Архів
Вівторок,
7 серпня 2018 року

№ 60 (19607)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
НАТО: арабський формат

США взялися за створення військового альянсу кількох дружніх до них близькосхідних країн.

Докладніше...
Довгоочікуваний мир

У ПІВДЕННОМУ СУДАНІ припинилася громадянська війна.

Докладніше...
Півтисячі євро — і ти громадянин

ІТАЛІЯ. У міграційній службі спалахнув бучний корупційний скандал.

Докладніше...
А президент проти

МОЛДОВА. Президент Ігор Додон пригрозив мітингами в разі обмеження його повноважень парламентом.

Докладніше...
Сенсаційний технологічний проект

У КИТАЇ побудують найбільший у світі підводний тунель.

Докладніше...
Таке не повинно повторитися

ЯПОНІЯ хвилиною мовчання вшанувала пам’ять жертв ядерної атаки США на Хіросіму.

Докладніше...
Вітри перемін

КУБА. Парламент схвалив проект нової конституції.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Продаються заводи, школи, лазні...

Олена ГРИГОРЕНКО.

В Україні стартував продаж об’єктів державної власності у рамках так званої малої приватизації. Як заявили в уряді, очікується загалом близько 2 мільярдів гривень до бюджету. До конкурсу покупців допущені всі охочі, крім громадян Росії.

ОБ’ЄКТИ малої приватизації — це ті, які держава оцінила у менш як 250 тисяч гривень. Із трьох тисяч підприємств, що нині перебувають у розпорядженні Фонду держмайна України і підлягають продажу, під цю класифікацію підпав 771. Можновладці пояснюють, що таким чином держава намагатиметься позбутися баласту у вигляді акцій збиткових підприємств і таких, де їй належить незначний пакет акцій. А водночас — і від майнових комплексів, окремих споруд і недобудов, що перебувають на балансі центральних і місцевих органів влади. Тож перелік майна для роздавання виходить доволі строкатим.

Утім, у цього державно-комунального «пирога» є і дуже ласі шматочки із заявленою невеликою цінністю, які, проте, мають вигідне розташування або перебувають у хорошому стані. Вклавши порівняно невеликі гроші, можна зробити з них прибуткову структуру. Словом, усе залежить від кінцевої ціни. А торги вестимуться так, що коли не буде попиту на об’єкт, то його мають право продати навіть за… гривню.

Нині продажу підлягають об’єкти промислового значення. Як-от склади, заводи, фабрики, майстерні та цехи. І це не лише підприємницькі комплекси, а й державні частки у підприємствах зі спільною формою власності. Так, на час підготовки матеріалу на приватизацію було виставлено вінницький ювелірний завод «Кристал», підрозділ Хмельницького заводу залізобетонних конструкцій, Новороздільське гірничо-хімічне підприємство «Сірка», Стебницьке гірничо-хімічне підприємство, Індустріальна скляна компанія, машинобудівний завод «Аметист», львівський завод «Автонавантажувач» і тернопільський завод «Оріон»…

Також у списку бази відпочинку, санаторії та дитячі табори. Серед них оздоровчий комплекс «Пролісок», що знаходиться в елітному селищі Козин неподалік Києва (державі належить 30% його акцій), база відпочинку «Гребенів» на Львівщині, база відпочинку «Портовик» в Ізмаїлі та турбаза «Сосновий бір» у Дніпрі. Ще кілька готелів, будівля суду на Сумщині…

Водночас «під роздачу» потрапили колишні житлові будинки (на момент підготовки номера на «ProZorro» було зареєстровано півтора десятка недобудованих багатоповерхівок на 40-100 квартир кожна). Ще школи, яких із року в рік дедалі меншає у зв’язку з активно впроваджуваною реформою «покращання» освіти, гаражі, лазні (таких аж 30, причому 16 — на Вінниччині), магазини, кафе, їдальні, медпункти, Чорноморський яхт-клуб та Харківський іподром, навіть чотири громадські туалети. Ясна річ, останні — це вже «пристаралися» місцеві органи влади.

Крім того, у системі є кількадесят сільських будинків, котеджів, недобудованих дач, котрі досі перебувають у державній або комунальній власності.

До речі, продається і рухоме майно. Зокрема, промислова швейна машинка, котру Фонд держмайна збуває у Сумській області, холодильник, електроплитка, хліборізка і навіть дві м’ясорубки.

Так що товстосумам вибирати є з чого...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Оце так кубло!
Читати
Хочуть мандрувати?..
Читати
...Скоріше, працювати
Читати
Обіцяють залізних птахів
Читати
Скільки коштує волевиявлення
Читати
Свобода слова в небезпеці
Читати
Дивімось наше
Читати
Що обирають відмінники?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове