Вівторок, 7 серпня 2018 року № 60 (19607)
http://silskivisti.kiev.ua/19607/print.php?n=39724

  • З приводу

Продаються заводи, школи, лазні...

Олена ГРИГОРЕНКО.

В Україні стартував продаж об’єктів державної власності у рамках так званої малої приватизації. Як заявили в уряді, очікується загалом близько 2 мільярдів гривень до бюджету. До конкурсу покупців допущені всі охочі, крім громадян Росії.

ОБ’ЄКТИ малої приватизації — це ті, які держава оцінила у менш як 250 тисяч гривень. Із трьох тисяч підприємств, що нині перебувають у розпорядженні Фонду держмайна України і підлягають продажу, під цю класифікацію підпав 771. Можновладці пояснюють, що таким чином держава намагатиметься позбутися баласту у вигляді акцій збиткових підприємств і таких, де їй належить незначний пакет акцій. А водночас — і від майнових комплексів, окремих споруд і недобудов, що перебувають на балансі центральних і місцевих органів влади. Тож перелік майна для роздавання виходить доволі строкатим.

Утім, у цього державно-комунального «пирога» є і дуже ласі шматочки із заявленою невеликою цінністю, які, проте, мають вигідне розташування або перебувають у хорошому стані. Вклавши порівняно невеликі гроші, можна зробити з них прибуткову структуру. Словом, усе залежить від кінцевої ціни. А торги вестимуться так, що коли не буде попиту на об’єкт, то його мають право продати навіть за… гривню.

Нині продажу підлягають об’єкти промислового значення. Як-от склади, заводи, фабрики, майстерні та цехи. І це не лише підприємницькі комплекси, а й державні частки у підприємствах зі спільною формою власності. Так, на час підготовки матеріалу на приватизацію було виставлено вінницький ювелірний завод «Кристал», підрозділ Хмельницького заводу залізобетонних конструкцій, Новороздільське гірничо-хімічне підприємство «Сірка», Стебницьке гірничо-хімічне підприємство, Індустріальна скляна компанія, машинобудівний завод «Аметист», львівський завод «Автонавантажувач» і тернопільський завод «Оріон»…

Також у списку бази відпочинку, санаторії та дитячі табори. Серед них оздоровчий комплекс «Пролісок», що знаходиться в елітному селищі Козин неподалік Києва (державі належить 30% його акцій), база відпочинку «Гребенів» на Львівщині, база відпочинку «Портовик» в Ізмаїлі та турбаза «Сосновий бір» у Дніпрі. Ще кілька готелів, будівля суду на Сумщині…

Водночас «під роздачу» потрапили колишні житлові будинки (на момент підготовки номера на «ProZorro» було зареєстровано півтора десятка недобудованих багатоповерхівок на 40-100 квартир кожна). Ще школи, яких із року в рік дедалі меншає у зв’язку з активно впроваджуваною реформою «покращання» освіти, гаражі, лазні (таких аж 30, причому 16 — на Вінниччині), магазини, кафе, їдальні, медпункти, Чорноморський яхт-клуб та Харківський іподром, навіть чотири громадські туалети. Ясна річ, останні — це вже «пристаралися» місцеві органи влади.

Крім того, у системі є кількадесят сільських будинків, котеджів, недобудованих дач, котрі досі перебувають у державній або комунальній власності.

До речі, продається і рухоме майно. Зокрема, промислова швейна машинка, котру Фонд держмайна збуває у Сумській області, холодильник, електроплитка, хліборізка і навіть дві м’ясорубки.

Так що товстосумам вибирати є з чого...