Архів
П’ятниця,
20 липня 2018 року

№ 55 (19602)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Чужий слід доведено

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Слідчі з’ясували, хто отруїв Скрипалів у Солсбері нервово-паралітичною речовиною «Новачок».

Докладніше...
Скандальний закон

ІЗРАЇЛЬ офіційно став «єврейською державою».

Докладніше...
Захищають безпеку своєї держави

УГОРЩИНА заявила про вихід із глобальної угоди ООН щодо міграції.

Докладніше...
Санкційні прапорці

США. До конгресу внесено законопроект про санкції проти «Північного потоку-2».

Докладніше...
Старий лад повертається

У ТУРЕЧЧИНІ офіційно припинили дію надзвичайного стану.

Докладніше...
Море стало пасткою

КІПР. Біля північного узбережжя затонув корабель із мігрантами.

Докладніше...
Велика вода — біда

ПОЛЬЩА. Південь країни потерпає від паводків.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Донеччина

Поле — море

Галина ВЕРНИГОРА.

У МАРІУПОЛЬСЬКОМУ порту ведеться будівництво перевалочного комплексу зернових вантажів. Згідно з проектом, затвердженим Кабміном, наприкінці осені наступного року там мають стати до ладу 10 силосів ємністю по 5,7 тис. тонн кожний, два оперативні силоси по 0,5 тис. тонн, прикордонна галерея, лабораторія світового рівня та станція розвантаження. Побудова і оснащення об’єкта обійдеться держскарбниці у 467 млн грн.

Маріупольський морпорт, питома вага вантажообігу якого серед подібних об’єктів України становить 4,9%, нині переживає не найкращі економічні часи. Із побудовою потужного і такого потрібного сьогодні комплексу з перевантажування зерна прибуток портовиків має зрости. Зрештою, він забезпечить роботою майже сім десятків краян, які потерпають від безробіття.

Щедроти «Грузької балки»

СЕЛО Золотий Колодязь Добропільського району увійшло до десятка переможців всеукраїнського конкурсу-опитування «Неймовірні села України-2018», який проводиться серед користувачів соціальних мереж. Причому громада цього населеного пункту стала взагалі єдиною на Донеччині, яка подала заявку на участь у ньому.

Жителі села, що розкинулося на берегах річки Грузька, можуть похвалитися численними природними щедротами, а також історичними пам’ятками. Серед них — квітучі долини, джерело Золотий Колодязь, яке знайшло відображення на гербі Добропільського району, чудової архітектури православний храм, ботанічний заповідник місцевого значення «Грузька балка»…

З турботою про завтра

УПРОДОВЖ липня працівники різних господарств — користувачів водних ресурсів випустили у річки та озера краю понад чотири тонни мальків риб. Більшість їх — товстолобик, білий амур та короп… Зокрема, вони наповнили водойми Олександрівського, Добропільського, Мар’їнського, Костянтинівського та Бахмутського районів.

Названі види риби — рослиноїдні. Як відомо, влітку у період цвітіння води білі амури, товстолобики і коропи поїдають бурі і синьо-зелені водорості, таким чином очищуючи водойми. Так що матимуть від них користь не лише ті, хто господарює на ставках, а й природа.

«Управа» на поліетилен

16-РІЧНА школярка з Маріуполя Катя Малкіна перемогла на міжнародній олімпіаді екологічних ідей, яка відбулась у США. Там вона представила свій проект із утилізації поліетиленових пакетів з допомогою личинок жуків. Дівчина стверджує, що знайшла таких, здатних перетравлювати пакети, які вже стали екологічним лихом усього світу. Вона продемонструвала, як личинки комах перетравили целофановий пакет усього за добу, тоді як у довкіллі на це знадобилося б кількасот років.

Учені ще кілька років тому відкрили здатність комах руйнувати пластик, тож дослідження у цій галузі мають широкі перспективи.

Не дороги, а смуги перешкод

95% АВТОШЛЯХІВ країни у незадовільному стані. До числа чотирьох областей, де дороги державного значення перебувають у найплачевнішому стані, потрапила і Донеччина. Зокрема, Державне агентство автодоріг назвало найпроблемніші з них — Н-08, Н-32, Т-05-18, Т-13-02 КПП «Танюшівка» — Старобільськ — Бахмут. При цьому, зазначається, торік коштом платників податків тут удалося підлатати хіба що один відсоток ділянок доріг.

Відпочили і набралися снаги

ДІТИ шкільного віку, мешканці прифронтового села Чермалик Волноваського району, щойно повернулись із захоплюючого відпочинку на Херсонщині. Майже місяць вони відпочивали в оздоровчому центрі «Орлятко», розташованому неподалік міста Генічеськ у мальовничій та екологічно чистій прибережній зоні Азовського моря. За все заплатили господарі. Волноваська адміністрація тільки виділила автобус для перевезення дітей до табору і назад. Відпочинок на морі в Генгірці подарував дітям заряд бадьорості, зміцнив імунітет і залишив лише гарні враження.

Бізнес чи інформполітика?

ДЛЯ розвитку українського телерадіомовлення на Донбасі у місті Горняк почалося спорудження нової телетрансляційної вежі. Повідомляється, що вона буде заввишки 170 метрів і вже у серпні, на День Незалежності України, почне передавати сигнали на окуповані території краю. Прикметно, що спорудження веде приватна компанія «Телемережі України», яку пов’язують із гендиректором Державного концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (РРТ) Петром Семереєм. Та сама, яка торік у березні побудувала 150-метрову вишку в Чонгарі Херсонщини (для українського мовлення на окупований Крим). Телевізійники не раз публічно скаржились на високі тарифи на мовлення в Чонгарі.

Після окупації Донбасу у регіоні збудували лише дві вишки державним коштом — у Краматорську Донецької області і в селі Бахмутівка — Луганської. Щоправда, у планах Мінінформполітики на цей рік будівництво ще однієї вишки (крім Горняка) — у Покровську Донеччини.

Мародери наших днів

ТИСЯЧІ мешканців п’яти прифронтових селищ — жителі Торецька, Костянтинівського і Ясинуватського районів — залишились без питної води через зухвале нічне пограбування Другого донецького водогону. Пізно вночі серед поля за селищем Новгородка Ясинуватського району злочинці, у розпорядженні яких, певно, була важка техніка, вкрали 80 метрів водогінної труби діаметром 900 мм. Половину поцупленого вони встигли здати приймачам брухту у місті Костянтинівка. Правоохоронці вже встановили особи крадіїв, вони оголошені у розшук.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Війни їм мало
Читати
А може, шантаж?
Читати
Майбутнє — не з рідною країною
Читати
Небезпека від харчів
Читати
Оздоровились...
Читати
Ніхто, крім «Антонова»
Читати
Виявляється, багатіємо
Читати
У олігарха все стабільно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове