Архів
Вівторок,
7 серпня 2018 року

№ 60 (19607)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
НАТО: арабський формат

США взялися за створення військового альянсу кількох дружніх до них близькосхідних країн.

Докладніше...
Довгоочікуваний мир

У ПІВДЕННОМУ СУДАНІ припинилася громадянська війна.

Докладніше...
Півтисячі євро — і ти громадянин

ІТАЛІЯ. У міграційній службі спалахнув бучний корупційний скандал.

Докладніше...
А президент проти

МОЛДОВА. Президент Ігор Додон пригрозив мітингами в разі обмеження його повноважень парламентом.

Докладніше...
Сенсаційний технологічний проект

У КИТАЇ побудують найбільший у світі підводний тунель.

Докладніше...
Таке не повинно повторитися

ЯПОНІЯ хвилиною мовчання вшанувала пам’ять жертв ядерної атаки США на Хіросіму.

Докладніше...
Вітри перемін

КУБА. Парламент схвалив проект нової конституції.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Івано-Франківщина

Урожай залежить від погоди

Світлана УСАТЮК.

ТРИВАЛІ дощі на Прикарпатті призупинили роботи в полі. Та в погожі дні аграрії краю встигли добре попрацювати. У семи районах завершили збирання озимого ячменю і обмолотили понад 20 тисяч гектарів ранніх зернових і зернобобових культур. У решті швидкими темпами надолужують згаяний через негоду час. Яким буде загальний результат жнивування в області, стане відомо наприкінці тижня.

Підлікують захисників

З МЕТОЮ оздоровлення учасників АТО, які проживають у регіоні, цього року з державного бюджету виділено понад 2 мільйони гривень. На ці кошти, за словами працівника Західного міжрегіонального відділу Держ-служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Володимира Веркальця, відпочити і підлікуватись у санаторіях зможуть триста бійців. А потребують цього нині 740 прикарпатців, які повернулися з передової. Поліпшуватимуть ситуацію за рахунок фінансування з місцевих бюджетів. Ті, хто вчасно подав документи до органів соціального захисту і написав заяву про бажання оздоровитись, обиратимуть санаторії самі. Їх чекатимуть в оздоровницях не тільки Прикарпаття, а й інших областей. Тим часом в Івано-Франківській міській клінічній лікарні учасники АТО та члени їхніх сімей проходять безоплатне обстеження. Стан свого здоров’я вже перевірили понад триста осіб. За потреби вони зможуть лікуватись у закладі.

Подарунок для шкіл

ПРИКАРПАТСЬКИМ школам передали 17 нових автобусів. Вони перевозитимуть учнів і освітян на території семи районів та восьми об’єднаних територіальних громад, зокрема у гірській місцевості. В області й до сьогодні є навчальні заклади, куди дітей привозять на стареньких ПАЗах, які вже давно потребують заміни. Нові шкільні автобуси дуже комфортні, в них багато місця для перевезення вантажу. Тому на них можна відправлятись також у далекі подорожі: екскурсійні мандрівки, у табори, на природу.

У літній період проводяться ремонтні роботи у 56 закладах освіти регіону. На це спрямували 20 мільйонів гривень. До початку нового навчального року потрібно підготувати харчоблоки, санвузли, вентиляційні системи.

Порушуєш — у перевізники зась

ЗА ПІВРОКУ на автошляхах області в аваріях загинуло 50 людей. Серед причин смертності — недобросовісна робота перевізників. У результаті перевірок автобусних маршрутів на Прикарпатті, повідомляють в облдержадміністрації, виявлено чимало випадків нелегальних перевезень, використання несправного транспорту, переобладнання його з вантажного на пасажирський. Та найбільша біда, що деякі водії дозволяють собі сідати за кермо у нетверезому стані. Представники місцевої влади обіцяють жорсткіше ставитися до тих, хто нехтує Правилами дорожнього руху. З такими горе-водіями розриватимуть угоди на здійснення перевезень.

Робота у дорожників буде завжди

ПРАЦІВНИКИ дорожньої служби області взялися ремонтувати мости. Зараз вони працюють у гірських районах: Надвірнянському і Косівському. Зокрема, у селі Стопчатів облаштовують міст, пошкоджений повінню 2008-го. Також нинішнього року мають плани добудувати два мости. Один із них пролягає через річку Дністер у селі Сівка Войнилівська Калуського району, другий з’єднує береги річки Луква, що у Боднареві цього ж району.

Свого часу дорожники не подбали про міст у селі Оболоння Долинського району. Якогось дня після тривалих дощів одна з його ділянок обвалилася. Відтак село втратило зв’язок з містом Долина. Тепер туди людям доводиться добиратися через поле і болото. Подбати про селян має служба автодоріг.

Про депортованих знатимуть більше

В ОБЛАСТІ планують створити музей депортації українців. Його відкриють у Рожнятівському районі. Кошти з обласного бюджету для спорудження музейного закладу отримає Брошнів-Осадська громада, яка перемогла на конкурсі ініціатив місцевих громад краю. Місцеві жителі також долучаться до фінансування. Вони вже підрахували, що мають змогу виділити з місцевої скарбниці 65 тисяч гривень. Тим часом в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу підготували архітектурні проекти музейного приміщення. А науковці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника працюють над пошуком документів, записами свідчень очевидців і репресованих.

Перевіримо, що споживаємо

ВИНАХІД команди уродженця Івано-Франківщини Андрія Карпюка потрапив до найбільшої в Європі програми для стартапів. Робоча група під керівництвом прикарпатця спроектувала прилад для оперативної перевірки якості продуктів. З його допомогою, зокрема, можна визначити вміст у харчах речовин — продуктів життєдіяльності пліснявих грибів. На цю процедуру, як запевняють розробники, витрачається лише 15 хвилин. Прилад, який визначатиме якість того, що споживаємо, компактний і працює на звичайних батарейках.

Замість заробітків — ув’язнення

28-РІЧНИЙ прикарпатець, перебуваючи за кордоном, знайшов для себе джерело заробітку на батьківщині. У соціальних мережах він знайомився із дівчатами з малозабезпечених родин і обіцяв допомогти їм працевлаштуватися в Італії. Жертви зловмисника навіть не здогадувалися, що насправді після виїзду з України на них чекає сексуальне рабство. На щастя, цьому запобігли правоохоронці, які вчасно зупинили чотирьох дівчат з Івано-Франківської, Чернівецької та Тернопільської областей. Підприємливого чоловіка затримали в аеропорту «Бориспіль». За скоєне його можуть ув’язнити на 5-12 років.

Лелек вчать жити на волі

ЦЕНТР реабілітації диких тварин Галицького національного природного парку влітку приймає гостей — чорних лелек. Птахи жили у Київському зоопарку, а нині за допомоги прикарпатських екологів готуються до адаптації в природних умовах. Протягом місяця бусли мають навчитися добре літати і добувати корм. Уже зараз пернаті дивують працівників центру реабілітації тим, яку велику рибу можуть зловити і з’їсти. Як тільки чорні лелеки стануть самостійнішими і не залежними від людей, їх випустять на волю.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Оце так кубло!
Читати
Хочуть мандрувати?..
Читати
...Скоріше, працювати
Читати
Обіцяють залізних птахів
Читати
Скільки коштує волевиявлення
Читати
Свобода слова в небезпеці
Читати
Дивімось наше
Читати
Що обирають відмінники?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове