Архів
П’ятниця,
14 вересня 2018 року

№ 71 (19618)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Гриби з власного саду

НАПЕВНО, більшості з нас хочеться смакувати свіжими грибочками, а особливо — якщо вони ось просто під вікном. Виростити ж їх нескладно, тільки варто знати деякі тонкощі.

Перше, що потрібно зробити, це правильно вибрати міцелій.

Зараз у насіннєвих магазинах продається в основному міцелій грибів двох типів.

Перший — міцелій знаходиться на деревному носії (дерев’яні палички), це гливи, опеньки тощо.

Другий — носієм міцелію є компост, це в основному лісові гриби: білі гриби, красноголовці, підберезники, маслюки, грузді, сироїжки, лисички і навіть трюфелі.

Найкраще придбати «Справжні грибні палички». Такий міцелій продається тільки в прозорій блістерній упаковці, в якій одразу видно його якість. Якщо такого міцелію нема у продажу і нема можливості придбати його через інтернет-магазин або поштову розсилку, то вибирайте з того, що представлено в магазинах вашого міста.

Перевірка якості міцелію на паличках проходить у кілька прийомів. Беремо пакет і на дотик визначаємо таке. Якщо палички в пакеті розташовані вільно відносно одна одної і катаються по пакету, то такий міцелій вже не варто брати: палички повинні бути в одному монолітному блоці. Але це ще півсправи. На касі після оплати в присутності продавця слід відкрити пакет і вже точніше визначити якість купленого міцелію.

Він має бути одним монолітним блоком білого кольору, без будь-яких сірих і зелених плям, а якщо в пакеті лежать дерев’яні сухі палички без міцелію — це брак.

У процесі зберігання допускається рівномірна зміна кольору. Наприклад, у гливи від світло-жовтого до світло-коричневого, і це вважається нормою, про що має бути написано на упаковці.

А ось міцелій лісових грибів, згаданих вище, взагалі не варто купувати садівникам, у яких земельна ділянка не прилягає до лісу. Ці гриби є мікоризні, вони ростуть тільки під деревами, на різнотрав’ї, на певному типі ґрунтів, які на присадибних ділянках зустрічаються дуже рідко. Вони зовсім не будуть рости на ділянках, де вносили гній, перегній, добрива, застосовували різні отрутохімікати. Вони ростуть тільки в лісі.

Не піддавайтеся спокусі й рекламі, яка говорить, що тепер ходити в ліс не потрібно, все можна виростити і на своїй дачній ділянці. Але якщо ви все-таки вирішили купити такий міцелій із думкою, а раптом у мене виростуть гриби, то не забудьте відразу після покупки перевірити якість міцелію. Відкрийте кольоровий пакет, вийміть з нього маленький пакет — гріпер із міцелієм і уважно огляньте його. Він має бути білого кольору, без зелених і сірих плям, в жодному разі не чорного кольору, і найголовніше — якщо пакет трошки відкриєте, то повинен іти приємний грибний запах. Якщо ж відчувається запах землі, цвілі або мокрої ганчірки, це означає, що міцелій неякісний, а білого кольору йому надають різного роду цвілі, які стали розвиватися на цьому компості.

Версія для друку          До списку статтей

ТІ, У КОГО була змога порівнювати, обома руками проголосують за, скажімо, картоплю домашню, з дбайливо пораного і удобрюваного поля, ніж ту, що вирощена із застосуванням «хімії». Остання тверда, несмачна, не розварюється нормально. Тому основною турботою городника, після того як зібрано врожай, є підтримання родючості ґрунту. Нелегко це робити в сьогоднішніх умовах, але як саме — поговоримо в наступному випуску.

Де в Україні хазяйнують «просунуті» молоді господарі, там з’являються великі плантації ягідних кущів, що дають чималий зиск. Утім, ми зараз не про великі гроші, а про бодай невеликий зиск, який може дати малинник власнику присадибної ділянки. Адже настає найсприятливіша пора для його садіння. Між іншим, фахівці рекомендують вибирати для осінньої посадки цієї культури не великі й дорогі кущі з десятком пагонів, а середні й навіть тонкі саджанці. Розповімо про агротехніку, за дотримання якої малина щедро віддячить ягодами, яких вистачить і для себе, і на продаж.

Як вибрати місце під теплицю — це тема ще одного матеріалу. Ідеальна ділянка зробить півділа, бо споруда буде добре освітлюватись.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове