Архів
П’ятниця,
20 липня 2018 року

№ 55 (19602)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Чужий слід доведено

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Слідчі з’ясували, хто отруїв Скрипалів у Солсбері нервово-паралітичною речовиною «Новачок».

Докладніше...
Скандальний закон

ІЗРАЇЛЬ офіційно став «єврейською державою».

Докладніше...
Захищають безпеку своєї держави

УГОРЩИНА заявила про вихід із глобальної угоди ООН щодо міграції.

Докладніше...
Санкційні прапорці

США. До конгресу внесено законопроект про санкції проти «Північного потоку-2».

Докладніше...
Старий лад повертається

У ТУРЕЧЧИНІ офіційно припинили дію надзвичайного стану.

Докладніше...
Море стало пасткою

КІПР. Біля північного узбережжя затонув корабель із мігрантами.

Докладніше...
Велика вода — біда

ПОЛЬЩА. Південь країни потерпає від паводків.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Корисно знати

Коли кип’ячена вода шкодить

Микола ЮРЧИШИН.

МИ ЧАСТО ставимо чайник, щоб підігріти воду, потім забуваємо про нього, тому що почався улюблений серіал або з’явилися якісь невідкладні справи. Тим часом вода остигає, ми кип’ятимо її по другому колу. Але не всі знають, що відбувається з водою при повторному кип’ятінні.

— Незважаючи на те що це дуже важлива тема, про неї рідко згадують, — розповідає головний лікар Київського міського центру здоров’я О. О. Стойка. — Коли вода закипає, її склад змінюється. І зазвичай це йде тільки на користь, оскільки з неї випаровуються шкідливі леткі сполуки. Саме тому кип’ячена вода вважається придатною для пиття і безпечною. Одним з основних способів знезараження і поліпшення якості споживаної води було і залишається її кип’ятіння, при якому вбивається більшість бактерій, знижується вміст хлору, вода м’якшає. Але... Численні дослідження двічі кип’яченої води показали, що важкі метали не зникають, а деякі частинки хлору можуть вступати в контакт з іншими елементами і перетворюватися на дуже шкідливі речовини. До них належать миш’як, нітрати і фторид. Навіть спочатку корисні мінерали можуть стати шкідливими, коли їх накопичиться велика кількість, як, наприклад, солі кальцію, що можуть призвести до утворення каменів в нирках.

За словами Отто Олександровича, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) стверджує, що питна вода є найбільшою загрозою для здоров’я населення через уміст у ній миш’яку. Вплив цього елемента на організм може призвести до інтоксикації, яка залежно від сили впливу може поступово розвинутися в сер­йозну проблему. Потенційні наслідки інтоксикації миш’яком включають шлунково-кишкові симптоми, діабет, периферичну невропатію, захворювання серцево-судинної системи, ниркову дисфункцію, захворювання шкіри і навіть рак.

Звісно, нітрати є у всьому на нашій планеті: в ґрунті, воді та повітрі. Та якщо ця хімічна речовина використовується як харчова добавка, приміром, у м’ясі, або якщо вона піддається впливу високих температур, як у випадку з кип’яченою водою, вона стає дуже небезпечна. Високі температури перетворюють нітрати на нітрозаміни, які є канцерогенними речовинами. Нітрати тісно пов’язані з різними видами раку, включаючи рак яєчників, товстої кишки, сечового міхура, підшлункової залози, стравоходу і шлунка, а також багатьох інших захворювань.

Фторид у воді є також потенційною небезпекою для нашого здоров’я — сказав насамкінець лікар. За даними Гарвардського університету, які були отримані в 27 дослідженнях, проведених протягом 22 років, уплив фтору призводить до несприятливих наслідків у плані когнітивного розвитку в дітей, а відтак до зниження рівня народжуваності.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Війни їм мало
Читати
А може, шантаж?
Читати
Майбутнє — не з рідною країною
Читати
Небезпека від харчів
Читати
Оздоровились...
Читати
Ніхто, крім «Антонова»
Читати
Виявляється, багатіємо
Читати
У олігарха все стабільно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове