Вівторок, 7 серпня 2018 року № 60 (19607)
http://silskivisti.kiev.ua/19607/print.php?n=39725

  • Актуально

Органічний — значить сертифікований

Підготувала
Марина ТІШКОВА.

Сьогодні під органічним землеробством зайнято близько 1% загальносвітової площі вгідь сільськогосподарського призначення. У лідерах Австралія — 12 мільйонів гектарів, Аргентина — 4,4 і США — 1,95 мільйона га. Україна не стоїть осторонь світових тенденцій: станом на минулий рік займає 11-ту позицію серед країн Європи та 20-ту в світі за загальною площею сільськогосподарських угідь, сертифікованих як органічні. 30 липня Президент П. Порошенко підписав Закон «Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

ЗА ДАНИМИ Мінагропроду, в Україні за останні п’ять років землі, зайняті під органічне виробництво, збільшилися на 54% і сьогодні становлять 421 500 га. Із них на 48,1% нив вирощуються органічні зернові (7-ме місце серед країн — виробників відповідної продукції), на понад 16% — олійні (5-те місце), на 4,6% — бобові (7-ме місце), овочі — на 2 % (10-те місце), фрукти — 0,6%. Крім того, згідно з торішнім звітом комерційної служби Посольства США в Україні, середня окупність інвестицій у вітчизняне органічне землеробство може сягнути 300%, що робить його одним із найпривабливіших напрямів для вкладання коштів іноземцями. Вміле господарювання гарантує чималі прибутки, адже продукція, вирощена без «хімії», нині набуває все більшої популярності й коштує дорожче, ніж «звичайна».

Проте на перешкоді бурхливому розвитку галузі традиційно стоїть законодавча неврегульованість деяких аспектів. Їх і покликаний усунути Закон «Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». У ньому прописано загальні принципи і вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, основи правового регулювання відповідної діяльності, обігу товарів та функціонування ринку, визначено правові засади діяльності центральних органів виконавчої влади, суб’єктів ринку органічної продукції та напрями державної політики тощо.

Віднині запроваджено контроль за використанням виробниками маркувань «біо», «еко», «органік» і похідних від цих слів назв, який здійснюватиме Держпродспоживслужба. Для органічної продукції буде застосовуватись єдиний логотип: два кола жовтого та синього кольорів, на місці їх перетину на зеленому тлі схематично зображено рослину, внизу напис «Органічний продукт». Ці вимоги почнуть діяти орієнтовно через півтора року. Відповідальність щодо маркування органічної продукції покладена на виробників.

За порушення правил (використання логотипа або позначень та написів на кшталт «органічний», «екологічний», «органік», «біо», «еко» за відсутності сертифіката) передбачено штрафи: для юридичних осіб — вісім мінімальних зарплат (сьогодні це 29 784 грн), для фізичних осіб-підприємців — п’ять мінімальних зарплат (18 615 грн). Такі санкції, ідеться в поясненні до закону, покликані захистити споживачів від обману несумлінними виробниками. Водночас максимальний штраф для закладів торгівлі за реалізацію «псевдоорганічної» продукції — сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 1 700 грн. І на додачу: магазини, у назві яких фігурує «еко» чи «органік», змушені будуть перейменуватися.

Вищевикладене в багатьох читачів може викликати скепсис: мовляв, звідки і нащо стільки галасу, коли в селах «органічне виробництво» ведеться споконвіку (за винятком, звичайно, того часу, відколи з’явилися колорадські жуки, котрих нічим, окрім «хімії», не проженеш), а купити таку продукцію можна в будь-якої бабці на стихійному ринку? Інших, навпаки, інформація, імовірно, обнадіє — це ж, виходить, неабиякий поштовх для розвитку, адже можна буде продавати вирощене на власному городі не за копійки, а за гроші! Ось тут слід внести ясність.

Агропродукція вважатиметься органічною виключно за наявності відповідного сертифіката, виданого акредитованим органом (торік таких в нашій державі працювало 17, один із яких український, інші — іноземні), з яким агропідприємство укладає угоду. Тривалість сертифікації виробництва залежить від галузі. Поля під однорічними рослинами та пасовища сертифікують на строк від 24 місяців, під багаторічниками — від 36 місяців; аквакультуру — 24 місяці; ферми з вирощування великої рогатої худоби на м’ясо і коней — 12 місяців, кіз, свиней і молочних корів — 6 місяців, птиці на м’ясо — 10 тижнів, на яйця — 6 тижнів.

Коливається також і вартість таких послуг, яка залежить від низки параметрів: площі вгідь, напряму, стану господарства, кількості працівників. Наприклад, сертифікувати 1 га суниці коштуватиме приблизно 12 тис. грн із ПДВ. Крім того, виробникам підтверджувати свій статус треба кожні 15 місяців. Так що органічне виробництво — це серйозна і вкрай нелегка справа, хоча, ніде правди діти, вельми перспективна. І вона чекає передусім ініціативних та енергійних підприємців, готових переборювати труднощі і працювати на результат.