Архів
П’ятниця,
14 вересня 2018 року

№ 71 (19618)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Потрібна обрізка

«Порадьте, що робити з виноградом. Після рясних літніх дощів, а відтак — спеки кущі дуже буйні, суціль зелена стіна в ряду. Лози продовжують рости»,— звернувся до редакції Віталій Максимович Лемішко із с. Великої Севастянівки Христинівського району Черкащини.

ДЛЯ цієї садової культури узагалі характерний інтенсивний ріст, а нинішнього сезону вегетативна маса така, що аж занадто. Певна річ, потрібна обрізка, яка стане корисною процедурою для кущів. При наявності зайвих пагонів виноград буде не тільки дрібним за розміром, а й утратить притаманні йому смакові властивості. Себто садівник повинен робити корекцію росту чагарнику і не дозволяти йому стати запущеним. Якщо вчасно прибрати непотрібні пагони, плоди будуть забезпечені всіма корисними речовинами.

Кажучи загалом про літню обрізку, то це обламування свіжої порослі в червні, видалення пасинків у липні, після цвітіння, в серпні є актуальним карбування молодих пагонів. Ми ж зараз зупинимось на тому, що вкорочувати пагони навіть тоді, коли сформувалися грона, доцільно.

Покрокова інструкція — прищипування, або пінцирування, пасинкування, карбування та освітлення (видалення листя).

Верх зелених пагонів зазвичай прищипують на довжину до 2 см, взявшись двома пальцями. Відтак пагони менш активно ростуть протягом двох тижнів. Поживні речовини починають надходити у дозріваючі грона.

Пасинкуванням позбуваються бічних пагонів, які з’являються з пазушних бруньок. Гілки обламують вручну, натискаючи на основу великим пальцем. Слід залишати 2-4 нижні листки.

Карбування — процес, в ході якого видаляються верхні частини пагонів. Зрізання проводять до місця росту першого листка. На відміну від прищипування верхівковий пагін після проведення робіт виявляється обрізаним на довжину до 40 см. Карбування сприяє швидкому дозріванню ягід.

Як обрізати культуру? Слаборослим кущам, грона яких не схильні до осипання, обрізка практично не потрібна. Її потребують сильнорослі рослини з пізно достигаючими плодами. На пагоні після даного етапу обрізки має залишитись не більше 14 листків. Процедуру проводять продезінфікованим інструментом — гострим секатором або ножем.

Обривати листя винограду, тобто проводити освітлення, важливо для вентиляції всього куща. На пагоні, де відбувається дозрівання грона, слід видалити від 5 до 10 листків. Це дасть змогу кущу отримувати більше сонячного світла, забезпечить циркуляцію свіжого повітря.

Версія для друку          До списку статтей

ТІ, У КОГО була змога порівнювати, обома руками проголосують за, скажімо, картоплю домашню, з дбайливо пораного і удобрюваного поля, ніж ту, що вирощена із застосуванням «хімії». Остання тверда, несмачна, не розварюється нормально. Тому основною турботою городника, після того як зібрано врожай, є підтримання родючості ґрунту. Нелегко це робити в сьогоднішніх умовах, але як саме — поговоримо в наступному випуску.

Де в Україні хазяйнують «просунуті» молоді господарі, там з’являються великі плантації ягідних кущів, що дають чималий зиск. Утім, ми зараз не про великі гроші, а про бодай невеликий зиск, який може дати малинник власнику присадибної ділянки. Адже настає найсприятливіша пора для його садіння. Між іншим, фахівці рекомендують вибирати для осінньої посадки цієї культури не великі й дорогі кущі з десятком пагонів, а середні й навіть тонкі саджанці. Розповімо про агротехніку, за дотримання якої малина щедро віддячить ягодами, яких вистачить і для себе, і на продаж.

Як вибрати місце під теплицю — це тема ще одного матеріалу. Ідеальна ділянка зробить півділа, бо споруда буде добре освітлюватись.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове