Архів
Вівторок,
7 серпня 2018 року

№ 60 (19607)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
НАТО: арабський формат

США взялися за створення військового альянсу кількох дружніх до них близькосхідних країн.

Докладніше...
Довгоочікуваний мир

У ПІВДЕННОМУ СУДАНІ припинилася громадянська війна.

Докладніше...
Півтисячі євро — і ти громадянин

ІТАЛІЯ. У міграційній службі спалахнув бучний корупційний скандал.

Докладніше...
А президент проти

МОЛДОВА. Президент Ігор Додон пригрозив мітингами в разі обмеження його повноважень парламентом.

Докладніше...
Сенсаційний технологічний проект

У КИТАЇ побудують найбільший у світі підводний тунель.

Докладніше...
Таке не повинно повторитися

ЯПОНІЯ хвилиною мовчання вшанувала пам’ять жертв ядерної атаки США на Хіросіму.

Докладніше...
Вітри перемін

КУБА. Парламент схвалив проект нової конституції.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Наше військо

Чому на армію грошей не вистачає

Михайло ГУБАШ.

Через низьку заробітну плату лави Збройних сил України за перше півріччя 2018 року полишили 11 тисяч військовослужбовців, ще майже 20 тисяч планують звільнитися до кінця нинішнього року.

ПРО ЦЕ ЙДЕТЬСЯ в листі міністра оборони Степана Полторака на ім’я Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Згідно з результатами проведеного опитування, основною причиною звільнення з лав ЗСУ після закінчення контракту є недостатній рівень грошового забезпечення (36% опитуваних). Загалом починаючи з січня звільнилося одинадцять тисяч офіцерів та контрактників, що мали військовий досвід, ще вісімнадцять тисяч мають намір піти з армії до кінця року. В листі зазначається, що на початку 2016-го мінімальний розмір грошового забезпечення був сім тисяч гривень, що дорівнювало приблизно п’яти розмірам мінімальної зарплати і понад півтора розміру середньої зарплати по Україні. Проте, наголошує С. Полторак, підвищення з 1 січня 2017 року соцстандартів погіршило матеріальне становище військових і спровокувало їх відтік із ЗСУ. Сьогодні, зазначив міністр, зарплата людей у формі, які служать перший рік, становить 7,5 тисячі гривень, тоді як середня по країні вище на понад тисячу гривень — 8,7 тисячі. Тому на підвищення зарплат військовослужбовцям Міноборони просить додатково виділити 4,5 мільярда гривень. Збільшити виплати рядовому складу до 9 тисяч гривень, а офіцерському — до 15,3 у відомстві планують вже з 1 жовтня.

Треба зауважити, що у військовиків окремих родів ЗСУ зарплата вища. Зокрема, у десантників, льотчиків, а також у тих, хто перебуває на передовій лінії розмежування. Проте все одно, коли читаєш цю чолобитну міністра оборони країни, яка, за твердженням влади, знаходиться у стані війни з агресивним сусідом, стає сумно.

На думку чомусь відразу спадають фантастичного розміру зарплати високопоставлених чиновників і мільйонні премії, які вони самі собі виписують. Ось на це гроші у бюджеті знаходяться. А от для вчасної виплати пенсій і підвищення зарплат оборонцям країни їх украй не вистачає. Чому?

І це в той час, коли з найвищих трибун закликають (кого — нас із вами?) віддавати армії все необхідне, не шкодувати для неї грошей і решти, що потрібно для стримування ворога чи й перемоги над ним. І запевняють, що держава нічого не жаліє для своїх захисників. На словах. На ділі, як бачимо, військово-службовці одержують зарплати, розмір яких змушує міністра оборони йти с простягнутою рукою до чільника Кабміну.

Так, тим, хто утримує передню лінію оборони на Донбасі, сьогодні платять більше, за словами Петра Порошенка, — 20 тисяч гривень на місяць. Проте навіть така сума не йде у порівняння з грошовим забезпеченням військових наших західних партнерів: у Німеччині — від 1,5 тис. євро, у США — 3,4 тисячі доларів. Це при тому, що українським захисникам доводиться практично щодня ризикувати своїм життям.

Звідки ж узяти гроші для армії? Запитання, як кажуть, на засипку. Для уряду. Хоча, за даними того ж Кабміну, втрати державної скарбниці від дії півтора десятка контрабандних схем сягають 105 мільярдів гривень на рік. Це понад 10% бюджету країни! Для порівняння: бюджет Міноборони — 82 мільярди, МВС — 60. Тож і маємо те, що маємо...

Проте, крім контрабандних, є ще й офшорні схеми, де втрачених (вкрадених?) для держбюджету грошей незрівнянно більше! Але то — «святе», на що нікому в нашій державі не дозволено зазіхати...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Оце так кубло!
Читати
Хочуть мандрувати?..
Читати
...Скоріше, працювати
Читати
Обіцяють залізних птахів
Читати
Скільки коштує волевиявлення
Читати
Свобода слова в небезпеці
Читати
Дивімось наше
Читати
Що обирають відмінники?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове