Вівторок, 7 серпня 2018 року № 60 (19607)
http://silskivisti.kiev.ua/19607/print.php?n=39733

  • Олімпійська вітальня

Плани і мрії Марії Боруци

Микола МОТОРНИЙ.

Фото автора.

В Олімпійському домі вшанували найкращу спортсменку червня — срібну призерку чемпіонату Європи з боксу серед жінок Марію Боруцу та її наставників — Андрія та Анатолія Чумакових. Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка вручив їм заслужені нагороди: дипломи і пам’ятні статуетки.

ВИСОКОГО визнання Олімпійського комітету студентка Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту Марія Боруца удостоїлася завдяки чудовому виступу на європейській першості в болгарській Софії, де здобула «срібло» у ваговій категорії 75 кілограмів і перепустку на ІІ Європейські ігри-2019.

«Приємно, що наші дівчата голосно заявляють про себе на міжнародній боксерській арені. До речі, в програмі Олімпійських ігор у Токіо-2020 кількість жіночих вагових категорій збільшено з трьох до п’яти. Вірю, що нашим боксеркам, зокрема Марії, вдасться успішно подолати шлях до олімпійського Токіо», — сказав під час нагородження Сергій Бубка.

Як новоспечена лауреатка НОК України познайомилася з далеко не жіночим видом спорту?

— Я корінна хмельничанка, — розповідає Марія Боруца. — У школі дуже захоплювалась історією. З фізкультури також було тільки «відмінно». Добре бігала кроси. Захопилася боксом, бо цим видом спорту займалися мої брати Дмитро і Максим. До того ж хотілося навчитися захищатися, вміти постояти у разі потреби і за себе, і за подружок. Мама була категорично проти, казала, що бокс не жіночий вид спорту, можна отримати травму. Але незабаром здалася. Численних боксерських тонкощів мене навчили брати.

За рік напружених тренувань Марія здобула свою першу нагороду — стала переможницею відкритого чемпіонату Хмельниччини. Напередодні фінального поєдинку застудилася, тож на рингу було важко дихати. Але сила волі та жага перемоги допомогли її здобути.

А яка Марія Боруца поза рингом, коли на ній немає боксерських рукавичок?

— Дуже люблю читати. Роблю це, наскільки дозволяє вільний час. Подобаються твори Шевченка, Франка, фантастика. Дуже люблю квіти, парфуми. Не терплю хамства, нецензурної лайки. Зізнаюсь, іноді є спокуса поставити на місце деяких молодиків, які, хильнувши зайвого, починають себе вести неадекватно, але стримуюсь. Це робота поліції...

До речі, у день вшанування найкращої спортсменки червня виповнилося 24 роки світовому рекорду Сергія Бубки. Тоді в італійському містечку Сестрієре він встановив світовий рекорд у стрибках із жердиною на відкритому повітрі — 6 метрів 14 сантиметрів, який залишається неперевершеним. Марія привітала Сергія Назаровича із цією датою.

«Для мене велика честь бути поруч легенди українського спорту, — зізналася Марія. — Ваша спортивна кар’єра була для мене прикладом і мотивацією чогось досягти».

Які найближчі плани у спортсменки? Здобути ліцензію на Олімпійські ігри. А найзаповітніша мрія — стати олімпійською чемпіонкою.