Вівторок, 7 серпня 2018 року № 60 (19607)
http://silskivisti.kiev.ua/19607/print.php?n=39719

  • Відкритий лист

Зупиніть чиновницьке свавілля!

Голова ГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників Запорізької області» А. Г. Довгань, голова ГО «Аграрний союз» Запорізької області А. М. Тиховод, голова Запорізької обласної організації роботодавців Агропромислового комплексу К. В. Луценко.

Ми, представники аграрних громадських організацій Запорізької області, звертаємося до Президента України П. Порошенка, Прем’єр-міністра В. Гройсмана, Генерального прокурора Ю. Луценка, голови Запорізької ОДА К. Бриля, голови Національного антикорупційного бюро України А. Ситника, голови Національного агентства з питань запобігання корупції O. Мангула, голови Служби безпеки України B. Грицака із вимогою зупинити чиновницьке свавілля.

НАПИСАТИ відкритого листа нас змусили дії чиновників Запорізького облдержгеокадастру і обласної прокуратури, які протягом останніх п’яти років руйнують надію запорізьких аграріїв на розбудову економічно незалежної вільної держави, в якій із повагою ставляться до людини праці.

Головним джерелом життя селянина є земля, але останні кілька років його системно обезземелюють. Земельні ділянки роздаються особам, наближеним до чиновників облдержгеокадастру, для ведення особистого селянського господарства. Ці списки «розбавляються» учасниками АТО. Оскільки ці землі не підпадають під мораторій, то через короткий час більшість із них опиняється в руках однієї заздалегідь обумовленої особи.

Одним із прикладів існування й удосконалення схем дерибану земель державної форми власності є дії колишнього начальника держгеокадастру Гашенка I. A., який одноосібно розпоряджався землями всієї області ще за часів президентства Віктора Януковича, а зараз продовжує цю справу з набагато більшим розмахом.

Так, протягом 2017 року на території Мелітопольського району для ведення особистого селянського господарства жителям міст Запоріжжя та Дніпропетровськ були виділені земельні ділянки загальною площею 74,63 га, які одразу ж були продані   TOB «АЛЬФА-ГРУП», засновником якого є Гашенко I. A.

Крім того, пан Гашенко особисто отримав 187 га державної землі для ведення фермерського господарства у Мелітопольському районі (за рахунок наділів, які раніше були виділені для користування працівникам соціальної сфери та сільгоспвиробникам Астраханської сільської ради) на неконкурентних засадах у серпні 2016-го, хоча після квітня того року це вже було незаконно. До того ж він не має профільної освіти, досвіду роботи на землі, відповідної техніки. На даний час земельна ділянка обробляється сторонніми особами без договірних відносин, фермерське господарство так і не зареєстроване, орендна плата не сплачується вже два роки, сума заборгованості становить понад 500 тис. гривень. Та, незважаючи на це, термін дії договору оренди продовжується з 7 до 30 років (документи додаються).

Як відомо, державної землі вже давно не вистачає для впровадження різноманітних схем. Тому прокуратурою ведеться тотальне руйнування договорів оренди між фермерськими господарствами і державою через судові справи. Тисячі гектарів землі нібито повертаються державі, при цьому озвучуються великі суми, бо земля дуже дорога. Насправді через суди розриваються чинні договори оренди, внаслідок чого скорочуються робочі місця, знищуються фермерські господарства, катастрофічно падає сплата податків і зборів. А земля після «повернення» державі опиняється в руках ділків.

Аграрії вже відкрито висловлюють припущення, що існує змова між обласною прокуратурою і геокадастром.

Торік представники аграрних громадських організацій області побували на прийомі у прокурора області з цього питання і отримали відповідь, що такі їхні дії — це вимога... Генеральної прокуратури. Існують проблеми у багатьох спадкоємців фермерських господарств, яким земля надавалась у постійне користування. І навіть тут обласна прокуратура намагається завадити людям праці (документ додається).

Вважаємо, що такі дії обласних чиновників не тільки дискредитують державні інститути виконавчої влади, а й паплюжать пам’ять загиблих на Майдані та в бойових діях українських патріотів, знищують віру в майбутнє країни.

Тому просимо негайно навести лад у цих структурах, а землю державної власності терміново передати сільським громадам, причому не тільки ту, що вже перебуває в оренді, а всю без винятку.

Надрукувавши відкритий лист від запорізьких аграріїв, у якому містяться серйозні звинувачення на адресу прокуратури та Головного управління Держгеокадастру області, «Сільські вісті» готові надати можливість зазначеним державним органам оприлюднити на сторінках газети власну позицію щодо описаної конфліктної ситуації, якщо вони вважатимуть за потрібне це зробити.