Вівторок, 7 серпня 2018 року № 60 (19607)
http://silskivisti.kiev.ua/19607/print.php?n=39718

  • Неоголошена війна

Заслін поширенню окупації

Михайло ВЕДМІДЬ.

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ прес-центру штабу ООС, ситуація на лінії розмежування залишається такою самою: противник обстрілює позиції Об’єднаних сил з автоматичної стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів, гранатометів і майже щодня — із заборонених видів важкого озброєння. Протягом минулого тижня внаслідок обстрілів та бойових зіткнень загинув один український військовослужбовець, ще 14 дістали поранень. При цьому втрати ворога, за даними нашої розвідки, набагато більші.

Командувач ООС генерал-лейтенант Сергій Наєв в інтерв’ю порталу «Тиждень» розповів про завдання очолюваного ним військового об’єднання: «На відміну від АТО Операція об’єднаних сил є воєнною. Водночас це комплекс заходів військового та організаційно-правового характеру, спрямованих на гарантування національної безпеки та оборони, стримування й відсіч російській збройній агресії. Ми маємо справу з фактом окупації окремих районів Донецької та Луганської областей російським агресором, який створив фейкові утворення «ЛНР» та «ДНР» і далі утримує їх на своїх багнетах із метою ослаблення та дестабілізації України.

За своєю суттю 1-й та 2-й «армійські корпуси», які окупанти утворили на підконтрольних їм територіях, відповідно Донецької та Луганської областей, підпорядковуються Південному військовому округу ЗС Російської Федерації. Обидва корпуси входять до складу 8-ї загальновійськової армії, штаб якої розміщується в Новочеркаську (РФ). Саме з території Росії окупаційні війська отримують озброєння, боєприпаси, пально-мастильні матеріали, гроші та продовольство. Необхідно зауважити, що всі посади — від командира роти й вище — у тих формуваннях укомплектовані російськими офіцерами. Це передусім пов’язано з недовірою російського командування місцевим зрадникам. Комплектуються підрозділи російських окупаційних військ також переважно російськими «відпускниками» й «добровольцями» з числа засуджених злочинців, російських націоналістів та інших авантюристів, які вербуються для участі у війні в Україні російськими військкоматами. Тож ми маємо справу з російською збройною агресією і діяти повинні відповідно. Проте головним завданням залишається недопущення поширення окупації на інші території України».