цукру; лимон або грейфрут; 2-5 шт. гвоздики; одна-дві щіпки кориці; 10-15 г домашніх сухарів із житнього хліба. Спершу робимо сусло. Ягоди очистіть від плодоніжок, помістіть у каструлю, засипте цукром і залиште на 2-3 год. За цей час вони мають рясно пустити сік. Затим залийте їх окропом (2 л) і ретельно перемішайте, щоби повністю розчинився цукор. Додайте прянощі і млойте на невеликому вогні протягом 15 хв. після закипання, не забуваючи активно помішувати. Коли сусло охолоне, додайте в нього сік із лимона і сухарі. Каструлю прикрийте кришкою або ж обв’яжіть марлею, відставте на три доби. Після того як почне бродити вміст каструлі (утворюватимуться бульбашки), відокремте од мезги чисте сусло на ситі з марлею в кілька шарів. Рідину необхідно добре процідити. Відтак злийте в бутель і встановіть водяний корок. Усю конструкцію слід помістити в погріб або інше темне прохолодне місце. Бродити вино буде приблизно 40 днів. Відтак зніміть його з осаду шляхом переливання по трубочці в чисті ємності. Зберігати вино треба нещільно закупореним. Закупорити герметично його потрібно через два місяці, коли повністю перебродить і перестануть з’являтися бульбашки. Розлити вино з бузини ви можете в чисті пластикові пляшки. Зберігайте їх у напівгоризонтальному положенні. Версія для друку До списку статтей | В ОДНОМУ з матеріалів наступного випуску мова піде про те, як правильно обривати листя на помідорах. А то, бува, дехто з городників так обпатрає кущі, що голі стоять, а потім нарікає на недобір врожаю. Тим часом тут є свої правила. Цибулі багато не буває — з цим погодиться кожна господиня, адже без цього овочу не обходиться жодна страва і консервація. Але при його вирощуванні часто спіткають невдачі: то рослини йдуть у стрілку, то шкідники накапостять. Отож подамо докладний матеріал, у якому зібрано цінний досвід вирощування гарного цибульного врожаю. На кожному етапі — садіння, проріджування, полив, викопування — є свої секрети, і дещо, можливо, буде вам у новинку. Досить прості, але дієві способи віднадження слимаків од грядок із помідорами, перцями, баклажанами, до яких цей шкідник дуже охочий, теж стануть вам у пригоді.
|