Архів
Вівторок,
7 серпня 2018 року

№ 60 (19607)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
НАТО: арабський формат

США взялися за створення військового альянсу кількох дружніх до них близькосхідних країн.

Докладніше...
Довгоочікуваний мир

У ПІВДЕННОМУ СУДАНІ припинилася громадянська війна.

Докладніше...
Півтисячі євро — і ти громадянин

ІТАЛІЯ. У міграційній службі спалахнув бучний корупційний скандал.

Докладніше...
А президент проти

МОЛДОВА. Президент Ігор Додон пригрозив мітингами в разі обмеження його повноважень парламентом.

Докладніше...
Сенсаційний технологічний проект

У КИТАЇ побудують найбільший у світі підводний тунель.

Докладніше...
Таке не повинно повторитися

ЯПОНІЯ хвилиною мовчання вшанувала пам’ять жертв ядерної атаки США на Хіросіму.

Докладніше...
Вітри перемін

КУБА. Парламент схвалив проект нової конституції.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Екологічна панорама

Без води Крим хиріє

Михайло СЕРДЮК.

ЕКОЛОГІЧНИЙ стан в анексованому Росією Криму — катастрофічний. Про це повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак: «Наші знімки із супутників показують, що фактично на сьогодні 70 відсотків зеленого покриву степового Криму або повністю зникло, або не відповідає тому стану, який був у 2013 році. Ми порівнюємо знімки, які були раніше і які є зараз, і бачимо, що Крим почав повертатися до стану, коли його освоєння Україною ще не почалося. Тобто до стану 50-х років минулого століття».

За словами Гримчака, йдеться не лише про посівні площі. Зникають або перебувають на межі зникнення лісосмуги, плодові сади, виноградники — тобто ті насадження, відновлення яких потребує значного часу. Але головна проблема — це різке погіршення якості ґрунтів. Шаленими темпами відбувається мінералізація родючого шару. Причина — брак води на півострові.

Сміттєзвалище у парку

НА ТЕРИТОРІЇ парку «Снопківський» площею 240 кв. м «хтось» улаштував несанкціоноване сміттєзвалище побутового та будівельного сміття. Шкода, завдана довкіллю, оцінюється в суму понад 110 млн грн.

На підставі матеріалів обласної Держекоінспекції правоохоронці розпочали розслідування «за фактом забруднення земель поблизу вулиць Зелена-Липова Алея у Львові на території парку «Снопківський», за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1-ю ст. 239-ї КК України (забруднення та псування земель)». Згідно з чинним законодавством, у разі доведення вини зловмисникам загрожує покарання у вигляді штрафу до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зазначили в поліції.

Стихію потрібно досліджувати

СМЕРЧІ, буревії, аномальні спека і зливи — природні катаклізми, які стають усе характернішими для різних регіонів нашої країни. Про це розповіла доктор фізико-математичних наук, професор, заслужений метеоролог України Вазіра Мартазінова. «Для України нерідким явищем стануть смерчі. За будь-якого перепаду температур — від тепла до холоду і навпаки — неодмінно утворюватимуться штормові явища. Для південних регіонів це є дуже характерним. Треба бути готовим до цього, тому що така кліматична дійсність зберігатиметься у наступні роки», — заявила науковець, яка розробляє фізико-статистичні моделі довгострокового прогнозу погоди.

Як зазначила В. Мартазінова, останніми роками в Україні спостерігаються температурні рекорди. «Рекорд — це коли температура тримається у межах тижня-двох. За своїм температурним режимом дуже вирізнилися 2010, 2015 роки. У 2015-му було дуже сухо і жарко, багато врожаю через це загинуло. То був дуже аномальний рік». В. Мартазінова також уважає, що такі активні явища, як сильні зливові дощі, від яких постраждало багато регіонів України, необхідно терміново дослідити: «Створити державний проект, який дасть змогу вивчити це явище і виділити його предиктори (прогностичні параметри. — Ред.) для завчасного розпізнавання і надійного прогнозування, щоб люди могли своєчасно захистити своє господарство і себе».

От тільки виникає запитання: хто профінансує таке дослідження і створення відповідного проекту? Хіба що якісь міжнародні інституції чи фонди, бо у вітчизняній казні грошей на це ніколи не вистачає.

Хоч у гори, хоч до моря, хоч у кучугури

НАУКОВИЙ прогрес озброїв проектувальників і будівельників унікальними можливостями. Торік від архітектурної студії зі Словаччини надійшов у продаж Ecocapsule — інноваційний мобільний будинок майбутнього, який можна транспортувати в будь-яку точку світу. У цьому мікробудинку можна забути про квитанції за ЖКП. Він оптимізований для збору дощової води, яка фільтрується і стає питною. Eкокапсула оснащена всіма предметами першої необхідності для тривалого проживання. У ній є відсіки для зберігання речей, висувне ліжко, душова, туалет і кухня. Будинок виготовлений зі сталі й скловолокна і здатен вмістити двох людей. Щоправда, задоволення це не з дешевих — ціна такого будинку близько $90 тис. Проте виробник обіцяє, що у майбутньому його вартість стане значно нижчою.

Спека крокує світом

ЕКСПЕРТИ із захисту клімату оприлюднили нову доповідь: за даними науковців, останні три десятиліття були найтеплішими від 1850 року, середній рівень моря підвищується, а небезпека повеней і посух зростає. Як свідчать відомості Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США, тільки у липні було зафіксовано 118 історичних теплових рекордів. За ситуацією на кінець липня 2018-й займав четверте місце у рейтингу найспекотніших років за всю історію метеорологічних спостережень на планеті. Жаркішими були тільки три попередніх роки. Наприклад, у місті Соданкюля, розташованому в самому серці Лапландії, за 120 км від Полярного кола, 17 липня нинішнього року стовпчик термометра піднявся до 32 градусів за Цельсієм. Температура «за 30» минулого місяця неодноразово фіксувалась і в інших містах Фінляндії, а також у Норвегії, Швеції, Естонії. Ось вам і «холодна» Північна Європа!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Оце так кубло!
Читати
Хочуть мандрувати?..
Читати
...Скоріше, працювати
Читати
Обіцяють залізних птахів
Читати
Скільки коштує волевиявлення
Читати
Свобода слова в небезпеці
Читати
Дивімось наше
Читати
Що обирають відмінники?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове