Архів
П’ятниця,
14 вересня 2018 року

№ 71 (19618)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Село моє рідне

На честь минулих поколінь

Анатолій КОВАЛЬЧУК.

ХТО не знає минулого свого роду, народу, поселення, країни, той не вартий майбутнього. Саме такими міркуваннями керувалася група однодумців, доля котрих пов’язана з Тернавкою — старовинним мальовничим селом в Ізяславському районі Хмельниччини. Тож вирішили з нагоди 500-річчя першої писемної згадки про рідне село встановити в його центрі гранітний пам’ятний знак. Який не тільки нагадуватиме про давню історію Тернавки, а й стане спільним пам’ятником усім двадцятьом поколінням наших попередників. Чимало наших земляків, здобувши добру освіту, завдяки талантам і цілеспрямованості досягли неабияких висот у багатьох видах діяльності. Зокрема, тут народилися колишні голова Верховного суду України і ректор Тернопільського медуніверситету, а також викладачі вишів, медики, педагоги, юристи, інженери, економісти, журналісти, артисти, фахівці з різних напрямів сільського господарства. Проте більшість людей, які тут проживали в усі часи, — це сумлінні, дбайливі хлібороби. Упродовж сотень років вони орали ниви, жали пшеницю, ростили дітей і мріяли про кращу долю. Отож ті, хто тут народивсь і жив, варті великої вдячності, щирого вшанування та вічної пам’яті нашого і всіх майбутніх поколінь.

Хочу також наголосити, що гроші на пам’ятник дали не меценати, депутати, магнати. Його виготовлено на Житомирщині, привезено і встановлено за кошти, які пожертвували небайдужі люди — уродженці села і нинішні його мешканці. Наш приклад наочно свідчить: якби ми, українці, вміли швидко згуртовуватися довкола однієї ідеї, діяли організовано і злагоджено задля досягнення конкретної мети, тоді всі разом змогли б зробити дуже багато хороших справ для користі Батьківщини — і великої, і малої. Бо тільки той, хто (незважаючи на статуси, звання й посади) шанує своїх предків, ніколи не забуває рідного краю, не цурається земляків (а нардеп — виборців), є патріотом і справжньою людиною, вартою щирої поваги і доброго слова.

Упевнений: встановивши пам’ятний знак на честь минулих поколінь, на згадку про їхню непросту долю, ненастанну тяжку працю, тривалу боротьбу за волю і щастя на рідній землі, ми вписали ще одну славну сторінку в історію нашого села. З нагоди ювілею всі кажемо: рідна наша Тернавко, будь завжди на благословенній українській землі!

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове