Архів
Вівторок,
7 серпня 2018 року

№ 60 (19607)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
НАТО: арабський формат

США взялися за створення військового альянсу кількох дружніх до них близькосхідних країн.

Докладніше...
Довгоочікуваний мир

У ПІВДЕННОМУ СУДАНІ припинилася громадянська війна.

Докладніше...
Півтисячі євро — і ти громадянин

ІТАЛІЯ. У міграційній службі спалахнув бучний корупційний скандал.

Докладніше...
А президент проти

МОЛДОВА. Президент Ігор Додон пригрозив мітингами в разі обмеження його повноважень парламентом.

Докладніше...
Сенсаційний технологічний проект

У КИТАЇ побудують найбільший у світі підводний тунель.

Докладніше...
Таке не повинно повторитися

ЯПОНІЯ хвилиною мовчання вшанувала пам’ять жертв ядерної атаки США на Хіросіму.

Докладніше...
Вітри перемін

КУБА. Парламент схвалив проект нової конституції.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я працюю в органах місцевого самоврядування на посаді головного спеціаліста 14 років. Маю загальний стаж роботи 37 років. Народилася 1961-го. Коли матиму право вийти на пенсію?»

Тетяна НЕДОЛУГА.

с. Бистрик

Ружинського району

Житомирської області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 21-ї Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (у редакції Закону від 03.10.2017 №2148) пенсії особам органів місцевого самоврядування призначають за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон).

Згідно зі статтею 26-ю Закону вік виходу на пенсію для жінок, які народились у період з 1 квіт-ня 1961 року, — 60 років. Оскільки ви маєте 37 років страхового стажу, право на призначення пенсії на загальних підставах ви набудете після досягнення 60-річного віку.

 

«Я дружина військовослужбовця. У вересні набуду права на пенсію за віком. Мій страховий стаж — 20 років. Чи зараховують до страхового стаж, коли призначають пенсію за віком, час проживання з чоловіком у місцевостях, де не було можливості працювати за спеціальністю?»

Мар’яна ВІСЛЮК.

м. Світловодськ

Кіровоградської області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 26-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 05.07.2003 №1058 (далі — Закон 1058) у 2018 році для призначення пенсії за віком потрібно мати не менше як 25 років страхового стажу.

У статті 11-й Закону 1058 визначено коло осіб, що застраховані в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, в статті 14-й — коло страхувальників цих осіб. Дружини військово-службовців (якщо вони не працюють) не є застрахованими, тому ці періоди після 01.01.2004 р. не зараховують до страхового стажу, обчислюючи розмір пенсії.

Водночас частиною четвертою статті 24-ї Закону 1058 визначено, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цього Закону, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше (до 01.01.2004 р.).

Зокрема, згідно зі статтею 56-ю Закону України «Про пенсійне забезпечення», період проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де не було можливості працевлаштуватися за спеціальністю, зараховують до стажу роботи, але не більше як 10 років.

Відповідно до пункту 13-го Порядку підтвердження наявного трудового стажу і для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 12.08.1993 №637, такий період підтверджується довідками (додаток 4), виданими командирами (начальниками) військових частин, військово-навчальних (навчальних) закладів, підприємств, установ і організацій за правилами, визначеними Міноборони. При цьому для дружин військовослужбовців, звільнених із військової служби до 01.01.1990 р., період проживання з чоловіками в місцевостях, де не було можливості працевлаштуватися за спеціальністю, підтверджується довідками, які видають військові комісаріати.

Отже, час проживання з чоловіком-військовослужбовцем до 01.01.2004 р. може бути зарахований до вашого страхового стажу за умови надання відповідної довідки.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Оце так кубло!
Читати
Хочуть мандрувати?..
Читати
...Скоріше, працювати
Читати
Обіцяють залізних птахів
Читати
Скільки коштує волевиявлення
Читати
Свобода слова в небезпеці
Читати
Дивімось наше
Читати
Що обирають відмінники?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове